ΑρχικήinetCapital Controls:Μπορεί η τεχνολογία να λύσει τα θέματα ρευστότητας;

Capital Controls:Μπορεί η τεχνολογία να λύσει τα θέματα ρευστότητας;

capital controlsΠαγκοσμίως γνωστά είναι πλέον τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική αγορά εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και των capital controls που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Αδύνατες έχουν κατασταθεί οι πληρωμές και οι διατραπεζικές συναλλαγές στο εξωτερικό ακόμα και μέσω καρτών.

Παρά την πληθώρα και την ποικιλία των εμποδίων που υφίσταται αυτή τη στιγμή, ρεπορτάζ του BBC υποστηρίζει πως μπορεί να βρεθεί επιχειρηματική λύση στην τραπεζική «ασφυξία» μέσα από μια καινοτόμα τεχνολογία.

Αμέσως μετά την επιβολή της αργίας στις τράπεζες και των capital controls μια ελληνική ομάδα προγραμματιστών δημιούργησε την εφαρμογή «Bρες ATM», ένα ενδιαφέρον στην σύλληψή του application που εμφανίζει τα πλησιέστερα ATMs καθώς και πληροφορίες από το αν έχουν διαθέσιμα χρήματα και χαρτονομίσματα έως και το αν έχουν μεγάλη ουρά και τον χρόνο αναμονής που θα χρειαστεί κανείς για να εξυπηρετηθεί. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας μίλησε στο BBC, τονίζοντας την δυσκολία του εγχειρήματος, που έγκειται περισσότερο στην γεωγραφική καταγραφή όλων των μηχανημάτων ανάληψης στην χώρα, ενώ σημειώνει πως η εφαρμογή είναι community-based, βασίζεται δηλαδή στην ίδια την αλληλεπίδραση των χρηστών που καλούνται να εμπλουτίσουν με πληροφορίες το σύστημα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ μας συστήνεται ακόμη μία εταιρεία, η ZeroFund, που έχει θέσει ως στόχο το να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις πληρωμές των λειτουργικών τους εξόδων, που λόγω της τραπεζικής αργίας είναι σχεδόν αδύνατον να τα φέρουν εις πέρας.  Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της ZeroFund δηλώνει στο ΒΒC, πως η εταιρεία του σκοπεύει στο να βοηθήσει πρακτικά εταιρείες που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν σήμερα συναλλαγές με το εξωτερικό ακόμη και για τα πιο μικρά ποσά, όπως για παράδειγμα η ανανέωση του domain names, ώστε να ανταπεξέλθουν, βρίσκοντας άλλες εταιρείες που συμβάλλουν.

Στο ρεπορτάζ γίνεται επίσης αναφορά στην εγκατάσταση του δεύτερου ATM bitcoin σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ το πρώτο τοποθετήθηκε στις Αχαρνές από έναν βιβλιοπώλη.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS