ΑρχικήinetΑνακαλύφθηκε μετεωρίτης από τον Άρη γεμάτος νερό

Ανακαλύφθηκε μετεωρίτης από τον Άρη γεμάτος νερό

Mars-Meteorite-Full-of-Water

Κλικ για μεγέθυνση

Ένας μετεωρίτης που προσγειώθηκε στην έρημο Σαχάρα έχει κάνει τους επιστήμονες να παραμιλάνε δεδομένου ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος διαστημικός βράχος. Προέρχεται από τον Άρη, είναι δύο δισεκατομμύρια χρόνων και, το καλύτερο από όλα, είναι γεμάτος νερό.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι ένα κομμάτι από τον Άρη που ταξίδεψε στο διάστημα για ποιος ξέρει πόσα εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια να επιβιώσε του ταξιδιού διαμέσου της καυτής ατμόσφαιρας της Γης και προσγειώθηκε στη Σαχάρα, μια από τις ξηρότερες περιοχές στη Γη.

Οι επιστήμονες αναλύωντας το κομμάτι βράχου ανακάλυψαν ότι αποτελείτε από περίπου 6.000 μέρη ανά εκατομμύριο από νερό. Ίσως δεν φαντάζουν πολλά, αλλά είναι περίπου 10 φορές περισσότερο από ό, τι από οποιοδήποτε άλλο γνωστό μετεωρίτη που ήρθε από τον Άρη.

Ο βράχος παρουσιάζει επίσης σημάδια που αποδεικνύουν ότι έχει υποστεί φθορές από νερό, κάτι που φανερώνει ότι το νερό ήταν άφθονο στο μέρος που βρισκόταν και υπήρχε στον γειτονικό μας πλανήτη, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του σήμερα είναι αποξηραμένο.

Ο μετεωρίτης, ονομάστηκε NWA 7034, έχει σαν παρατσούκλι το Black Beauty και είναι παρόμοιος με τα ηφαιστειακά πετρώματα που αναλύθηκαν από το Spirit και το Opportunity rover στον Άρη.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και οι αλλαγές στην επιφάνεια του δείχνουν ότι ο βράχος προήλθε από την επιφάνεια του Άρη και όχι από βαθύτερα στρώματα του.

Η ηλικία του είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι τοποθετεί τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από ένα ζεστό και υγρό Άρη στον κρύο και ξηρό που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι περισσότεροι μετεωρίτες του Άρη που έχουν βρεθεί είναι μόλις 1,3 δισεκατομμυρίων ετών, με τον παλαιότερο να είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι ο βράχος είναι το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε πριν από περίπου 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια. Το νερό που έρεε βοήθησε να κρυώσει, δίνοντας ιδιαίτερη εμφάνιση στη σύνθεσή του. Τα ευρήματα της ανάλυσης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Express.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS