Κυριακή, 2 Αυγούστου, 07:59
Αρχική inet Μια ματιά στη νέα σελίδα about:config του Firefox

Μια ματιά στη νέα σελίδα about:config του Firefox

Η Mozilla ξεκίνησε τον ανασχεδιασμό της σελίδας about:config του Firefox στο Firefox Nightly και λογικά κάποια στιγμή θα έρθει σε όλες τις εκδόσεις του δημοφιλούς browser.

config

Η νέα σελίδα είναι κατασκευασμένη με τεχνολογίες ιστού, ενώ η παλιά είναι βασισμένη στην τεχνολογία XUL, που η Mozilla θέλει να απομακρύνει πλήρως από το πρόγραμμα περιήγησης Firefox.

Οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει, και αυτό που θα δούμε τελικά στην σταθερή έκδοση του Firefox να είναι ελαφρώς διαφορετικό. Δεν είναι σαφές σε ποια σταθερή έκδοση θα κάνει τελικά την αλλαγή η Mozilla. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη, αναφέροντας στο Meta Bug on Bugzilla τις απόψεις τους και τα σφάλματα που βρίσκουν.

Στην νέα σελίδα about:config ο Firefox συνεχίζει να εμφανίζει την γνωστή προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτες ζημιές, κατά την πρώτη είσοδό σας, ακόμη και αν το πρόγραμμα περιήγησης έχει ρυθμιστεί ώστε να παραλείπει την προειδοποίηση. Η νέα σελίδα είναι κενή από προεπιλογή. Το μόνο που εμφανίζεται είναι ένα πεδίο αναζήτησης στην κορυφή και μία εικόνα φόντου που χρησιμοποιεί η Mozilla για τις εσωτερικές σελίδες του Firefox.

Θα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Esc ή το πλήκτρο Enter για να εμφανίσετε όλες τις προτιμήσεις. Η νέα σελίδα που βασίζεται σε τεχνολογίες ιστού δεν είναι τόσο μικρή όσο η παλιά.

Μία σημαντική αλλαγή, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν είναι πλέον δυνατή η αλληλεπίδραση σε οποιαδήποτε προτίμηση, κάνοντας διπλό κλικ πάνω της.

Στην τρέχον σταθερή έκδοση του Firefox μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ σε οποιαδήποτε προτίμηση για να αλλάξετε την τιμή της.  Μπορείτε επίσης να κάνετε διπλό κλικ και σε οποιαδήποτε τιμή String ή Integer για να εμφανιστεί αμέσως το παράθυρο επεξεργασίας.

Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό. Οι χρήστες του Firefox πρέπει να κάνουν κλικ στα πλήκτρα Edit ή Toggle (Επεξεργασία ή Εναλλαγή) για να κάνουν τις αλλαγές που επιθυμούν. Το Toggle αλλάζει αμέσως την τιμή, ενώ το Edit δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της ρύθμισης χρησιμοποιώντας άλλους τύπους παραμετροποίησης.

Ορισμένες προτιμήσεις έχουν ένα κουμπί Reset ή Delete (Επαναφοράς ή Διαγραφής) που είναι προσαρτημένο σε αυτές. Η επαναφορά αλλάζει την τιμή της προτίμησης στην προεπιλεγμένη τιμή, και η διαγραφή την αφαιρεί από το πρόγραμμα περιήγησης. Η διαγραφή φαίνεται να είναι διαθέσιμη μόνο για προτιμήσεις που προστέθηκαν από το χρήστη, με μη αυτόματο τρόπο.

Μια άλλη αλλαγή είναι ότι δεν μπορεί πλέον να ταξινομηθεί η λίστα, τουλάχιστον όχι σε αυτή την αρχική έκδοση. Η παλιά διεπαφή έρχεται με επικεφαλίδες που μπορείτε να κάνετε κλικ επάνω τους για να ταξινομήσετε τις προτιμήσεις αναλόγως, π.χ. αλφαβητικά, ανάλογα την κατάσταση, ανάλογα το είδος κλπ.

Μία τελευταία και ίσως προβληματική αλλαγή είναι ότι η Mozilla δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία deep links στην σελίδας about:config, αναφέροντας ότι «ίσως να μην είναι καλή ιδέα» ή ακόμα ότι είναι «επικίνδυνη από κάποια άποψη» και ότι οι χρήστες θα πρέπει απλώς να αντιγράψουν και να επικολλήσουν όρους ή ονόματα στο πλαίσιο αναζήτησης της σελίδας. Στην τρέχον σταθερή έκδοση μπορείτε να στείλετε κάποιον κατευθείαν σε μία προτίμηση δίνοντας του τον σύνδεσμο about:config?filter=Προτίμηση , όπου η λέξη προτίμηση αντικαθίσταται από την ρύθμιση που θέλετε να αλλάξετε. Αυτό δε γίνεται πλέον.

Πήρατε μία πρώτη ματιά για το τι θα δούμε στο εγγύς μέλλον του Firefox. Θα επανέλθουμε αν υπάρξει κάποιο νεότερο επ’αυτού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Τα 4 καλύτερα Bluetooth ηχεία με υποστήριξη aptX!

Εάν γνωρίζετε αρκετά για τους κωδικοποιητές Bluetooth, τότε θα συμφωνήσετε ότι ο aptX φέρνει δύο σημαντικά ασύρματα στοιχεία που κάνουν τα ηχεία...

Γιατί οι κρατικοί χάκερς εστιάζουν περισσότερο στην κλοπή credentials;

Με την πάροδο των χρόνων εμφανίζονται όλο και περισσότερες αλλά και πιο προηγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο. Πολλές φορές κρατικοί χάκερς πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις,...

System76: Ανακοίνωσε νέο πληκτρολόγιο κατάλληλο για key remap

Για τα τελευταία 10 χρόνια, η εταιρία System76 έχει δημιουργήσει πολλά από τα καλύτερα Linux laptops στην...
00:02:04

Το Perseverance εκτοξεύτηκε με επιτυχία και οδεύει προς τον Άρη

Το Perseverance rover και το ελικόπτερο Ingenuity βρίσκονται στο δρόμο για τον Άρη, ξεκινώντας την προσπάθεια τους να βρουν αρχαία σημάδια ζωής,...

Nvidia: Ένα βήμα πριν την εξαγορά της Arm από τη SoftBank;

Η Nvidia βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Arm, της γνωστής εταιρείας παραγωγής chip, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Βατικανό δέχτηκε επίθεση από Κινέζους χάκερς!

Όταν γίνεται λόγος για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, το Βατικανό ίσως να μη φαίνεται ένας προφανής στόχος. Παρόλα αυτά, τώρα βρέθηκε στο στόχαστρο...

Telegram εναντίον Apple για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ

Μία από της δημοφιλέστερες εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, η Telegram έχει καταθέσει μία καταγγελία εναντίον της Apple, αφού όπως ισχυρίζεται καταπατά την...

CCleaner: Τα Windows το επισήμαναν ως δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό

Το CCleaner κρίθηκε ως «δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό» από το Microsoft Defender, το ενσωματωμένο antivirus των Windows 10.

Για παραβίαση δεδομένων προειδοποιεί το BC Cancer Foundation

Το BC Cancer Foundation, έπεσε θύμα διαδικτυακής επίθεσης η οποία πιθανότητα έχει διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα των δωρητών του.

Χάκερς της Βόρειας Κορέας στοχεύουν τομείς της άμυνας των ΗΠΑ!

Εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, χάκερς της Βόρειας Κορέας στόχευσαν τους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως...