ΑρχικήinetΤα Windows θα μπορούσαν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή στα smartphones;

Τα Windows θα μπορούσαν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή στα smartphones;

microsoft-windows-nokia-lumia-820
Πρόκειται για μια άποψη που πολλοί αναλυτές ενστερνίζονται μιας και θεωρείται πιθανό η Microsoft να καταφέρει να προσπεράσει κάποια στιγμή στο μέλλον την Apple στη σχετική λίστα.

Μέχρι και σήμερα η κατάσταση σε ότι αφορά τα λειτουργικά συστήματα των smartphones είναι ξεκαθαρισμένη: το Android της Google κατέχει ξεκάθαρα την πρώτη θέση, ακολουθεί το iOS της Apple και στην τρίτη έπεται το Windows Phone της Microsoft. Θα είναι όμως έτσι η κατάσταση για πολύ ακόμα;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes η παραπάνω κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει εντυπωσιακά. Ίσως όχι βέβαια σε ότι αφορά την κορυφή, αφού το Android εμφανίζεται πανίσχυρο, αλλά σε ότι αφορά την κατάταξη στις δύο επόμενες θέσεις της σχετικής λίστας.

Πρόκειται για μια άποψη που πολλοί αναλυτές ενστερνίζονται μιας και θεωρείται πιθανό η Microsoft να καταφέρει να προσπεράσει κάποια στιγμή στο μέλλον την Apple στη σχετική λίστα. Ωστόσο, εκεί που καινοτομεί το Forbes είναι ο χρονικός ορίζοντας που προβλέπει για μια τέτοια αλλαγή, δηλαδή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η λογική που ακολουθείται για να εξαχθεί το εν λόγω συμπέρασμα είναι πολύ συγκεκριμένη. Το Windows Phone αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Λατινική Αμερική και η Ινδία. Εκεί, ήδη το WP αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα. Επιπλέον, η πλατφόρμα της Microsoft κατάφερε να επιτύχει 48% ετήσια ανάπτυξη στη ζώνη Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA). Επιπρόσθετα, η Nokia πέτυχε ετήσια άνοδο των πωλήσεών της κατά 366% στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Με λίγα λόγια η Microsoft φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα στις αναδυόμενες αγορές κυρίως λόγω της αδυναμίας της Apple να προσφέρει οικονομικά προσιτές προτάσεις.

[wdca_ad id=”73257″ ]

Βέβαια, όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα, θα πρέπει γενικά να είμαστε προσεκτικοί όταν αναλύουμε στατιστικές και πώς αυτές μεταφράζονται σε πραγματικές πωλήσεις. Η αύξηση του μεριδίου αγοράς από το 3,5% στο 5% αποτελεί όντως μια εντυπωσιακή επίδοση. Όμως σε επίπεδο πραγματικών πωλήσεων τα νούμερα, συγκρινόμενα και με τον ανταγωνισμό, δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο εντυπωσιακά.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που πρόκειται να επιτρέψει στο Windows Phone να προσπεράσει το iOS, σύμφωνα με το Forbes, είναι η προσπάθεια της Microsoft να ακολουθήσει τη στρατηγική «One Microsoft». Δηλαδή να οδηγήσει σε σύγκλιση τρεις διαφορετικές πλατφόρμες: Windows Phone, Windows 8 και Xbox.

Ο τρίτος λόγος δεν είναι άλλος από την εξαγορά της ίδιας της Nokia από τη Microsoft. Με την κίνηση αυτή υπολογίζεται ότι θα γίνει εφικτή η διάθεση καλύτερων προτάσεων σε ότι αφορά το hardware, ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Μπορεί το χρονοδιάγραμμα των τριών χρόνων, για να επέλθει η αλλαγή στα μερίδια που θα κατέχουν οι Microsoft και Apple, να φαντάζει λίγο στενό, αλλά παραμένει γεγονός ότι η επιχειρηματολογία είναι ιδιαίτερα ουσιαστική. Ιδιαίτερα αν η Apple συνεχίσει την πολιτική της σε ότι αφορά τις αναδυόμενες αγορές, θα δώσει ακόμη περισσότερο «χώρο» στη μεγάλη της ανταγωνίστρια. Το «παιχνίδι» αναμένεται να είναι αμφίρροπο και εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS