HomeyoutubeΚάτι περίεργο συμβαίνει με τη μαγνητοουρά της Γης

Κάτι περίεργο συμβαίνει με τη μαγνητοουρά της Γης

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αυτό, αλλά το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει μια “ουρά”. Καθώς ο ηλιακός άνεμος πλήττει την Γη, αφήνει πίσω του ένα είδος μεγάλης σκιάς που ακολουθεί τα ίχνη του πλανήτη μας. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτή τη μαγνητική ουρά της Γης, μαγνητοουρά. Τυπικά, η μαγνητοουρά είναι διάσπαρτη με μαγνητικές καταιγίδες.

See also: Ο Ήλιος εκπέμπει την ισχυρότερη έκλαμψη στον τρέχοντα κύκλο του

Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μυστήριο στη μαγνητοουρά της Γης: μια χαμένη καταιγίδα. Βρήκαν τα απομεινάρια μιας καταιγίδας, αλλά όχι την ίδια την καταιγίδα. Η αποστολή Magnetospheric Multiscale (MMS) της NASA ερευνά τώρα αυτή την υπόθεση.

μαγνητοουρά Γης

Το MMS αποτελείται από τέσσερις δορυφόρους που όλοι εκτοξεύτηκαν με τον ίδιο πύραυλο Atlas V, το 2015. Από τότε, οι δορυφόροι μελετούν τη μαγνητόπαυση της Γης, δηλδαδή τα σύνορα της περιοχής όπου κυριαρχεί το μαγνητικό πεδίο του planet. Η μαγνητόπαυση είναι διαρκώς φλεγόμενη από μαγνητικές επανασυνδέσεις, οι οποίες αναφέρονται στο πότε οι γραμμές που συνθέτουν ένα μαγνητικό πεδίο ενώνονται, διασπώνται και μετά ενώνονται ξανά, δημιουργώντας λαμπρές αναταραχές θερμότητας και κινητικής ενέργειας. Αυτές οι επανασυνδέσεις, εάν συμβούν στην ατμόσφαιρα της Γης, μπορούν να προκαλέσουν σέλας.

See also: Scientists reveal the end of the solar system

The scientists αποκαλούν αυτές τις αναταραχές μαγνητικές καταιγίδες. Το 2017, το MMS εντόπισε την μαγνητική επανασύνδεση μιας καταιγίδας— αλλά όχι την ίδια την καταιγίδα που να την δημιούργησε. Μια μαγνητική καταιγίδα θα πρέπει να συνοδεύεται από βίαια ηλεκτρικά ρεύματα και διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου, αλλά το MMS δεν εντόπισε ίχνη από κανένα από τα δύο.

Έτσι, για τον επόμενο χρόνο, το MMS θα μετρήσει τις μαγνητικές επανασυνδέσεις στο πραγματικό μαγνητικό πεδίο και τη μαγνητοουρά της Γης, ενώ οι επιστήμονες στο έδαφος πραγματοποιούν προσομοιώσεις του μαγνητικού πεδίου για να καταλάβουν πώς συμπεριφέρεται.

See also: Solar storm hits Earth - what are the potential dangers?

Συγκρίνοντας τα δύο, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορούν να λύσουν το μυστήριο κατανοώντας καλύτερα την ακριβή σχέση μεταξύ των επανασυνδέσεων και των γεγονότων που προκαλούν.

Source: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Subscribe to the Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS