ΑρχικήinetΝόμιμο το hacking από την GCHQ

Νόμιμο το hacking από την GCHQ

H υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου GCHQ δεν παραβιάζει το νόμο, όταν πραγματοποιεί hacking σε υπολογιστές, σύμφωνα με την απόφαση ενός δικαστηρίου.privacy GCHQ

Οι λεπτομέρειες της συμμετοχής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου στην εκμετάλλευση δίκτυο υπολογιστών, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Edward Snowden.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, και η GCHQ παραδέχτηκε ότι διεξάγει hacking σε υπολογιστές “εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου”, και ότι περίπου το ένα πέμπτο των πληροφοριών που συλλέγει προέρχονται από το hacking.

Η GCΗQ μπορεί να παραβιάσει τρωτά σημεία σχεδόν κάθε συσκευής όπως κάμερες, υπολογιστές, firewalls, έξυπνες συσκευές και αντικείμενα που θεωρούνται μέρος του Ίντερνετ των πραγμάτων, όπως παιχνίδια και θερμοστάτες.

Η απόφασή του δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (PDF), αναφέρει ότι οι δεδηλωμένες προσπάθειες hacking της υπηρεσίας “έθεσε μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα”, αλλά, επικαλούμενη στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επιτευχθεί “σωστή ισορροπία” μεταξύ των αναγκών της υπηρεσίας πληροφοριών και των δημοσίων εγγυήσεων.

Ο Scarlet Kim, νομικός σύμβουλος της Privacy International, η οποία είχε καταγγείλει την υπόθεση, δήλωσε ότι η ομάδα του ήταν “απογοητευμένη” και ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

“Επιτρέποντας σε κυβερνήσεις να κάνουν hacking τοποθετεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα του Διαδικτύου και τις πληροφορίες ανταλλάσσονται σε αυτό που διακυβεύεται”, δήλωσε ο Kim.

Και πρόσθεσε: “Αυτή η υπόθεση εξέθεσε όχι μόνο τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση, που θέλει να νομιμοποιήσει την πρακτική αυτή.”

Από την άλλη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Philip Hammond, το γραφείο του οποίου επιβλέπει την GCHQ, χαιρέτισε την απόφαση, προσθέτοντας (BBC News) ότι η ικανότητα να εκμεταλλεύονται δίκτυα υπολογιστών “διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας να προστατεύουμε το βρετανικό κοινό.”

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS