ΑρχικήsecurityΕΕ νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο

ΕΕ νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο

eu-courtΤην Πέμπτη που μας πέρασε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Η νέα οδηγία, τη οποία τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εφαρμόσουν εντός δύο ετών, είναι χτισμένη σε ένα σύνολο κανονισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2005.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. με 541 θετικές ψηφοφορίες έναντι 91 αρνητικών.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι κυβερνοεγκληματίες που παρεμβαίνουν σε δεδομένα και συστήματα πληροφοριών, όσοι παρακολουθούν τις επικοινωνίες, και εκείνοι που πωλούν εργαλεία hacking θα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκιση.

Οι επιθέσεις κατά των υποδομών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας και οι  σοβαρές βλάβες θα τιμωρούνται με τουλάχιστον 5 χρόνια φυλάκισης. Οι δημιουργοί Botnets θα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον τρία χρόνια στη φυλακή.

Η οδηγία προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τη διασυνοριακή συνεργασία, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να ανταποκρίνονται στις επείγουσες αιτήσεις μέσα σε 8 ώρες.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συλλέγουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις που συμβαίνουν στην χώρα τους και να αναφέρουν τα περιστατικά στις εντεταλμένες αρχές.

“Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Οι επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφοριών αποτελούν μια αυξανόμενη πρόκληση, για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες. Οι επιθέσεις αυτές μπορεούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών στην ασφάλεια και την αξιοπιστία του Διαδικτύου” , σχολίασε ο Cecilia Malmström, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Επομένως, είμαι ικανοποιημένος που η επίσημη έγκριση έχει επιτευχθεί και έχουμε νέους κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο,” πρόσθεσε ο Malmström.

“Οι δράστες των όλο και πιο εξελιγμένων επιθέσεων και οι κατασκευαστές του κακόβουλου λογισμικού μπορούν πλέον να διωχθούν και να αντιμετωπίσουν βαρύτερες ποινικές κυρώσεις. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ανταποκρίνονται γρηγορότερα στα επείγοντα αιτήματα για βοήθεια σε περίπτωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και θα βελτίωθεί η ευρωπαϊκή δικαστική και αστυνομική συνεργασία. “

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS