Αν έχετε ανεβάσει ποτέ μια φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram, υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχουν σε αποδόσεις ASCII, εάν ξέρετε πού να κοιτάξετε.
Το Facebook έχει δημιουργήσει την τέχνη ASCII – δηλαδή, την αναδημιουργία των φωτογραφιών σας σε χαρακτήρες κειμένου – από τις φωτογραφίες σας και ο καθένας να μπορεί να τις βρει. Το χαρακτηριστικό επισημάνθηκε για πρώτη φορά από το χρήστη του Twitter, Mathias Bynens και έχει ήδη επιβεβαιωθεί και από άλλους.
Η παραπάνω φωτογραφία, ανέβηκε στον λογαριασμό Instagram του Mark Zuckerberg, δείχνει την αρχική έκδοση της εικόνας που ανέβασε με τον συνιδρυτή του Instagram, Kevin Systrom και το κρυφό κείμενο ASCII.
Καταιγίδες μεγαλύτερες από τη Γη εντοπίστηκαν στον Δία
Black Basta ransomware: Όλες οι νέες τακτικές
Αποκαλύψεις για τον Μεγαλύτερο Κρατήρα του Φεγγαριού
Όπως επισημαίνει ο Bynens, μπορείτε να βρείτε τις εναλλακτικές εικόνες προσθέτοντας “.html” ή “.txt” στο τέλος του URL μιας εικόνας. Η πρώτη κατάληξη δημιουργεί μια χρωματιστή εικόνα, ενώ η τελευταία διαμορφώνει μια ασπρόμαυρη. Στην πραγματικότητα, το να τραβήξεις μια εικόνα δεν είναι και τόσο απλό, όσο απλά να την τραβήξεις στο Instagram ή στο Facebook.
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να πάρετε τη διεύθυνση URL για την ίδια την εικόνα, όχι το link για την ανάρτηση που τη συνοδεύει. Στο Facebook, μπορείτε να το κάνετε αυτό, κάνοντας δεξί κλικ σε μια εικόνα και επιλέγοντας “Ανοίξτε σε νέα καρτέλα” ή “Αντιγραφή του URL της εικόνας”. Αφού έχετε ανοίξει το URL σε μια νέα καρτέλα, αναζητήστε την κατάληξη “.jpg”. Αν η κατάληξη .jpg εμφανίζεται στο τέλος του URL, τότε απλά πρέπει να προσθέσετε .html ή .txt για να πάρετε τις εκδόσεις ASCII.
Στο Facebook, το κόλπο λειτουργεί μόνο για δημόσια αναρτημένες φωτογραφίες και δεν θα λειτουργήσει αν υπάρχουν επιπλέον χαρακτήρες μετά το “.jpg” στη διεύθυνση URL, ακόμα και αν τους διαγράψετε. Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί αυτό λειτουργεί με μερικές εικόνες και όχι με άλλες, αλλά μπορεί να είμαστε σε θέση να την κάνουμε να λειτουργήσει μετά από μερικά πειράματα.
Για το Instagram, η διαδικασία είναι λίγο πιο αξιόπιστη, αν και πιο περίπλοκη. Θα χρειαστεί να ανοίξετε τον πηγαίο κώδικα σε μια εικόνα, το οποίο μπορείτε να το κάνετε με δεξί κλικ και επιλέγοντας “Προβολή κώδικα σελίδας” για να βρείτε τη διεύθυνση URL της εικόνας. Αφού έχετε ανοίξει τη σελίδα πηγαίου κώδικα, ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε τη διεύθυνση URL είναι από την αναζήτηση στη σελίδα (Ctrl + F) για “.jpg”. Στη συνέχεια, αντιγράψτε και επικολλήστε τη διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησής σας και να προσθέσετε τις .html ή .txt επεκτάσεις.
Η διαδικασία είναι λίγο μπερδεμένη και ακόμα της δεν είναι σαφές γιατί το Facebook έχει κάτι τέτοιο ως “κρυφό χαρακτηριστικό”, αλλά ας το απολαύσουμε μέχρι να το μάθουμε.