ΑρχικήsecurityAndroid App υπόσχεται υλικό για ενήλικους και προωθεί rooting exploits

Android App υπόσχεται υλικό για ενήλικους και προωθεί rooting exploits

Οι ερευνητές ασφαλείας της Bitdefender ανέφεραν ένα παλαιότερο κακόβουλο λογισμικό Android που έχει αλλάξει τακτική και τώρα προωθεί εφαρμογές με exploits που μπορούν να ρουτάρουν Android συσκευές.

Με το όνομα Andrοid Matrix Trojan, το κακόβουλο λογισμικό υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και εντοπίστηκε σε προηγούμενες επιθέσεις κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τον Liviu Arsene της Bitdefender.

Android App υπόσχεται υλικό για ενήλικους και προωθεί rooting exploits

Στο πιο πρόσφατο κύμα μολύνσεων, οι απατεώνες ενώνουν το trojan με μια εφαρμογή που ονομάζεται VideoCharm, που διανέμεται μέσω καταστημάτων τρίτων.

Η εφαρμογή υπόσχεται να παρέχει εύκολη πρόσβαση σε βίντεο ενηλίκων, αλλά οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι η εφαρμογή «ενοχλεί» τους χρήστες με αναδυόμενα παράθυρα, ζητώντας τους να εγκαταστήσουν άλλες εφαρμογές.

Η εφαρμογή δεν είναι ψεύτικη, έχει ένα ενσωματωμένο χαρακτηριστικό που πραγματικά παίζει τα βίντεο ενηλίκων από online servers, έτσι οι χρήστες είναι πιθανότερο να ανέχονται τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές της εφαρμογής.

Η πρώτη φορά που ένας χρήστης ανοίγει την εφαρμογή, το trojan κατεβάζει τέσσερα ZIP αρχεία στη συσκευή του χρήστη. Στη συνέχεια, αποσυμπιέζει τα τέσσερα ZIP αρχεία, τα οποία περιέχουν διάφορα Andrοid rooting exploits.

Η Bitdefender λέει ότι βρήκε ότι τα exploits χρησιμοποιούν τις CVE-2015-3636 και CVE-2015-1805 για να αποκτήσουν προνόμια διαχειριστή για τα μολυσμένα smartphones. Άλλο ένα exploit στοχεύει αποκλειστικά συσκευές Huawei. Τα exploits είναι αποτελεσματικά για τα Andrοid Lollypop, Jelly Bean και KitKat.

Αν τα exploits πετύχουν, με αυτές τις άδειες στο χέρι, το trojan ελέγχει πλέον το τηλέφωνο. Η Bitdefender ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή δημιουργεί, επίσης, ένα αρχείο καταγραφής που ονομάζεται “root_trace” όπου όλα τα αποτελέσματα των rooting προσπαθειών είναι αποθηκευμένα και λεπτομερή.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το κακόβουλο λογισμικό εξελίσσεται συνεχώς – μπορεί να είναι για το Android ή το PC – και αυτή την τελευταία παραλλαγή του Android Matrix Trojan αποδεικνύει ακριβώς αυτό», εξήγησε ο Arsene. «Εφαρμογές που φορτώνουν “πλάγια” από αγορές τρίτων φέρνουν μαζί κινδύνους ασφαλείας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα προσωπικά και ιδιωτικά σας δεδομένα.»

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS