ΑρχικήsecurityH Google Nest Cam συνεχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το LED φωτάκι

H Google Nest Cam συνεχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το LED φωτάκι

Η ABI Research ήλεγξε τη Nest Cam της Google και διαπίστωσε ότι όταν οι χρήστες απενεργοποιούν την κάμερα, μόνο τα φώτα LED σβήνουν και άλλα στοιχεία συνεχίζουν να τρέχουν στο παρασκήνιο.

Η Nest Cam της Google είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα κάμερας που μπορεί είτε να μεταδώσει live feeds ή να αποθηκεύσει το υλικό στο cloud. Πρόκειται για μία σύγχρονη, πολύπλοκη IoT συσκευή, η οποία έχει προωθηθεί έντονα από την Google τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από την ομάδα ABI Research, κάθε φορά που οι χρήστες απενεργοποιούν την κάμερα, η ηλεκτρική της κατανάλωση πέφτει μόνο λίγα mA (miliAmpers), γεγονός που υποδηλώνει ότι μόνο το LED φωτάκι έχει σταματήσει να λειτουργεί και ότι οι αισθητήρες και οι λειτουργίες της κάμερας συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του περιβάλλοντος ανιχνεύοντας σήματα κίνησης ή ήχου.

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν ο καταναλωτής πιστεύει ότι με επιτυχία απενεργοποίησε αυτή την κάμερα, η συσκευή συνεχίζει να λειτουργεί, γεγονός το οποίο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ένα κύμα ανησυχιών σχετικά με την ιδιωτική ζωή.», δήλωσε ο Jim Mielke, Αντιπρόεδρος της Teardowns της ABI Research.

H Google Nest Cam συνεχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το LED φωτάκι

Ένας εκπρόσωπος της Google απάντησε στις κατηγορίες της ABI μέσω του “The Security Ledger” και αποσαφήνισε μερικά κομμάτια της έρευνα που προκαλούσαν σύγχυση.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η κάμερα όντως συνεχίσει να λειτουργεί μετά το κλείσιμο, αλλά η επεξεργασία ήχου και βίντεο και τα καταγραφικά χαρακτηριστικά της είναι πράγματι απενεργοποιημένα.

Η ηλεκτρική κατανάλωση που παρατηρήθηκε από την ABI Research, οφείλεται στο γεγονός ότι η κάμερα περιμένει να ενεργοποιηθεί ξανά ανά πάσα στιγμή και μένει πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ενώ η εξήγηση της Google βγάζει «τεχνικό» νόημα, μας έρχεται στο μυαλό ένα άλλο πρόσφατο σκάνδαλο σχετικό με την ιδιωτική ζωή, στο οποίο συμμετείχε η εταιρεία. Η υπόθεση αφορούσε τη λειτουργία φωνητικής αναζήτησης «OK Google» που είχε προστεθεί κρυφά στις εκδόσεις Linux του Chromium προγράμματος περιήγησης.

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, η ABI Research, δεν παρακολούθησε την κυκλοφορία για να ελέγξει αν όντως η κάμερα ανέβαζε κάτι στο cloud, γεγονός το οποίο θα ήταν, έτσι κι αλλιώς, άχρηστο, δεδομένου ότι καταγραφή της κίνησης της κάμερας χρησιμοποιεί έναν από τους δυσκολότερους τύπους κρυπτογράφησης.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS