ΑρχικήsecurityΥπολογιστές χωρίς ενημερώσεις είναι ο κύριος στόχος των hacker

Υπολογιστές χωρίς ενημερώσεις είναι ο κύριος στόχος των hacker

ενημερώσεις

Ο κύριος στόχος για εγκληματίες στο κυβερνοχώρο που αναζητούν πρόσβαση στον υπολογιστή ενός χρήστη, είναι υπολογιστές χωρίς ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού. Τα κορυφαία τρία προγράμματα που δεν έχουν τις τελευταίες ενημερώσεις είναι το QuickTime, Java και Adobe Reader.

Η κατάσταση ασφαλείας ενός υπολογιστή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λογισμικό που προσθέτει ο χρήστης και για τη διατήρηση της ασφάλειας απαιτείται να έχει τις νεότερες ενημερώσεις που παρέχονται από όλες τις εταιρείες προγραμμάτων, όχι μόνο της Microsoft.

Σύμφωνα με μια έκθεση για τις Η.Π.Α, για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 αναφορικά με την κατάσταση της ευπάθειας των υπολογιστών στη χώρα, η Java είναι στην κορυφή της λίστας του λογισμικού που εκθέτει μηχανήματα χρηστών σε κινδύνους.

Από τα στοιχεία στην έκθεση της Secunia, προκύπτει ότι για σχεδόν το μισό (48%) των συστημάτων στις ΗΠΑ έχουν παλιές εκδόσεις Java. Στο 44% των περιπτώσεων, το Apple QuickTime ήταν εγκατεστημένο με παλιές εκδόσεις.

Το Adobe Reader 10.x, εμφανίζεται με χωρίς ενημερωμένη έκδοση στο 49% των υπολογιστών που έχουν το software εγκατεστημένο στον σύστημα τους. Η Secunia αναφέρει ότι “αν το 49% των υπολογιστών με εγκατεστημένο το Adobe Reader X 10.x, που έχουν μερίδιο αγοράς 32%, είναι χωρίς ενημερωμένη έκδοση κώδικα, το 16% όλων των υπολογιστών είναι ευάλωτοι μόνο από αυτό το software.»

Η λίστα με τα ευάλωτα λογισμικά περιλαμβάνει και άλλα software, όπως το VLC Media Player 2.x, το Adobe Reader XI 11.x και το Microsoft .NET Framework 2.x/3.x/4.x. Το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές που δεν υποστηρίζονται πλέον από τους κατασκευαστές, με το Adobe Flash Player 15.x  να βρίσκεται στην κορυφή.

Η Secunia, αναφέρει όμως ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στις εκθέσεις τους αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που καταγράφτηκε την 31 Δεκεμβρίου 2014, και αναφέρει ότι νέες πληροφορίες που έγιναν διαθέσιμες αργότερα θα δημοσιευτούν σύντομα, καθώς έχουν ήδη κυκλοφορήσεις αρκετές νέες ενημερώσεις.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS