ΑρχικήsecurityΣυλλήψεις από την Europol για cyber frauds

Συλλήψεις από την Europol για cyber frauds

Europol

Πολλαπλές συλλήψεις υπόπτων για διαδικτυακές απάτες πέτυχε η Europol.

Η European Cybercrime Center της Europol σε μια συντονισμένη προσπάθεια, διενέργησε 49 συλλήψεις απατεώνων που θεωρούνται ύποπτοι για απάτες και οικονομικές ζημιές σε εταιρείες, ύψους κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ, σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν για παράνομες δραστηριότητες που διενεργούσαν μέσω malware, στοχεύοντας σε επιχειρήσεις στην σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως: η Ισπανία, η Πολωνία, η Γεωργία, το Βέλγιο, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι hackers υπέκλεπταν τις επικοινωνίες στο ταχυδρομεία e-mail και πραγματοποιούσαν εκτροπές χρημάτων σε λογαρισμούς υπό τον έλεγχό τους, υπεξαιρώντας τεράστια ποσά.

Αρχικά επιδίωκαν την πρόσβαση σε λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων των υποψήφιων θυμάτων, παρακολουθούσαν την, σχετική με τις πληρωμές, επικοινωνία και στην συνέχεια παραπλανούσαν το πελάτη έτσι ώστε να καταθέσει το χρηματικό ποσό σε δικό τους λογαριασμό και εξαργύρωναν άμεσα τα χρήματα.

Από την Νιγηρία φαίνεται να κατάγονται οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, αλλά και από το Καμερούν και την Ισπανία. Φαίνεται επίσης πως χρησιμοποιούσαν ένα πολύπλοκο σύστημα για το ξέπλυμα χρήματος, μεταφέροντας τα κεφάλαια μέσα από πολλούς λογαρισμούς έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να καλύψουν τα ίχνη τους.

Μετά από εφόδους της Europol σε 58 σπίτια για την εύρεση στοιχείων, η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση φορητών υπολογιστών εξωτερικών δίσκων, τηλεφωνικών συσκευών, tablet, και USB) καθώς και πιστωτικών καρτών, καρτών SIM,  πλαστών εγγράφων και τραπεζικών εγγράφων.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS