HomeyoutubeRare red aurora due to disturbances in the Earth's magnetic field

Rare red aurora due to disturbances in the Earth's magnetic field

Αυτή την εβδομάδα, ασυνήθιστα ισχυρές διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης έχουν προκαλέσει μερικά εκπληκτικά κόκκινα σέλας. Αυτή η σπάνια κόκκινη λάμψη είναι ορατή από τοποθεσίες σε όλη την Europe and the North America. Συνήθως, το διάσημο Βόρειο Σέλας εμφανίζει κυρίως πράσινες αποχρώσεις. Αν και καμιά φορά παρατηρούνται λάμψεις ή ραβδώσεις σε βυσσινί αποχρώσεις, ο κόκκινος ουρανός αποτελεί έναν ασυνήθιστο θέαμα.

See also: Astronaut photographed impressive aurora around Earth

κόκκινο σέλας

Η εντυπωσιακή εμφάνιση προκλήθηκε από μια εκτεταμένη εκτόξευση πλάσματος, γνωστή και ως στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME), που προήλθε από τον Sun. Στις 24 Σεπτεμβρίου, ένα ηλιακό σωματίδιο (CME) προκάλεσε μια τρύπα στο μαγνητικό πεδίο της Γης, επιτρέποντας σε φορτισμένα σωματίδια να διοχετευθούν και να προκαλέσουν μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2.

Καθώς αυτά τα ηλιακά particles ρέουν προς τους πόλους, αλληλεπιδρούν με τα άτομα και τα μόρια αερίου στην atmosphere της Γης, προκαλώντας διέγερση και αλληλεπίδραση. Στη συνέχεια απελευθερώνουν φωτόνια, δημιουργώντας έτσι το εκθαμβωτικό θέαμα των φωτών που είναι γνωστό ως aurora borealis (ή Βόρειο Σέλας) και aurora australis (Νότιο Σέλας).

The phenomenon αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, καθώς τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια δημιουργούν μικρές τρύπες στη μαγνητόσφαιρά μας. Οι τρύπες αυτές συνήθως είναι πολύ μικρές και δεν αποτελούν απειλή για εμάς, τους κατοίκους της γης.

See also: The Northern Lights brightens up Google Maps

magnetic field

Αυτό που καθιστά αυτήν την τελευταία γεωμαγνητική καταιγίδα λίγο διαφορετική, είναι ότι τα ηλιακά σωματίδια κατάφεραν να συγκρουστούν με μόρια οξυγόνου ψηλά στην ατμόσφαιρα της Γης. Συνήθως, οι ηλιακοί άνεμοι φτάνουν σε υψόμετρο μεταξύ 100 και 300 χιλιομέτρων, όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση οξυγόνου για αντίδραση. Όταν αυτό συμβαίνει, το φως γίνεται πράσινο, γι’ αυτό και το χρώμα αυτό κυριαρχεί στον ορίζοντα.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, τα φορτισμένα σωματίδια βρίσκονται σε ύψος μεταξύ 300 και 400 χιλιομέτρω, όπου η συγκέντρωση οξυγόνου είναι αραιή και απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα Energy για διέγερση. Το αποτέλεσμα είναι μια εκθαμβωτική λάμψη κόκκινου φωτός, αν και αυτά τα ρουμπινένια σέλας είναι ευαίσθητα και μπορεί να τα παρατηρήσουμε μόνο εάν τα άτομα οξυγόνου παραμείνουν ακίνητα για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να απελευθερώσουν τα κόκκινα φωτόνια τους.

Το ανθρώπινο μάτι είναι λιγότερο ευαίσθητο στο κόκκινο φως σε σύγκριση με το πράσινο, προκαλώντας έτσι τη σπανιότητα εμφάνισης κόκκινων σέλας. Αυτή η ανισορροπία αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Παρόλα αυτά, δεν αντιμετωπίσαμε τέτοια προβλήματα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με το Spaceweather, τα κόκκινα φώτα ήταν ορατά με γυμνό μάτι μέχρι και τη France.

See also: Ο πύραυλος GREECE της NASA μελετά το Βόρειο Σέλας

Καθώς ο Ήλιος ενισχύει τη δραστηριότητά του και πλησιάζει το Ηλιακό Μέγιστο τον Ιούλιο του 2025 (ή ακόμα νωρίτερα), αναμένουμε να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερες θεαματικές παραστάσεις στον sky.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Subscribe to the Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS