ΑρχικήsecurityEuropol και ισπανική αστυνομία εξάρθρωσαν cyber-συμμορία

Europol και ισπανική αστυνομία εξάρθρωσαν cyber-συμμορία

EuropolΜέσα από μια κοινή προσπάθεια της Europol με την ισπανική αστυνομία εξαρθρώθηκε εγκληματική συμμορία στον κυβερνοχώρο που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην Βαρκελώνη.

Η Europol υποστήριξε την ισπανική αστυνομία ώστε να διαλύσει την ομάδα και η κοινή επιχείρηση που διενεργήθηκε στην Βαρκελώνη,  έλαβε την κωδική ονομασία “Walker.

Στις 6 Ιουλίου οι ισπανικές αρχές της Ισπανίας συνέλαβαν 9 υπόπτους και έθεσαν εκτός λειτουργίας ένα παράνομο υπερσύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο. Πραγματοποιήθηκαν επίσης έξι κατ’ οίκον έρευνες και η κατάσχεση πολυάριθμων στοιχείων, όπως κινητά τηλέφωνα, κλεμμένες κάρτες SIM, περισσότερα από 10.000 ευρώ σε μετρητά, πιστωτικές κάρτες, εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συσκευών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Europol.

Οι ύποπτοι φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για μια υψηλής κλίμακας απάτης τηλεπικοινωνιών, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το καθεστώς της απάτης ήταν απλό και αποτελεσματικό, οι εγκληματίες έκλεβαν τα κινητά τηλέφωνα των τουριστών στην Ισπανία και στην συνέχεια έκαναν κατάχρηση των αριθμών μέχρι να μπλοκαριστούν από τους φορείς τηλεπικοινωνιών στις χώρες προέλευσης τους.

Η ευρωπαϊκή αστυνομία συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τις ισπανικές αρχές και τους φορείς τηλεπικοινωνιών, ώστε να μαζέψουν αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.

Οι cyber-criminals εξαργύρωναν κάνοντας δόλια τηλεφωνήματα σε premium services που είχαν συσταθεί από μέλη της εγκληματικής δράσης εκτός της Ε.Ε.

Αναλύοντας τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές οι ερευνητές εντόπισαν πως η εγκληματική οργάνωση στηρίχθηκε σε ένα δίκτυο συνεργατών που λειτουργούσαν  τους τραπεζικούς λογαριασμούς προορισμού.

Σύμφωνα πάλι με στοιχεία που παραχωρεί η Europol, η ομάδα ήταν μια από τις πιο ενεργές και εκτιμάται πως έχουν κλαπεί πάνω από 2.000.000 ευρώ από θύματα σε διάφορες χώρες.

«Αυτή η International Revenue Share Fraud (IRSF), είναι μια ύπουλη μορφή οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας που δημιουργεί σημαντικά κέρδη και υπονομεύει την νόμιμη οικονομία. Οι συνολικές εκτιμήσεις παράνομων εσόδων από αυτό το είδος εγκλήματος υπερβαίνουν τα 45 εκ. ευρώ.»

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS