Hacked από Ινδούς το website του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν
infosec

Hacked από Ινδούς το website του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν

Εν μέσω έντονων εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά από τη θανατηφόρα επίθεση Pulwama στις 14 Φεβρουαρίου, το Σάββατο, ο...
Read More
infosec

Η Google προσπαθεί να προστατεύσει το password σας από hackers

Οι μαζικές παραβιάσεις των password είναι πάρα πολύ συνηθισμένες αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό η Google προσπαθεί να επιδιορθώσει το...
Read More
infosec

Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez

Bug στο Instagram κατέστησε τους λογαριασμούς της Kylie Jenner και των τραγουδιστριών Ariana Grande και Selena Gomez κατά 3 εκατομμύρια...
Read More
infosec

Κακόβουλα αρχεία Windows EXE μολύνουν τους χρήστες macOS

Ερευνητές ασφαλείας, ανακάλυψαν πολλά αρχεία Windows EXE, που χρησιμοποιούν κακόβουλα payloads για να μολύνουν τους χρήστες macOS με infostealers και...
Read More
infosec

Πώς ένα VPN βοηθά στην προστασία της ιδιωτικότητάς σας στο διαδίκτυο

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης σε ιστοσελίδες παραβιάζονται ενώ ταυτόχρονα οι πάροχοι υπηρεσιών στο διαδίκτυο έχουν την...
Read More
Latest Posts

Kaspersky Lab: οι κύριοι απειλητικοί φορείς για την Ευρώπη

Η Kaspersky Lab διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο Cyber Security Weekend στη Μάλτα, από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ειδικοί της εταιρείας, προσκεκλημένοι ομιλητές από την Αστυνομία της Ολλανδίας, δημοσιογράφοι αλλά και επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και από το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική. Φέτος, ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου ήταν τα προγράμματα ransomware – μια απειλή που θέτει σοβαρούς κινδύνους στα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα τόσο καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις ανάγκες ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab πραγματοποίησαν επίσης μια επισκόπηση των τρεχουσών ψηφιακών απειλών και τάσεων στον τομέα της ασφάλειας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, και συζήτησαν τους βασικούς απειλητικούς φορείς που επηρεάζουν την περιοχή.Kaspersky

H ανάλυση της Kaspersky Lab αναφορικά με τις απειλές που αντιμετώπισε ο τομέας της Πληροφορικής κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 δείχνει ότι στην Ευρώπη το 33% των χρηστών είχε αντιμετωπίσει περιστατικά ασφάλειας που σχετίζονται με τοπικά δίκτυα και αφαιρούμενα μέσα και το 15% έχει αντιμετωπίσει διαδικτυακές απειλές.

Τα στατιστικά στοιχεία από την cloud υπηρεσία της Kaspersky (υπηρεσία Kaspersky Security Network) για την περίοδο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2016 δείχνουν ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο αριθμό χρηστών που έχουν επηρεαστεί από τοπικές απειλές (57,9%), ακολουθούμενη από το Ισραήλ (38,5%), τη Σερβία και την Ελλάδα (37,6% ) και τη Νότια Αφρική (36%). Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών που σχετίζονται με διαδικτυακές απειλές αναφέρθηκαν στη Σλοβενία (23,9% των χρηστών του KSN) και την Ουκρανία (21,8%), ακολουθούμενες από την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Ολλανδία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία έχουν κάπως χαμηλότερα επίπεδα απειλών: 7-10% των χρηστών επηρεάστηκε από online απειλές στις χώρες αυτές.

 «Οι ψηφιακές απειλές εξελίσσονται παράλληλα με την τεχνολογία και επηρεάζουν όλους τους τομείς της ατομικής και επιχειρηματικής εμπειρίας. Εκτός από το γεγονός ότι απλά πολλαπλασιάζεται ραγδαία, το κακόβουλο λογισμικό γίνεται επίσης ολοένα και πιο εξελιγμένο, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά. Τα προγράμματα ransomware αναπτύσσονται ιδιαίτερα γρήγορα και είναι μία από τις κύριες τρέχουσες απειλές που αντιμετωπίζει ο τομέας της Πληροφορικής. Η έρευνά μας δείχνει ότι το 40% των χρηστών σήμερα πληρώνει λύτρα όταν τα δεδομένα του είναι κρυπτογραφημένα, γεγονός που χρησιμεύει μόνο στην ικανοποίηση των ψηφιακών εγκληματιών», εξηγεί ο Marco Preuss, Director της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης για την Ευρώπη της Kaspersky Lab.

«Επίσης, νέοι κίνδυνοι, εμπνευσμένοι από το Internet of Things, εμφανίζονται στον ορίζοντα. Έχουμε ήδη δει πώς οι «έξυπνες» τηλεοράσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των ιδιοκτητών τους και πώς μια «έξυπνη» πόρτα μπορεί να ξεκλειδωθεί για μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμαστούμε τόσο για τους τρέχοντες όσο και τους μελλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις νέες αυτές συσκευές».

Το 2015 και στις αρχές του 2016, η Kaspersky Lab κατέγραψε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφιακά περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν προγράμματα ransomware, πολλά από τα οποία έχουν προσελκύσει μια ευρεία δημόσια ανταπόκριση. Σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2015, ο αριθμός των επιθέσεων με προγράμματα ransomware στον επιχειρηματικό τομέα εξαπλασιάστηκε.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab αναμένουν ότι με την αυξανόμενη χρήση των προγραμμάτων ransomware από ψηφιακούς εγκληματίες, αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τα τραπεζικά Trojans.

Σύμφωνα με την Έρευνα Corporate IT security Risks που πραγματοποιήθηκε το 2016, το 20% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία επίθεση με πρόγραμμα ransomware κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Στην Ευρώπη, αυτό το πρόβλημα φαίνεται να είναι ακόμη πιο διαδεδομένο με το 28% των εταιρειών να έχει βιώσει μια απειλή.

Όσο για τη Νότια Αφρική, το ποσοστό εδώ είναι ελαφρώς χαμηλότερο, αγγίζοντας το 19%. Το ransomware δεν περιορίζεται μόνο σε χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά έχει επίσης αναπτυχθεί και για mobile πλατφόρμες. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 εντοπίστηκαν 83.048 κακόβουλα πακέτα εγκατάστασης που αναπτύχθηκαν για φορητές συσκευές.threat-landscape-infographics

Για να βοηθήσει ακόμη περισσότερες εταιρείες να μειώσουν τον κίνδυνο «μόλυνσης» από προγράμματα ransomware, η Kaspersky Lab έχει κυκλοφορήσει ένα δωρεάν Anti-Ransomware εργαλείο για επιχείρησεις, σε συνδυασμό με ειδικά anti-ransomware χαρακτηριστικά στις βασικές λύσεις της. Επιπλέον, η Kaspersky Lab σε συνεργασία με τη Europol, την Αστυνομία της Ολλανδίας και την Intel Security έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία «No More Ransom», έναν ιστότοπο (www.nomoreransom.org) με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των ransomware προγραμμάτων και την παροχή βοήθειας στα θύματα ώστε να ανακτήσουν τα δεδομένα τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν λύτρα στους ψηφιακούς εγκληματίες. Μεταξύ των μελών του είναι και 14 διωκτικές αρχές διαφόρων χωρών.

«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος και των ransomware προγραμμάτων ιδιαιτέρως, αλλά μπορούμε να επιτύχουμε μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας με άλλες διωκτικές αρχές και εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας. Το ψηφιακό έγκλημα είναι παγκόσμιο, δεν γνωρίζει όρια ή σύνορα, οπότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη συνεργασία αυτή. Μαζί, τόσο με την πρωτοβουλία «No More Ransom» αλλά και άλλες δραστηριότητες μας, κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διαταράξουμε τη δραστηριότητα των ψηφιακών εγκληματιών και να επιστρέψουμε τα αρχεία στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, χωρίς να χρειαστεί οι τελευταίοι να καταβάλουν λύτρα. Έχουμε επίσης δεσμευτεί να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τους χρήστες και τους οργανισμούς για το πρόβλημα αυτό, καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχουν εργαλεία αποκρυπτογράφησης για όλους τους διαφορετικούς τύπους των προγραμμάτων ransomware. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας και η προσοχή όταν βρίσκεστε online μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποφυγή “μόλυνσης”», δήλωσε ο Ton Maas, Digital Coordinator της Αστυνομίας της Ολλανδίας.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *