ΑρχικήinetIntelligence με τον μυστικό πράκτορα Gabriel Vaughn της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας

Intelligence με τον μυστικό πράκτορα Gabriel Vaughn της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας

ΤΟ INTELLIGENCE ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ MICHAEL SEITZMAN ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ.

intelligencetv-feat

Δεν είναι μυστικό ότι στους περισσότερους από εμάς αρέσει η δράση και το μυστήριο. Όμως, πόσες αστυνομικές/ κατασκοπευτικές σειρές μπορούμε να αντέξουμε; Πότε φτάνουμε στο σημείο να αγνοούμε κάτι πρωτότυπο απλά επειδή δεν υπάρχει χώρος στο πρόγραμμά μας; Είναι λογικό να απορρίψεις στη μέση της σεζόν ένα μέτριο “βαρίδι” που δεν διορθώνεται, για κάτι καλύτερο;

Αυτά είναι τα ερωτήματά που τριγυρίζουν τους fans της τηλεόρασης αρκετά συχνά και πιθανώς να έρθουν στο μυαλό όσων αποφασίσουν να ασχοληθούν με την νέα κατασκοπευτική σειρά δράσης και μυστηρίου με τίτλο Intelligence.

Πληροφορίες (intelligence) εντός

1Το Intelligence έρχεται στη μέση της σεζόν από τον δημιουργό Michael Seitzman για να καλύψει τα όποια κενά έχουν αφήσει οι σειρές του φθινοπώρου. Πρωταγωνιστής είναι ο γνωστός μας από το Lost, James ‘Sawyer’ Ford ή κατά κόσμον Josh Holloway, ο οποίος υποδύεται τον μυστικό πράκτορα Gabriel Vaughn της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (κάτι σαν CyberCIA με πολύ ωραίες εγκαταστάσεις).

Ο Gabriel έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει κανένας άλλος πράκτορας, κάνοντάς τον να ξεχωρίζει, ενώ παράλληλα τον προάγει ως το πιο σημαντικό κομμάτι στη σκακιέρα των μυστικών υπηρεσιών. Έχει ενσωματωμένο στον εγκέφαλό του ένα σχεδόν μαγικό μικροτσίπ, που του επιτρέπει να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που βρίσκονται online. Σαν να μην έφτανε αυτό, μπορεί να σπάσει κωδικούς ή να έχει live εικόνα από δορυφόρους, κάμερες κυκλοφορίας και την webcam του κυρ Μανώλη από το ψιλικατζίδικο.

Ο Gabriel έχει ενσωματωμένο στον εγκέφαλό του ένα σχεδόν μαγικό μικροτσίπ που του επιτρέπει να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που βρίσκονται online

Χρησιμοποιώντας αυτές τις ικανότητες θα προσπαθήσει παρέα με την τεχνική ομάδα του αλλά και την παρτενέρ/ σωματοφύλακα του, να αντιμετωπίσει διάφορες απειλές τρομοκρατίας και απλές καταστάσεις, σε έναν κόσμο πιθανώς τοποθετημένο στο μέλλον, λίγα χρόνια μπροστά από τον δικό μας.

103148_d0353b 103644_d0239bc

 

 

 

 

Το IQ (Intelligence Quotient) της σειράς

Καταρχάς, ακούγοντας για το concept, δεν μπορείς παρά να ισχυριστείς ότι αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα. Ζούμε στην εποχή και στην κοινωνία της πληροφορίας όπως συχνά-πυκνά ακούμε, ενώ το κλισέ συνεχίζεται με τη γνωστή ρήση “όποιος ελέγχει τις πληροφορίες, ελέγχει τα πάντα”. Βέβαια, για να έχει εφαρμογή η αξία της πληροφορίας (και νόημα η σειρά) θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίπαλοι που ως γνωστόν είναι και πάλι οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και διάφοροι “οπαδοί του Αλλάχ”. Προσπερνώντας τις κορώνες συνωμοσίας και πιθανού αντιαμερικανισμού, πάμε να δούμε πως βγαίνει στην οθόνη αυτή η ιδέα.

Πρώτα απ’ όλα, η σειρά κάνει ότι μπορεί για να παρουσιάσει έναν, όσο το δυνατόν, πιο ενδιαφέρων πιλότο. Ξεκινά με μια εντυπωσιακή σκηνή, με τον πρωταγωνιστή, στην καρδιά της δράσης, να επιδεικνύει τις ικανότητές του, χωρίς να εξηγεί πως και γιατί τις απέκτησε. Αυτό συμβαίνει αργότερα, όταν το Intelligence κάνει ένα βήμα πίσω για τις απαραίτητες εξηγήσεις και εισαγωγές χαρακτήρων.

Αλλά και πάλι, μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό. Η ομάδα ετοιμάζεται σε χρόνο dt, οι χαρακτήρες παίρνουν όσο χρόνο χρειάζονται για να γίνει μια πρώτη γνωριμία μαζί μας και μοιάζουν αρκετά ενδιαφέροντες, ενώ τέλος μαθαίνουμε τις δυνατότητες της “τεχνολογίας” του Gabriel. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το πρώτο επεισόδιο έχει ένα ιντριγκαδόρικο και γεμάτο ανατροπές σενάριο και υψηλή ποιότητα παραγωγής, με κάνουν να θεωρώ ότι το Intelligence διαθέτει το πιο δυνατό πιλοτικό επεισόδιο από όσες σειρές έχω δει φέτος (κάτι λίγες είναι, αλλά ποιος τις μετράει τώρα…).

103148_d1055b 103148_d0583b

 

 

 

 

Πιο αναλυτικά, ο Josh Holloway είναι καλός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, παίζοντας τον πνευματώδη γόη πράκτορα και έχοντας, ταυτόχρονα, να ανταπεξέλθει στο physical κομμάτι που απαιτεί η δράση, και στο νοητικό που απαιτεί η τεχνολογία. Εντάξει, το δεύτερο τμήμα, δεν είναι και πολύ εύκολο, καθώς ουκ ολίγες φορές οφείλει να κοιτά (και να φαίνεται) σαν χαζός το υπερπέραν, και να φαντάζεται ότι επεξεργάζεται δεδομένα. Κανονικά, ο Gabriel θα έπρεπε να είναι αναλυτής και όχι ενεργός πράκτορας (συμφώνα με τον “κολλητό” μου στην CIA), γιατί πρώτον παραείναι πολύτιμος (όπως του λένε αρκετές φορές), ενώ ταυτόχρονα η δουλειά του μικροτσίπ θα μπορούσε να γίνει και από απόσταση. Τελοσπάντων, είναι πολύ μικρό το κακό, ενώ τα οφέλη για τη σειρά είναι πολλαπλά, οπότε το καταπίνουμε.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν είναι διακοσμητικοί, χωρίς πάντως να ξεχωρίζει κάποιος περισσότερο, ενώ ήδη έχει διαφανεί η (εξαιρετική) τάση να μην διατηρείται σταθερό cast. Η συμπρωταγωνίστρια Meghan Ory, αποτελεί μια αρκούντως συμπαθητική παρουσία, αλλά η επικεφαλής της Υπηρεσίας Lillian Strand (Marg Helgenberger) είναι που αποδίδει εξαιρετικά, έχοντας τη διαχείριση των πιπεράτων διυπηρεσιακών κοντρών. Οι “τεχνικοί” της ομάδας έχουν αναλάβει την απαραίτητη χιουμοριστική νότα που χρειάζεται η σειρά…

103644_d01687b 103644_d0051bc

 

 

 

 

Έχεις τις “πληροφορίες”, κάνε την “έξυπνη” κίνηση…

Όπως έχουμε ξαναπεί, υπάρχουν δυο είδη σειρών: αυτές που κάθε επεισόδιο δίνει συνέχεια στο προηγούμενο, και εκείνες που εκτός από το βασικό σεναριακό θέμα έχουν πολλά ενδιάμεσα αυτοτελή επεισόδια. Στη δεύτερη κατηγορία σειρών, ανήκουν κυρίως αυτές των ελεύθερων δικτύων (όχι HBO, AMC) με πάνω από 15 επεισόδια (συνήθως 24). Η συγκεκριμένη δομή, έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να σε “κολλήσει” το concept και, σαν να μην έφτανε αυτό, το Intelligence έρχεται μεσούσης της περιόδου όταν έχεις ήδη κάνει τις επιλογές σου.

Συνοψίζοντας, το Intelligence είναι μια ικανοποιητική σειρά που, ειδικά στον τομέα της κατασκοπίας, θα μπορούσε να διδάξει πολλά σε άλλες πιο προβεβλημένες που ακόμα δεν έχουν δικαιώσει το hype τους (π.χ. Agents of SHIELD). Χιούμορ και δράση υπάρχει, το ίδιο και οι ενδιαφέροντες πρωταγωνιστές, γιατί όχι και πρωτότυπη υπόθεση, αλλά όλα αυτά όχι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να καταφέρει να μας τραβήξει τόσο ώστε να θέλουμε απεγνωσμένα κι άλλο.

Το Intelligence είναι μια αρκετά καλή σειρά που ειδικά στον τομέα της κατασκοπίας θα μπορούσε να διδάξει πολλά σε άλλες πιο προβεβλημένες που ακόμα δεν έχουν δικαιώσει το hype τους

Ίσως να μην χωράει καν στο πρόγραμμά μας ή η θέση για την ανάλαφρη σειρά δράσης να έχει ήδη καλυφθεί. Αυτό όμως είναι στην κρίση του καθενός: για όποιον ενδιαφέρεται, το Intelligence δεν είναι κακή επιλογή…

 

Πηγή: kourdistoportocali.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS