Αρχικήinet"Επιστήμη και Eπιστημονική Φαντασία" στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας

“Επιστήμη και Eπιστημονική Φαντασία” στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας

FilmΤο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών διοργανώνει στην Αθήνα το Caid Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 24 Οκτωβρίου έως και 1 Νοεμβρίου 2013, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Πολυχώρο Caid στον Ρέντη. Το φεστιβάλ δεν θα σταθεί μόνο στο διαγωνιστικό κομμάτι του, αλλά θα πλαισιωθεί και από παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα “Επιστήμη και Επιστημονική Φαντασία”.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 88 επιστημονικές ταινίες από 20 χώρες, ενώ 26 ταινίες θα διαγωνίζονται για 5 βραβεία: Καλύτερης ταινίας, Καινοτομίας-Τεχνολογίας, Τέχνης, Επικοινωνίας της Επιστήμης, και Κοινού. Μέσα από τις προβολές και τις σχετιζόμενες δραστηριότητες του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά σε απαντήσεις σε καίρια επιστημονικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, ποια είναι η καταγωγή της ζωής και της σύστασης του Σύμπαντος.

Είστε έτοιμοι να μάθετε κάποιες πρωτάκουστες πληροφορίες για το εμπλουτισμένο με προβιοτικά γιαούρτι που τρώτε; Με ποιο τρόπο η ανθρωπότητα έχοντας βυθίσει τον εαυτό της σε έναν ωκεανό τεχνητών συχνοτήτων, έχει καταπνίξει το φυσικό συντονισμό της ζωής στη Γη; Πως πραγματικά σκέφτονται τα ζώα; Τελικά σε αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, το μέγεθος μετράει; Τι πρέπει να αναμένουμε και τι να φοβόμαστε, σχετικά με την αποίκηση της Σελήνης; Θα μπορέσει η φαντασία να υπερβεί την πραγματικότητα και να σωθεί το κλίμα; Και ποιες εικόνες άλλαξαν το ρου της Επιστήμης; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να “απαντήσουν” οι ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί διεθνής συλλογική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Βία?”, υπό την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Η συλλογική αυτή έκθεση σύγχρονης τέχνης πάνω σε ένα από τα πιεστικότερα ζητήματα της εποχής μας, θα διαρκέσει από 30 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2013.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πειραματική συναυλία “Η γέννηση του κεραυνού” από το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, όπου το κοινό θα αναβιώσει την εμπειρία και τη διαδικασία της δημιουργίας αλλά και των αποτελεσμάτων του φυσικού αυτού φαινομένου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προβολή του ντοκιμαντέρ “Επιστημονική έρευνα στην Αττική” σε παραγωγή Caid-Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης, στο οποιό παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της Αττικής και διερευνόνται οι επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των ερευνητών στην Ελλάδα της κρίσης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ θα προβληθεί σειρά ταινιών μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας-σε συνεργασία με το Internationl Science Fiction & Fantasy Film Festival of Athens (SFF-rated Athens). Η επιστήμη θα ειδωθεί μέσα από μια διαφορετική ματιά, αυτή των κινηματογραφιστών ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Είκοσι πέντε ταινίες επιστημονικής φαντασίας διεγείρουν συναισθήματα και προκαλούν την αναθεώρηση των έως σήμερα απόψεων περί επιστήμης και ηθικής.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν πέντε ημέρες μαθητικών προβολών με 10 διαφορετικά επιστημονικά ντοκιμαντέρ σε ειδικές προβολές για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Eπίσης, σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης θα συναντηθούν οι συγγραφείς και οι κινηματογραφιστές του επιστημονικού και του φανταστικού, ενώ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων επιστήμης και επιστημονικής φαντασίας.

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, το οποίο θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες του τις εκδηλώσεις, θα φέρει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στην Επιστήμη και την Επιστημονική Φαντασία. Θα ικανοποιήσει όλα τα ενδιαφέροντα αφού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημών, όπως οι θετικές επιστήμες, οι νευροεπιστήμες, η βιολογία, η γενετική, η ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, η εντομολογία, η οικολογία, η ηθολογία και η αστρονομία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από CAID, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ινστιτούτο Θερβάντες

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS