ΑρχικήinetΑνατομία μιας Motherboard

Ανατομία μιας Motherboard

Ήταν μια θλιβερή μέρα για την συγκεκριμένη μητρική κάρτα (Motherboard)! Η κακοκαιρία των ημερών και ένα σκαμπανέβασμα της τάσης, ήταν αρκετό για να την θρηνήσουμε! Πριν όμως την πετάξουμε και μπούμε στην διαδικασία να την αντικαταστήσουμε, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα μάθημα “ανατομίας”!

Biostar Z97WE
Biostar Z97WE

Πρώτα απ’όλα, όλοι όσοι χρησιμοποιούμε μια ηλεκτρική συσκευή, χρησιμοποιούμε μια μητρική κάρτα! Η συγκεκριμένη μητρική κάρτα είναι μέρος επιτραπέζιου ηλεκτρονικού υπολογιστή, η διαφορά της με ενός φορητού υπολογιστή είναι το μέγεθος και ίσως ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες.

Ποια η λειτουργία μιας μητρικής κάρτας ή Motherboard;

Είναι ένα σχετικά μεγάλο τυπωμένο κύκλωμα πάνω στο οποίο είναι κολλημένα ολοκληρωμένα κυκλώματα που υλοποιούν τις διάφορες μονάδες του υπολογιστή. Επίσης, πάνω στη μητρική πλακέτα (Motherboard) είναι τοποθετημένες οι υποδοχές επέκτασης (expansion slots) για τη σύνδεση άλλων περιφερειακών μονάδων που οδηγούν όλες αυτές τις περιφερειακές μονάδες (hardware) να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η βάση του επεξεργαστή.

Βάση για την CPU. Motherboard
Βάση για την CPU.

Πάνω σε κάθε μητρική πλακέτα υπάρχει κολλημένη μια βάση, πάνω στην οποία τοποθετείται ο επεξεργαστής. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί επεξεργαστές οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην ίδια βάση, δίνεται η ευκαιρία σε αυτόν που συναρμολογεί τον υπολογιστή να επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μητρική πλακέτα έχει κατασκευαστεί ώστε να υποστηρίζει  τον συγκεκριμένο επεξεργαστή.

mobomacro-4-of-12-100639404-orig Motherboard
Θήκη συγκράτησης CPU.

Βάσεις μνημών RAM.

Slots καρτών μνήμης RAM. Motherboard
Slots καρτών μνήμης RAM.

Όπως ο επεξεργαστής, έτσι και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα της μνήμης στους προσωπικούς υπολογιστές τοποθετούνται πάντοτε πάνω σε βάσεις. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα πολύ εύκολα να προσθέσουμε μνήμη σε ένα σύστημα ή να αντικαταστήσουμε την ήδη υπάρχουσα μνήμη με άλλη μεγαλύτερης χωρητικότητας.

PCI-E.

Motherboard

Σε αυτές τις θέσεις τοποθετούνται παλιές κάρτες γραφικών και θέσεις μνήμης.

BIOS.

Motherboard

Στη μητρική πλακέτα υπάρχει, επίσης, το ολοκληρωμένο κύκλωμα μνήμης που περιέχει το BIOS (Basic Input-Output System – Βασικό σύστημα εισόδου-εξόδου). Το BIOS είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αποθηκευμένο σε μια μνήμη ROM. Το πρόγραμμα αυτό χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο προσωπικός υπολογιστής και να μπορέσει να επικοινωνήσει με τις βασικές περιφερειακές μονάδες. Στο BIOS περιέχεται επίσης ένα πρόγραμμα POST (Power-On Self Test – Αυτοδιαγνωστικό πρόγραμμα που εκτελείται κατά την εκκίνηση) το οποίο κατά την εκκίνηση του υπολογιστή εκτελεί διαγνωστικούς ελέγχους στις περιφερειακές μονάδες, ώστε να εντοπίσει πιθανές βλάβες. Επιπλέον, μέσα στο BIOS υπάρχει ένα πρόγραμμα ρύθμισης των βασικών παραμέτρων του συστήματος (CMOS setup). Τέλος, το BIOS είναι αυτό που ξεκινάει την εκτέλεση του λειτουργικού συστήματος του προσωπικού υπολογιστή.

VRMs.

mobomacro-12-of-12-100639412-orig

VRMs είναι οι ρυθμιστές τάσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της μητρικής κάρτας. Η δουλειά αυτών των πυκνωτών είναι να εξασφαλίζουν στον επεξεργαστή (CPU) πάντα αρκετή ισχύ ώστε να αποδίδει το μέγιστο.

I/O Controller H – Southbridge.

mobomacro-3-of-12-100639402-orig

Ο Κεντρικός Ελεγκτής Εισόδου/Εξόδου είναι το τσιπ το οποίο υλοποιεί τις πιο “αργές” λειτουργίες της μητρικής κάρτας (σε αρχιτεκτονική υπολογιστών βασισμένων σε τσίπσετ northbridge/southbridge).

Το southbridge συνήθως δεν συνδέεται απευθείας με την CPU. Επίσης μπορεί να συνδέει τα σήματα από τις συσκευές εισόδου/εξόδου απευθείας με τον επεξεργαστή, μέσω ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος ελέγχου των διαύλων, για την πρόσβαση και τον έλεγχο των δεδομένων.

984
Απεικόνιση South & North bridge.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS