Μια φήμη που κυκλοφορεί στο TikTok υποστηρίζει ότι hackers μπορούν να κλέψουν στοιχεία πιστωτικών καρτών μέσω της λειτουργίας AirDrop του iPhone.
Δημοφιλή βίντεο, όπως εκείνα των @vanessaromito13 και @the_journey76, ισχυρίζονται ότι, περπατώντας απλώς κοντά σας με ένα iPhone, οι hackers μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κάρτες που έχετε αποθηκεύσει στο Apple Wallet. Όμως, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Γιατί;
Διαβάστε επίσης: AirDrop: Η Κίνα κατάφερε την αποκωδικοποίησή του
Πρώτον, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στο iOS 18.2 που να επιτρέπει τέτοιου είδους πρόσβαση. Η φήμη φαίνεται να πηγάζει από παλαιότερες παρανοήσεις σχετικά με τη λειτουργία NameDrop, η οποία διευκολύνει την ανταλλαγή στοιχείων επαφής μεταξύ iPhones που βρίσκονται κοντά.
CES 2025: Τα πιο συναρπαστικά ρομπότ!
Η Samsung διορθώνει πολλαπλά ελαττώματα ασφαλείας
Most Innovative Robots of CES 2025
Ωστόσο, το NameDrop απαιτεί τη ρητή συγκατάθεση και των δύο χρηστών για να λειτουργήσει. Ακόμη πιο σημαντικό, το AirDrop δεν έχει καμία δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το Apple Wallet. Τα δεδομένα του Wallet είναι κρυπτογραφημένα και δεν περιλαμβάνουν πλήρεις αριθμούς πιστωτικών καρτών, προσφέροντας έτσι υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία λειτουργία “search with other iPhones” που χρειάζεται απενεργοποίηση, όπως διαδίδεται. Ακόμα κι αν το AirDrop είναι ρυθμισμένο στο “Everyone,” απαιτείται η συγκατάθεση του χρήστη για την αποδοχή οποιουδήποτε αρχείου. Συνεπώς, η πιθανότητα κλοπής δεδομένων μέσω AirDrop είναι ανύπαρκτη.
Δείτε ακόμη: WhatsApp: Δοκιμάζει νέα λειτουργία μεταφοράς αρχείων, παρόμοια με το AirDrop της Apple
Μπορούν όμως οι hackers να υποκλέψουν συναλλαγές μέσω Apple Pay χρησιμοποιώντας τη λειτουργία tap-to-pay; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Η φήμη για το AirDrop δεν έχει καμία βάση, και οι hackers δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα πληρωμών απλώς περπατώντας κοντά σας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν δύο γνωστά, αν και σπάνια, σενάρια απάτης που σχετίζονται με το Apple Pay.
Το πρώτο σενάριο αφορά υπερχρεώσεις από ανέντιμους πωλητές. Εάν εγκρίνετε μια συναλλαγή με FaceID, TouchID ή PIN χωρίς να ελέγξετε την οθόνη του τερματικού, ο πωλητής μπορεί να σας χρεώσει μεγαλύτερο ποσό από το συμφωνημένο. Για να αποφύγετε τέτοια περιστατικά, ελέγχετε πάντα το ποσό πριν ολοκληρώσετε την πληρωμή.
Το δεύτερο σενάριο αφορά την υποκλοπή συναλλαγών μέσω τερματικών NFC σε πολυσύχναστα μέρη, όπως φεστιβάλ. Εδώ, ο hacker πρέπει να βρίσκεται φυσικά πολύ κοντά σας. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα που μεταδίδονται είναι κρυπτογραφημένα, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.
Διαβάστε περισσότερα: Quick Share Google: Θα λάβει ενημέρωση drag-and-drop;
Γι’αυτό, μην αφήνετε αβάσιμες φήμες να σας ανησυχούν. Απολαύστε την ευκολία και την ασφάλεια των σύγχρονων μεθόδων πληρωμής, όπως το tap-to-pay, διατηρώντας πάντα την προσοχή σας στις συναλλαγές σας.
Πηγή: lifehacker