ΑρχικήinetΒουλγαρία | Yποχρεωτική η χρήση open source λογισμικού βάσει νόμου

Βουλγαρία | Yποχρεωτική η χρήση open source λογισμικού βάσει νόμου

Από τον κόσμο του ανοιχτού κώδικα, έρχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση.Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που κάνει υποχρεωτική τη χρήση open source λογισμικού στα υπολογιστικά συστήματα των κυβερνητικών οργανισμών.

Χαιρετίζουμε αυτή την κίνηση και ελπίζουμε ότι και άλλες κυβερνήσεις θα κινηθούν σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας ακόμη περισσότερες πληροφορίες στη διάθεση του ευρέος κοινού.

open source - Yποχρεωτική η χρήση open source λογισμικών

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από τo βουλγαρικό κοινοβούλιο απαιτεί όλο το λογισμικό που γράφεται για την κυβέρνηση να είναι ανοιχτού κώδικα (open source) και ανεπτυγμένο σε δημόσιο αποθετήριο.

Η εν λόγω ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από τον Bozhidar Bozhanov – μηχανικό λογισμικού και σύμβουλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βουλγαρίας – ο οποίος ανέφερε ότι στα πλαίσια συλλογικής προσπάθειας του αναπλ. πρωθυπουργού και των συνεργατών του, οι πρόσφατες τροπολογίες της πράξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ψηφίστηκαν στο κοινοβούλιο.

Bάσει λοιπόν των νέων τροπολογιών, τίθονται σε ισχύ τα εξής:

  • “Όταν το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.”
  • “Όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων των σχετικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, o πηγαίος κώδικάς τους, ο σχεδιασμός των διεπαφών και οι βάσεις δεδομένων που αποτελούν αντικείμενο της εντολής, θα πρέπει να είναι πλήρως διαθέσιμα, χωρίς περιορισμούς στη χρήση, στην τροποποίηση και στη διανομή.”

Και εάν σκέφτεστε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση πρόκειται τώρα να ζητήσει τον πηγαίο κώδικα των Microsoft Office για παράδειγμα, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις σας. Οι υπάρχουσες λύσεις και τα λογισμικά που έχουν ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση θα παραμείνουν ανεπηρέαστα.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS