ΑρχικήsecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1982 – Elk Cloner...

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1982 – Elk Cloner #2

Elk Cloner
Οδοιπορικό στους φονικότερους ιούς της ιστορίας: 1982 – Elk Cloner

Και συνεχίζουμε την αναδρομή μας στους διασημότερους και πιο φονικούς ιούς της ιστορίας των υπολογιστών. Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το μακρινό 1971 και το κακόβουλο πρόγραμμα Creeper”, το οποίο, όπως είδαμε και στην αρχή του οδοιπορικού μας, είναι το πρώτο αυτο-αναπαραγόμενο πρόγραμμα υπολογιστή που μεταδιδόταν μέσω του δικτύου ARPAnet του αμερικανού στρατού, το οποίο αποτελεί και τον “πρόδρομο” του σημερινού Διαδικτύου. Ο ιός μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε σύνδεση γινόταν με το δίκτυο για να μολύνει τους συνδεδεμένους υπολογιστές, εμφανίζοντας στην οθόνη των τερματικών το μήνυμα “I’m the creeper, catch me, if you can”.

Ας μεταβούμε τώρα στο 1982 και στον “Elk Cloner”, τον πρώτο ιό που αναφέρεται ως εξαπλούμενος εκτός του συστήματος ή του εργαστηρίου μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε. Ο Elk Cloner γράφτηκε από έναν ταλαντούχο 15χρονο μαθητή, τον Richard Skrenta, με σκοπό να μολύνει τα συστήματα των υπολογιστών Apple ΙΙ.

[signoff icon=”icon-target”]Ο Apple II ήταν ο δεύτερος οικιακός υπολογιστής 8-bit, που παρουσιάστηκε από την Apple τον Απρίλιο του 1977. Διαδέχθηκε τον Apple I, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσε τον πρώτο μαζικής παραγωγής ηλεκτρονικό υπολογιστή της εταιρείας.[/signoff]

Ο Cloner δεν είχε καταστροφικές προθέσεις και δημιουργήθηκε από τον έφηβο Skrenta ως μια φάρσα. Ο δεκαπεντάχρονος τότε μαθητής αποθήκευσε το πρόγραμμα σε μία δισκέτα (εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν άλλα αποθηκευτικά μέσα) και το μοίρασε στους συμμαθητές του.

skrenta_2
Richard Skrenta: O δημιουργός του Elk Cloner

Ο Elk Cloner, με την εκκίνηση του υπολογιστή, μόλυνε όποια άλλη δισκέτα βρισκόταν μέσα στο σύστημα και έπειτα από την πεντηκοστή εκκίνηση εμφάνιζε το εξής μήνυμα (σε παρένθεση η ελληνική απόδοση):

Elk Cloner: The program with a personality     [Elk Cloner: Tο πρόγραμμα με προσωπικότητα]
It will get on all your disks                             [Θα καταλάβει όλους σας τους δίσκους]
It will infiltrate your chips                              [Θα διεισδύσει στα τσιπ σας]
Yes it’s Cloner!                                             [Ναι, είναι ο Cloner! (αυτός που κλωνοποιείται)]
It will stick to you like glue                            [Θα κολλήσει σε εσάς σαν κόλλα]
It wiΙΙ modify ram too                                   [Θα τροποποιήσει και τη RAM]
Send in the Cloner!                                       [Διαδώστε τον Cloner!]

 

Elk-cloner

Παρόλο που ο ιός αυτός ξεκίνησε ως ένα αστείο, κατάφερε ωστόσο να εξαπλωθεί σε σημαντικό αριθμό υπολογιστικών συστημάτων, κατακτώντας έτσι μια θέση στην ιστορία των σημαντικότερων ιών.

Kαι φυσικά, η αναδρομή μας δεν τελειώνει εδώ, αντιθέτως μόλις ξεκίνησε, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσουμε μαζί το οδοιπορικό στους διασημότερους και πιο καταστροφικούς ιούς της ιστορίας των υπολογιστών…

to be continued

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS