ΑρχικήinetMan VS Machine|20 χρόνια από τη νίκη του Kasparov έναντι του Deep...

Man VS Machine|20 χρόνια από τη νίκη του Kasparov έναντι του Deep Blue

Τον Φεβρουάριο του 1996, ο Garry Kasparov, ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο, νικά τον υπερυπολογιστή της αμερικανικής εταιρείας IBM, Deep Blue, σε μια καθηλωτική μονομαχία.

Chess champion Gary Kasparov contemplating board, training for his May rematch w. smarter version of Deep Blue, IBM computer that spooked him last yr. (Photo by Ted Thai/The LIFE Picture Collection/Getty Images)

Στα χρονικά των αναμετρήσεων του ανθρώπινου γένους έναντι των μηχανών, ελάχιστες μάχες μπορούν να ξεπεράσουν αυτή του Garry Kasparov έναντι του Deep Blue, του παγκόσμιου πρωταθλητή σκακιού έναντι του πιο ολοκληρωμένου σκακιστικού υπολογιστή της εποχής.

Παρότι ο μηχανικός αντίπαλος του ανθρώπινου πρωταθλητή μπορούσε να αναλύσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια σκακιστικές θέσεις το δευτερόλεπτο, αποδείχτηκε λίγος για τη σκακιστική διάνοια του Kasparov.

Μετά από μια άκρως καθηλωτική μονομαχία στη Φιλαδέλφεια, και έπειτα από έξι συνολικά παρτίδες, ο Garry Kasparοv στέφθηκε τον Φεβρουάριο του 1996 νικητής, συντρίπτοντας τον υπερυπολογιστή της IBM.

[alert variation=”alert-success”]Τα ματς του Κασπάροφ με το Deep Blue κατέληξαν σε 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα για τον παγκόσμιο πρωταθλητή.[/alert]

garry 1996
Ο Garry Kasparov κατά τη διάρκεια του αγώνα έναντι του Deep Blue το 1996.

Παρότι το Deep Blue συνέτριψε τον Κασπάροβ στην πρώτη παρτίδα, ο κορυφαίος σκακιστής δεν άργησε να αντιληφθεί τις αδυναμίες του προγράμματος, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του με περίσσια ευστροφία. Αναδιαμορφώνοντας λοιπόν το παιχνίδι του και χαράσσοντας νέα στρατηγική, ο Kasparοv κατάφερε τελικά να επικρατήσει έναντι του υπερυπολογιστή, με σκόρ 4-2.

Η βασιλεία του παγκόσμιου πρωταθλητή δεν κράτησε ωστόσο για πολύ. Το Deep Blue επανήλθε ανανεωμένο και ακόμη δυνατότερο το 1997, κερδίζοντας την revance με τον Kasparοv με σκόρ 3½–2½ και έπειτα αποσύρθηκε στο Smithsonian Institution.

Aυτή ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία που ο καλύτερος παίκτης του κόσμου ηττήθηκε από μία… μηχανή. Από τότε, η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και οι σκακιστικοί υπολογιστές είναι πλέον …ανίκητοι και πιο δυνατοί από ποτέ.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η δημιουργία των μηχανών είναι αποτέλεσμα της εφευρετικότητας των ανθρώπων, και αυτό που ξεπερνά τον ίδιο τον άνθρωπο είναι στην πραγματικότητα απλά το δημιούργημα του 🙂

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS