Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!
infosec

Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!

Σας προσκαλούμε στο Symantec Security Day 2018 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, μέσα από την πρακτική προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των σημερινών κυβερνοαπειλών. Στην ημερίδα αυτή θα εστιάσουμε στις τάσεις της αγοράς και τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον ψηφιακό...
Read More
infosec

Play Store: Κακόβουλες εφαρμογές με περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις

Πολλές νέες εφαρμογές χωρίς κάποια λειτουργικότητα έχουν τρυπώσει στο Google Play Store τον τελευταίο καιρό, και έχουν πετύχει περισσότερες από...
Read More
infosec

Instagram: Το εργαλείο λήψης δεδομένων διέρρευσε κωδικούς χρηστών

Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το...
Read More
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
Latest Posts

Μια στις τρεις εταιρείες θα υποκύψουν σε cyber-εκβιασμούς

cyber-εκβιασμούς

Οι οργανισμοί που έχουν ήδη υποκύψει σε cyber-εκβιασμούς, έχουν δηλαδή «τσιμπήσει» έναν ransomware, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληρώσουν και πάλι, και πιθανώς δεν θα το ομολογήσουν πουθενά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ThreatTrack.

Συνολικά, το 30% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα διαπραγματεύονταν με τους cybercriminals για την ασφαλή ανάκτηση των κλεμμένων ή των κρυπτογραφημένων δεδομένων τους. Αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 55%, όταν ρωτήθηκαν οργανισμοί που είχαν πέσει θύματα cyber-εκβιαστών στο παρελθόν.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα από τους cyber-εκβιασμούς στην πιο πρόσφατη ιστορία είναι η επίθεση κατά της Sony Pictures and Entertainment στα τέλη του 2014. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας ενός ransomware το New Jersey school βρισκόταν «υπό καθεστώς ομηρίας», και έπρεπε να πληρώσει λύτρα 500 Bitcoins (περίπου $123.000 δολλάρια). Αντί να πληρώσουν τα λύτρα, το κράτος διενήργησε έρευνα και απεκαταστάθη ό,τι ήταν δυνατό από τα αντίγραφα ασφαλείας.

Αλλά αυτά τα περιστατικά μπορεί να είναι πολύ πιο συχνά από ότι στοιχεία μπορούμε να συλλέξουμε από ειδήσεις ή επίσημα στοιχεία, και αυτό επειδή οι εταιρείες είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν τα περιστατικά αυτά με τους cyber-εκβιασμούς- ούτε στο κοινό, ούτε στις νομικές αρχές, δήλωσε ο Stuart Itkin, ο senior vice president της ThreatTrack.
Δεν είναι ότι οι οργανώσεις δεν εκτιμούν πλήρως το γεγονός ότι οι cyber -εκβιαστές είναι πραγματικοί εγκληματίες που αξίζουν πραγματική επιβολή του νόμου. Αντίθετα, η επίθεση κατά της Sony παρουσίασε το ευρύ κοινό πώς οι χάκερ μπορούν πιο προσωπικά, άμεσα να επηρεάσουν την εταιρεία, να εκβιάσουν για πληρωμή ή με άλλο τρόπο να εμποδίσουν την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργήσει, δηλώνει ο Itkin.
«Οι οργανισμοί είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν κάτι τέτοιο», λέει, «έτσι ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε».
Η έρευνα του ThreatTrack υπαινίσσεται ότι το θέμα είναι, πράγματι, πιο διαδεδομένο. Όταν ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι άλλοι οργανισμοί έχουν διαπραγματευτεί με cybercriminals, το 86% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε «Ναι».
Μερικοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ότι οι οργανισμοί έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται από τώρα. Το ποσοστό του 23% του συνόλου των ερωτηθέντων της έρευνας, και το 43% των ατόμων που είχαν ήδη πέσει θύματα cyber -εκβιασμού, δήλωσαν πως οι οργανισμοί θα πρέπει να αποταμιεύουν χρήματα για την καταβολή των λύτρων. Το ποσοστό του 59% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 74% των ερωτηθέντων που υπήρξαν θύματα ransomware στο παρελθόν δηλώνουν πως στους παροχείς cyber insurance θα πρέπει να προσλαμβάνονται επαγγελματίες διαπραγματευτές για να ενεργούν ως σύνδεσμος μεταξύ των οργανισμών ή των θυμάτων και των εγκληματιών.

Το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο οι εισβολείς που χρησιμοποιούν ransomware συνεχίζουν ανενόχλητοι το «παιχνίδι» με τους cyber-εκβιασμούς. Την περασμένη εβδομάδα, το CSIS ανέφερε ένα νέο εντυπωσιακά έξυπνο ransomware με την ονομασία PacMan.

Το CSIS έχει κατηγοριοποιήσει το PacMan ως υψηλού κινδύνου. Το PacMan κρυπτογραφεί τα αρχεία στον τοπικό σκληρό δίσκο κάθε υπολογιστή με Windows με εγκατεστημένο .NET. Είναι επίσης εξοπλισμένο με «kill process» δυνατότητες, -που κλείνουν τις λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος των Windows, όπως τα taskmgr, CMD, regedit και άλλα-, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να καταργηθεί αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Μόλις εγκατασταθεί, ξεκινά επίσης ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης , δίνοντας στο θύμα μόνο 24 ώρες για να πληρώσει σε Bitcoins ή αλλιώς τα αρχεία τους θα παραμείνουν κρυπτογραφημένα για πάντα.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *