ΑρχικήsecurityRuben Santamarta πως παραβιάζεις ένα αεροπλάνο

Ruben Santamarta πως παραβιάζεις ένα αεροπλάνο

planeΣε έναν κόσμο που οι τελευταίες έκτακτες ειδήσεις περιέχουν πολλούς λόγους που σας κάνουν να ανησυχείτε για την επόμενη πτήση σας, ένας ερευνητής ασφαλείας, έρχεται να προσθέσει ένα επιπλέον λόγο. Ο Ruben Santamarta αναφέρει ότι θεωρητικά είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αεροπειρατεία σε μια πτήση χρησιμοποιώντας το in-Wi-Fi του αεροπλάνου.

Ο σύμβουλος ασφαλείας Ruben Santamarta, θα παρουσιάσει τα ευρήματά του αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο hackers, Black Hat που θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας. Η έρευνα του Santamarta επικεντρώνεται στην ευπάθεια των σταθμών εδάφους που χρησιμοποιούν το παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνιών μέσω δορυφόρου.

Σύμφωνα με μια προεπισκόπηση της ομιλίας του Santamarta στο δικτυακό τόπο του Black Hat, η ομάδα του χρησιμοποίησε τις ίδιες συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνά για πρόσβαση στα δίκτυα δορυφορικών επικοινωνιών στον αέρα αλλά και στα ταξίδια μέσω θαλάσσης και «διαπιστώθηκε ότι το 100% των συσκευών μπορεί να παραβιαστεί.»

Οι ευπάθειες μπορούν να επιτρέψουν απομακρυσμένη πρόσβαση, σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτείται αλληλεπίδραση του χρήστη για την εκμετάλλευση της ευπάθειας. Μπορεί να γίνει στέλνοντας ένα απλό SMS ή ένα ειδικά δημιουργημένο μήνυμα από ένα πλοίο σε άλλο πλοίο.»

Είναι αρκετά τρομακτικό για τον μέσο ταξιδιώτη να γνωρίζει ότι ένας hacker θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει το Wi-Fi του αεροπλάνου εν πτήσει για την διείσδυση στα ηλεκτρονικά συστήματα εξοπλισμού της πτήσης και να παρέμβει σε συστήματα ναυσιπλοΐας ή ασφάλειας.

«Αυτές οι συσκευές είναι ορθάνοιχτες. Ο στόχος αυτής της ομιλίας είναι να μας βοηθήσει να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση», δήλωσε στο Reuters ο Santamarta.

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής τα hacks έχουν μόνο προσομοιωθεί μόνο στο εργαστήριο. Και όπως αναφέρει το Reuters μπορεί να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στον πραγματικό κόσμο. Οι κατασκευαστές του εξοπλισμού δορυφορικών επικοινωνιών έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής ότι ο κίνδυνος για παραβιάσεις του εξοπλισμού τους είναι ελάχιστος.

Ο Santamarta αναφέρει ότι θα απαντήσει στην ομιλία του που έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη που μας έρχεται.

Πηγή: secnews.gr

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS