ΑρχικήinetΤελικά υπάρχει δεύτερος Edward Snowden;

Τελικά υπάρχει δεύτερος Edward Snowden;

Έχει περάσει λίγο παραπάνω από ένας χρόνος, όταν ο πρώην εργαζόμενος στην NSA Edward Snowden διέρρευσε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα και όπως φαίνεται, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αντιμετωπίζει την ύπαρξη ενός νέου leaker στις τάξεις της. Όλα ξεκίνησαν όταν διέρρευσε ένα έγγραφο με πληροφορίες από την κεντρική βάση δεδομένων αντικατασκοπείας της χώρας στο The Intercept. Σήμερα τα Ελληνικά Media με αρκετές δημοσιεύσεις-αναδημοσιεύσεις ισχυρίζονται ότι ο Leaker υπάρχει σίγουρα. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Παιχνίδι των Media ή παιχνίδι της Αμερικάνικης κυβέρνησης;

obama Edward Snowden Edward Snowden Edward Snowden Edward Snowden Edward Snowden Edward Snowden

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, έχουν τίτλο Directorate of Terrorist Identities (DTI) Strategic Accomplishments 2013 και ετοιμάστηκαν από το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (NCTC). Τα αρχεία ήταν διαβαθμισμένα και χαρακτηρισμένα σαν “SECRET / NOFORN” – που σημαίνει ότι απαγορεύεται να τα δουν ξένες κυβερνήσεις.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα σχετικά με τη νέα διαρροή, σύμφωνα με μια δημοσίευση του Reuters.

Ωστόσο, το Reuters ανέφερε επίσης ότι “πηγές εξοικειωμένες με το θέμα” ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ότι υπάρχει και δεύτερος leaker.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια δημοσίευση του CNN που υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχει και νέος “leaker.”

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρουν ότι, από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προσθέσει πάνω από ένα εκατομμύριο ονόματα στην κεντρική βάση δεδομένων της αντιτρομοκρατίας, Terrorist Identities Datamart (TIDE).

Η TIDE είναι η κεντρική βάση δεδομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που περιέχει γνωστούς ή ύποπτους διεθνείς τρομοκράτες. Οι πληροφορίες της TIDE μοιράζονται σε όλη την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει η διαρροή. Ακόμα και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκδώσει κάποια ανακοίνωση σαν αποτέλεσμα έρευνας καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι δεν θα είναι και τόσο αξιόπιστη. Εξάλλου το σύνθημα των μυστικών υπηρεσιών είναι “δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αλλά ούτε και να διαψεύσουμε.” Όσον αφορά τις βιαστικές δηλώσεις για την ύπαρξη νέου leaker, μάλλον ισχύουν σαν υπόθεση, αλλά χωρίς καταχωρημένες αποδείξεις.

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS