ΑρχικήinetΓιατί η Ισλανδία είναι γεμάτη Datacenters

Γιατί η Ισλανδία είναι γεμάτη Datacenters

Ti είναι τα κέντρα δεδομένων ή DatacentersΠριν δούμε γιατί υπάρχουν τα κέντρα δεδομένων στην Ισλανδία, θα πρέπει πρώτα να θέσουμε ένα απλό ερώτημα: Τι είναι και τι κάνει ένα κέντρο δεδομένων;

Συχνά, ξεχνάμε ότι πολλές από τις σύγχρονες επιχειρήσεις και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας απαιτούν τεράστια ποσά υπολογιστικής δύναμης από απομακρυσμένους υπολογιστές για να τρέξουν οι συσκευές μας. Οι επιχείρησεις χρησιμοποιούν τα δεδομένα των καταναλωτών για να προβλέψουν τις τάσεις και να τροποποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.  Έτσι όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αποθηκεύουν τα στοιχεία των πελατών τους. Datacenters Datacenters Datacenters Datacenters Datacenters Datacenters

Ένα κέντρο δεδομένων είναι ένας ειδικός χώρος που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις IT υποδομές και τον εξοπλισμό τους. Υπάρχουν από κλωβοί διακομιστών έως υπερυπολογιστές βαρέως τύπου που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και συνεχή ψύξη.
Εν ολίγοις, τα κέντρα δεδομένων ενεργούν σαν τον εγκέφαλο μιας εταιρείας, και συχνά σαν τη ραχοκοκαλιά της υποδομής πληροφορικής. Ο εξοπλισμός που αποθηκεύονται στα κέντρα δεδομένων ποικίλουν από απλά συστήματα αποθήκευσης έως ισχυρότερους υπερυπολογιστές που μπορούν να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο εσωτερικό τους.

Το  Verne Global Data Center της Ισλανδίας, βρίσκεται σε ένα πρώην χώρο του NATO, 44 στρεμμάτων. Tο κέντρο δεδομένων τρέχει με έναν αρθρωτό τρόπο το κτίριο επεκτείνεται καθώς η επιχείρηση μεγαλώνει. Ο υπολογιστικός εξοπλισμός διατηρείται σε κτίρια που είναι ενισχυμένα με χαλύβδινα πλαίσια.

Σύμφωνα με τον CEO της Open Systems Gunnar Gudjonsson, μια σειρά από εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Facebook, η Apple και η Google ανδιαφέρθηκε για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στην Ισλανδία, λόγω του χαμηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη θέση της χώρας.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων; είναι η τοποθεσία, η τοποθεσία, η τοποθεσία

Οι εταιρείες όπως η Apple, η Google και το Facebook ενδιαφέρθηκαν για τη συγκεκριμένη χώρα, που έχει μόνο 320.000 κατοίκους για ένα και μόνο λόγο. Για την τοποθεσία. Στρατηγικά, η Ισλανδία βρίσκεται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Επιπλέον, η γη φθηνή, υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για ξένες επενδύσεις, και μετά την τραπεζική κρίση πριν από έξι χρόνια, όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Η χρήση ενέργειας και το κόστος

Οι τρέχουσες δαπάνες λειτουργίας των υπερυπολογιστών και των servers είναι ακόμα ένας λόγος. Η Ισλανδία είναι σε μοναδική θέση που οφείλεται σε ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 99,9 τοις εκατό της ενέργειας της χώρας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως γεωθερμικές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και αιολικά πάρκα.

Η Landsvirkjun, η Εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας, παρέχει το 75 τοις εκατό της ισλανδικής ενέργειας με αυτά τα μέσα, και προσφέρει μακροπρόθεσμες συμβάσεις σε ξένους επενδυτές για να μειώσει το κόστος. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι, συνεπώς, είναι φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη και πολλές εταιρείες επωφελούνται από αυτό.

Θέρμανση και ψύξη

Ένας άλλος παράγοντας που μειώνει το κόστος λειτουργίας των κέντρων δεδομένων στην Ισλανδία είναι η θερμοκρασία που υπάρχει όλο το χρόνο. Η χώρα έχει θερμοκρασίες μεταξύ των -2C και 14C όλο το χρόνο. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι τα κέντρα δεδομένων στη χώρα δεν έχουν καμία ανάγκη για ακριβούς εξοπλισμούς ψύξης, αφού σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στο κλίμα της χώρας.

Ο ισχυρός εξοπλισμός υπολογιστών απαιτεί συνεχή συχνά. Εάν ο εξοπλισμός δεν διατηρείται σε μια λογική θερμοκρασία, η αποδοτικότητα επεξεργασίας μπορεί να ελαττωθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις,να σταματήσει να λειτουργεί.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS