Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι η φυσική κίνηση των βακτηρίων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να συσσωρεύσουν και να ενεργοποιήσουν μικροσκοπικά «αιολικά πάρκα» στα Smartphones.
Οι ερευνητές εξήγησαν στο περιοδικό Science Advances πώς χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να αποδείξουν ότι το φαινόμενο της τυχαίας εξάπλωσης της πυκνής δραστικής ύλης που τα βακτήρια μπορούν να οργανωθούν, μπορούν να περιστρέψουν κυλινδρικούς δρομείς και να παρέχουν μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο συγγραφέας Δρ Tyler Shendruk, ένας συνάδελφος της EMBO στο Rudolf Peierls Centre for Theoretical Physics στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του, λένε ότι αυτά τα μικροσκοπικά βιολογικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν τελικά να γίνουν μηχανές εξαιρετικά λεπτές για μικροσκοπική χρήση. Συσκευές κατασκευασμένες από τον άνθρωπο που είναι αυτο-συναρμολογούμενες και αυτοτροφοδοτούμενες – τα πάντα, από οπτικούς διακόπτες έως μικρόφωνα για Smartphone.
” Ένας πιθανός τρόπος για παραγωγή μικροσκοπικών ποσοτήτων ενέργειας για μικροσυσκευές θα μπορούσε να είναι να τις μαζέψουμε απευθείας από βιολογικά συστήματα, όπως τα βακτήρια” είπε ο Δρ Shendruk. Η βακτηριακή ανάπτυξη είναι συνήθως πολύ αποδιοργανωμένη από μόνη της για να παράγει οποιουδήποτε είδους ουσιαστική ενέργεια. Ως εκ τούτου, όταν ένας ενιαίο ρότορας εισήχθη κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ήταν αναποτελεσματικός και απλώς διωχνόταν από τα βακτήρια.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ειδικό πλέγμα από 64 μικρο-ρότορες και καθώς τα βακτήρια μαζεύονταν τριγύρω, αυθόρμητα οργανώθηκε κατά τέτοιο τρόπο που οι γειτονικοί δρομείς άρχισαν να γυρίζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις – μια απλή δομική οργάνωσης τύπου αιολικού πάρκου.
Ο Δρ Amin Doostmohammadi, από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η ικανότητα να πάρουμε έστω και ένα μικρό ποσό μηχανικού έργου από αυτά τα βιολογικά συστήματα είναι πολύτιμη, επειδή δεν χρειάζονται ισχύ εισόδου και χρησιμοποιούν τις εσωτερικές βιοχημικές διεργασίες για να μετακινηθούν. Σε μικρο κλίμακες, οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι η ροή που δημιουργείται από τις βιολογικές συναρμολογήσεις είναι ικανή να αναδιοργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει μια επίμονη μηχανική δύναμη για την περιστροφή μιας σειράς microrotors.»