Αρχικήinet Loomio: ένα εργαλείο συλλογικής λήψης αποφάσεων

Loomio: ένα εργαλείο συλλογικής λήψης αποφάσεων

loomioΈνα νέο ψηφιακό εργαλείο έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγο καιρό, με το όνομα Loomio. Είναι εργαλείο που μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί από ιδιώτες, κοινωνικές ομάδες, οργανισμούς, κλπ και χρησιμοποιείται όπου υπάρχει ανάγκη λήψης συλλογικών αποφάσεων, που προκύπτουν μετά από διαβούλευση.

Οι Πειρατές προσβλέπουμε στην άμεση εφαρμογή του Loomio, γιατί πρόκειται περί ενός εργαλείου που καλύπτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα “θέλω” μας. Μερικές από τις δυνατότητες που μας παρέχει, είναι:

  • συζήτηση-διαβούλευση,
  • δημιουργία πρότασης από τον καθένα,
  • προσμετράται η ψήφος επί των ψηφισάντων,
  • ταυτόχρονα προβάλλεται και το ποσοστό επί των προτάσεων όλων των μελών, γνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό πόσο τοις εκατό έχουν ψηφίσει, με ορισμό ημερομηνίας και ώρας κλεισίματος, και άλλα,
  • είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, δηλαδή δεν υπεισέρχονται θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τον πλανήτη.

Μέλος των Πειρατών έκανε την απόδοση στα Ελληνικά της πλατφόρμας [https://www.transifex.com/projects/p/loomio-1/language/el/] που υποθέτουμε ότι θα ενσωματωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται και στο Loomio ώστε οι Χρήστες πέρα τα Αγγλικά και τα Ισπανικά, να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και Ελληνικά.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του Loomio:

Το Loomio προέκυψε όταν ακτιβιστές από το Κίνημα Occupy συγκρούστηκαν με επιχειρηματίες, από την κοινωνική διαδικτυακή επιχείρηση Enspiral, συνειδητοποιώντας ότι χρησιμοποιούσαν διαφορετικές προσεγγίσεις για να εργαστούν για τον ίδιο σκοπό.

Το Loomio χτίστηκε από έναν πυρήνα ενεργών πολιτών στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και από ένα ευρύτερο δίκτυο των φίλων και οπαδών απ’ όλο τον κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται μια σύντομη παρουσίασή του,  από ένα από τα μέλη της δημιουργικής ομάδας, δίνοντας πολλές και σαφείς διευκρινήσεις ως προς το έργο:

Περισσότερα για το Loomio μπορείτε να τα διαβάσετε στο: https://www.loomio.org/about

Από την ιστοσελίδα μας: http://www.pirata.gr/2/post/2013/06/loomio.html

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS