ΑρχικήinetΣε νέες υποδομές πληροφορικής επενδύουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σε νέες υποδομές πληροφορικής επενδύουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις

ypodomes-pliroforikis

Έχοντας προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περικοπές στο λειτουργικό κόστος που ήταν δυνατό να κάνουν όσον αφορά τις πληροφοριακές υποδομές, οι επιχειρήσεις στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, αλλάζουν πλέον κατεύθυνση και κινούνται προς τον πλήρη μετασχηματισμό των υποδομών τους προκειμένου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές και να συνεισφέρουν και στην παραγωγή εσόδων.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνα της εταιρείας IDC για λογαριασμό της Oracle, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής παγκοσμίως, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Oracle Day 2014 που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Η IDC πραγματοποίησε 200 συνεντεύξεις με γενικούς διευθυντές πληροφοριακών συστημάτων (CIO) και διευθύνοντες συμβούλους (CEO) από 180 μεγάλες εταιρείες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η έρευνα είχε στόχο να αναλυθούν οι τρέχουσες στρατηγικές στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων και οι μέθοδοι τις οποίες χρησιμοποιούν οι CIO για να χειριστούν την ανάγκη βελτιστοποίησης της πληροφοριακής υποδομής με παράλληλη υποστήριξη των γενικότερων στρατηγικών αναγκών του οργανισμού.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την περιοχή είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η μείωση των δαπανών για πληροφοριακές υποδομές από τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις έφθασε στο 40%. Τώρα, η κατάσταση βελτιώνεται μεν, αλλά η υπάρχουσα εκτίμηση κάνει λόγο για μία αύξηση των επενδύσεων για πληροφοριακά συστήματα της τάξεως μόλις του 1%-2%. Αυτό που δείχνει η έρευνα της IDC είναι ότι οι CIOsκινούνται πλέον προς την κατεύθυνση του ολοκληρωμένου μετασχηματισμού των πληροφοριακών υποδομών τους. Αυτός ο μετασχηματισμός αποσκοπεί στο να συμβαδίσουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των αντίστοιχων οργανισμών.

[wdca_ad id=”78638″ ]

Από την έρευνα προέκυψε ότι η βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών, η μείωση του κόστους και η βελτίωση της ποιότητας βρίσκονται ανάμεσα στις κυριότερες στρατηγικές προτεραιότητες στην εν λόγω περιοχή για το ερχόμενο έτος. Προέκυψε επίσης ότι οι CIOs είναι πρόθυμοι να μετασχηματίσουν τα περιβάλλοντά τους σε νέες υποδομές IT με τις οποίες θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Αυτό μπορεί να γίνει με την ευρεία υιοθέτηση των πιο πρόσφατων επιτευγμάτων στον τομέα του IT – όπως το cloud, η φορητότητα, τα big data και οι σύγχρονες πλατφόρμες βάσης δεδομένων που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη έκρηξη του όγκου των δεδομένων.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι γενικοί διευθυντές πληροφοριακών συστημάτων στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τους στρατηγικούς στόχους των οργανισμών τους, αναλαμβάνοντας έναν πιο καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για τελικούς χρήστες.

Αξιοσημείωτο είναι πως η ευρεία υιοθέτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των έξυπνων συνδεδεμένων συσκευών ασκεί στους CIOs πίεση για μετασχηματισμό σε νέα υποδομή IT, η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στον όγκο, τη συχνότητα και την ποικιλία των δεδομένων που διαχειρίζονται.

Aκόμη, περίπου το 38% των εταιρειών στην περιοχή επενδύουν σε λύσεις επιχειρηματικής ευφυΐας και ανάλυσης επιχειρηματικών πληροφοριών για ευκολότερο εντοπισμό των ευκαιριών βελτίωσης των δραστηριοτήτων και των διαδικασιών τους.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι περίπου των 30% των CIO δηλώνουν ότι οι επενδύσεις στη φορητότητα αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τις δαπάνες τους.

 

Cloud

Το cloud θεωρείται ήδη βασικός παράγοντας της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τη γρήγορη ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών. Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μετακινούνται προς το cloud: περίπου το 32% των εταιρειών χρησιμοποιεί ήδη ένα περιβάλλον ιδιωτικού ή υβριδικού cloud, ενώ το 16% χρησιμοποιεί υποδομή και/ή εφαρμογές δημόσιου cloud.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας cloud είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος για την επίτευξη νέων στρατηγικών των CIO. Τα ευρήματα της IDC υποδεικνύουν ότι οι κρίσιμες εφαρμογές -όπως συστήματα οικονομικής διαχείρισης, HCM, SCM, CRM και λύσεις διαχείρισης εγγράφων- και οι λύσεις υποδομής -όπως μηχανήματα βάσεων δεδομένων, πλατφόρμες ή συστήματα αποθήκευσης- συχνά μπορούν να παραμετροποιηθούν και να ξεκινήσουν να λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα όταν έχουν βασιστεί στο cloud.

Πηγή: imerisia.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS