ΑρχικήinetΗ Κίνα θα φτιάξει το πρώτο παγκόσμιο supercomputer το 2017

Η Κίνα θα φτιάξει το πρώτο παγκόσμιο supercomputer το 2017

Η κατασκευή supercomputers είναι μια ψηφιακή κούρσα εξοπλισμών, και η Κίνα κινείται γρήγορα για να σταθεροποιήσει την ηγετική της θέση. Πέρυσι η χώρα παρουσίασε το ταχύτερο supercomputer στον κόσμο, το Sunway TaihuLight. Αυτό το έτος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της την ολοκλήρωση του πρώτου παγκόσμιου πρωτότυπου υπερυπολογιστή, μια μηχανή ικανή να κάνει ένα δισεκατομμύριο, δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

supercomputer

Ο πρωτότυπος υπολογιστής  θα είναι έτοιμος πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο Zhang Ting, ένας μηχανικός στο Εθνικό Κέντρο Supercomputer της χώρας, αλλά το τελικό προϊόν δεν θα είναι λειτουργικό για αρκετά χρόνια ακόμα. «Ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό σύστημα της κλίμακας exa του supercomputer και των εφαρμογών του μπορεί να αναμένεται μόνο το 2020» δήλωσε ο Zhang. Θα είναι 200 φορές πιο ισχυρό από τον Tianhe-1, που αναγνωρίζεται ως ο παγκόσμια ταχύτερος το 2010.

Δεν είναι ακόμα σαφές πως ακριβώς αυτό το πρωτότυπο σύστημα θα σχετίζεται με την κλίμακα exa του υπολογιστή από άποψη ικανότητας, αλλά οι ειδήσεις προτείνουν την Κίνα η οποία τουλάχιστον θα είναι η πρώτη που θα φτάσει σε τέτοιο ορόσημο. Ένας αριθμός των Εθνών- συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ- σχεδιάζουν να κατασκευάσουν κλίμακας exa υπολογιστές. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, λέει ότι το τρέχον πρόγραμμα της είναι να έχουμε ένα σύστημα exsacale σε λειτουργία έως το 2023.

Από τον περασμένο Ιούνιο, η Κίνα έχει περισσότερους υπερυπολογιστές στους κορυφαίους 500 παγκόσμια – 167 για την ακρίβεια, σε σχέση με τους 165 των ΗΠΑ (Οι ΗΠΑ όμως έχουν περισσότερους στο top 10- για την ακρίβεια 5 ενώ η Κίνα 2). Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες, που κυμαίνονται από τις επιστήμες ζωής μέχρι την εθνική άμυνα. Το 2015, οι ΗΠΑ μπλόκαραν την εξαγωγή των τσιπ της Intel στην Κίνα για τον τότε ταχύτερο υπερυπολογιστή, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πυρηνική έρευνα. Η Κίνα αντ΄ αυτού δημιούργησε ένα ακόμα πιο γρήγορο σύστημα ( το Sunway TaihuLight) χρησιμοποιώντας τους δικούς της επεξεργαστές.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS