ΑρχικήinetScientific Linux 7.2 με τη δύναμη του Red Hat

Scientific Linux 7.2 με τη δύναμη του Red Hat

To Scientific Linux είναι μια recompiled διανομή του Red Hat Enterprise Linux, που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Fermi National Accelerator Laboratory και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών ή όπως μας είναι γνωστός, European Organization for Nuclear Research (CERN).Scientific Linux

To Scientific Linux είναι σχετικά μια άγνωστη διανομή, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους κλώνους του Red Hat Enterprise Linux. Το όνομα της αν και δείχνει ότι είναι μόνο για επιστήμονες, την αδικεί. Φυσικά η διανομή δεν είναι μόνο επιστήμονες, και το πήρε επειδή η ανάπτυξη και η συντήρησή της γίνεται από επιστημονικούς οργανισμούς.

Παρά το γεγονός ότι η διανομή έχει σαν στόχο να είναι πλήρως συμβατή με το Red Hat Enterprise Linux, παρέχει και επιπλέον πακέτα που δεν βρίσκονται στο RHEL Τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά είναι διάφορα συστήματα αρχείων, όπως τα Cluster Suite και Global File System (GFS), FUSE, OpenAFS, Squashfs και Unionfs. Υποστηρίζει wireless networking με Intel wireless firmware, MadWiFi και NDISwrapper. Έρχεται με Sun Java και Java Development Kit (JDK), μαζί με το lightweight IceWM window manager. Διαθέτει την R – μια γλώσσα για statistical computing, καθώς και το Alpine email client.

Scientific Linux 7.2 Release Notes

Δοκίμασα τη διανομή στο σύστημα που χρησιμοποιώ. Dual boot με Manjaro Linux που συμπαθώ ιδιαίτερα λόγω της κυλιόμενης πλατφόρμας που χρησιμοποιεί. Αποφάσισα να προσθέσω ένα σύστημα σαν το SL 7.2 πρώτα γιατί ήθελα μερικά χαρακτηριστικά server που δεν διαθέτει το Manjaro και μετά γιατί είναι κλώνος του Red Hat. Scientific Linux

Βέβαια για να φέρω το dual boot στα μέτρα μου έπρεπε να χρησιμοποιήσω μερικά tweaks. Μετά την εγκατάσταση του Scientific Linux 7.2 το boot του συστήματος δεν έβλεπε καθόλου το Manjaro, και έτσι πριν μπω στο Scientific Linux επέλεξα boot από BIOS όπου εμφανιζόταν και το κύριο σύστημα του υπολογιστή.

Από Manjaro λοιπόν άνοιξα σαν root το directory /boot

Αναζήτησα τα dirs που περιείχαν το boot του SL (αναγράφονται σαν redhat) και διέγραψα τα directorys REDHAT και Boot αφήνοντας μόνο το φάκελο του Manjaro. Μετά με ένα update-grub δημιούργησα ένα νέο grub.cfg file.

Η εντολή στα forks του Arch όπως το Manjaro είναι η παρακάτω:

 grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Μετά την παραπάνω εντολή το Manjaro δημιούργησε εκ νέου το φάκελο redhat αλλά κάτω από την δική του boot οθόνη.

και το αποτέλεσμα στην boot οθόνη του Manjaro (sorry για την λοξή φωτογραφία αλλά δεν αντέχω τις μεγάλες συγκινήσεις)

Scientific Linux

Μετά από τα παραπάνω εξερεύνησα την απίστευτη διανομή. Φυσικά όπως κάθε Linux μπορεί να παραμετροποιηθεί και να τη φέρετε στα μέτρα σας. Έτσι εγκατέστησα το Cinnamon χωρίς κάποιο πρόβλημα, αλλά είχα προβλήματα σε εργαλεία που προσωπικά μου είναι απαραίτητα. Το Filezilla που διατίθεται στα αποθετήρια της διανομής είναι σε παλαιότερη έκδοση, και το gftp δεν υπάρχει καν. Φυσικά μπορείτε να τα αναβαθμίσετε ή να τα βρείτε (gftp) από την επίσημη σελίδα των εφαρμογών αλλά τα αποθετήρια της διανομής (ακόμα και το epel) δεν τα περιέχουν.

Βέβαια θα πρέπει να εγκαταστήσετε και τα πακέτα που χρειάζονται, κάτι που θα σας πάρει λίγο χρόνο, και δεν θα σας φανεί και τόσο πρακτικό, ειδικά αν έχετε συνηθίσει σε rolling διανομές.

Παρόλα αυτά η διανομή ακολουθεί πιστά την ανάπτυξη του Red Hat που έκανε πάνω από 600 αλλαγές και διορθώσεις της δική τους εκδοχή του πυρήνα του Linux, Οι περισσότερες από αυτές τις διορθώσεις αφορούσαν ζητήματα υψηλής σημασίας στο φόρτο εργασίας και της υψηλής απόδοσης.

Όλες αυτές οι αλλαγές έρχονται με το Scientific Linux που μαζί με τα virtualization, τα πολλαπλά πρωτόκολλα δικτυακής αποθήκευσης, την εξισορρόπηση φορτίου, την ασφάλεια του RHLE και άλλα πολλά enterprise χαρακτηριστικά την καθιστούν μια πολύ αξιοπρεπή και ασφαλή διανομή.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την διανομή, παρακάτω είναι τα download links:
SHA1SUM 02-Feb-2016 20:56 302
SHA1SUM.gpgsigned 02-Feb-2016 21:00 547
SHA256SUM 02-Feb-2016 20:58 398
SHA256SUM.gpgsigned 02-Feb-2016 21:00 643
SL-7-DVD-x86_64.iso 02-Feb-2016 19:59 4G
SL-7.2-DVD-x86_64-2016-02-02.iso 02-Feb-2016 19:59 4G
SL-7.2-Everything-Dual-Layer-DVD-x86_64-2016-02..> 02-Feb-2016 20:53 7G
SL-7.2-x86_64-netinst.iso 02-Feb-2016 19:54 359M

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS