Μετά από ένα ταξίδι πολλών μηνών, το Perseverance rover κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κρατήρα Jezero στον Άρη. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς η ανάβαση ήταν δύσκολη. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται, θα μας επιτρέψει να δούμε μέρη που δεν είχαμε ξαναδεί κατά τη διάρκεια του 3 ½ έτους ταξιδιού του rover στον κόκκινο πλανήτη. Το Perseverance rover είναι τώρα έτοιμο να παρατηρήσει μερικούς από τους αρχαιότερους βράχους στον Άρη και στο ηλιακό σύστημα γενικά.
Ο ρομποτικός εξερευνητής θα μελετήσει αυτούς τους βράχους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη μυστηριώδη ιστορία του και να απαντήσουν στο πιο σημαντικό ερώτημα: εάν τα αρχαία περιβάλλοντά του ήταν ικανά να υποστηρίξουν ζωή. Το rover συλλέγει δείγματα με την ελπίδα να ανακαλύψει αρχαία μικροαπολιθώματα.
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναρρίχησής του στον κρατήρα Jezero, το Perseverance rover αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε σε μερικά από τα πιο σκληρά εδάφη που έχει συναντήσει το rover από τότε που προσγειώθηκε στον κρατήρα τον Φεβρουάριο του 2021. Όμως οι μηχανικοί της NASA, που στέλνουν εντολές στο rover, κατάφεραν να το καθοδηγήσουν σωστά και να το ανεβάσουν αλώβητο στο χείλος του κρατήρα.
Δείτε επίσης: Perseverance – Άρης: Μαγευτική εικόνα του κρατήρα Jezero
Xάκερ παρακάμπτουν την προστασία phishing του iMessage
CES 2025: Τα πιο συναρπαστικά ρομπότ!
Η Samsung διορθώνει πολλαπλά ελαττώματα ασφαλείας
Το Perseverance rover έχει ήδη διεξαγάγει τέσσερις ευρείες έρευνες στο εσωτερικό του κρατήρα Jezero, καθώς και στο δέλτα του ποταμού που οδηγούσε κάποτε σε αυτόν. Το κάτω μέρος του κρατήρα ήταν η τοποθεσία μιας αρχαίας λίμνης πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Τώρα που το Perseverance έφτασε στην κορυφή του κρατήρα, θα ξεκινήσει την εκστρατεία “Northern Rim” και θα επισκεφτεί πολλές τοποθεσίες για να λάβει δείγματα διανύοντας 6,4 χιλιόμετρα.
«Η εκστρατεία Northern Rim μας θα μας φέρει εντελώς νέους επιστημονικούς πλούτους καθώς το Perseverance rover περιπλανάται σε θεμελιωδώς νέα γεωλογία», δήλωσε ο Ken Farley, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
«Σηματοδοτεί τη μετάβασή μας από βράχους που γέμισαν εν μέρει τον κρατήρα Jezero (όταν σχηματίστηκε από μια τεράστια πρόσκρουση πριν από περίπου 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια) σε βράχους στον Άρη που πετάχτηκαν προς τα πάνω για να σχηματίσουν το χείλος του κρατήρα μετά την πρόσκρουση», είπε ο Farley. «Αυτοί οι βράχοι αντιπροσωπεύουν κομμάτια του πρώιμου φλοιού του Άρη και είναι από τους παλαιότερους βράχους που βρέθηκαν οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα. Η διερεύνησή τους θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς μπορεί να έμοιαζε ο Άρης – και ο δικός μας πλανήτης – στην αρχή».
Δείτε επίσης: Το Perseverance κατέγραψε εντυπωσιακή ηλιακή έκλειψη από τον Άρη
Το πρώτο καθήκον του Perseverance είναι να κατευθυνθεί προς το Witch Hazel Hill, ένα μεγάλο κομμάτι βράχου περίπου 457 μέτρα κάτω από την άλλη πλευρά του χείλους. Το rover θα κινείται πάνω και κάτω σε λόφους κατά τους επόμενους έξι μήνες σε αυτή την περιοχή.
Το ρομπότ θα εξερευνήσει τα αρχαία περιβάλλοντα του Άρη στο χείλος του κρατήρα. Στη συνέχεια, θα κινηθεί προς την περιοχή «Lac de Charmes», περίπου 3,2 χιλιόμετρα νότια. Αυτή η περιοχή βρίσκεται στις πεδιάδες πέρα από το χείλος του κρατήρα, επομένως το έδαφος είναι λιγότερο πιθανό να έχει αλλοιωθεί από τη βίαιη πρόσκρουση που σχημάτισε τον ίδιο τον κρατήρα.
Έπειτα, το Perseverance rover θα γυρίσει πίσω στο χείλος για να μελετήσει μια προεξοχή που μπορεί να είναι αρχαίος σπασμένος βράχος. Η ερευνητική ομάδα υποπτεύεται ότι ο βράχος έσπασε από μια πρόσκρουση που συνέβη όταν ένα ουράνιο σώμα χτύπησε τον Άρη πριν από 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας μια λεκάνη πλάτους 1.200 χιλιομέτρων, που διασκόρπισε υλικό από τον εσωτερικό φλοιό του Άρη.
Όσο ανέβαινε τον κρατήρα, το rover εντόπισε και εξέτασε ενδιαφέροντα πράγματα και βράχους, αλλά τώρα θα μελετήσει πετρώματα που υπήρχαν πριν από την πρόσκρουση που δημιούργησε τον Jezero.
«Η ηλικία του ηλιακού συστήματος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια», είπε επιστήμονας. «Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που πρόκειται να κάνει αυτή η αποστολή, είναι να μας βοηθήσει να εξετάσουμε τους βράχους που σχηματίστηκαν τόσο νωρίς στην ιστορία του ηλιακού συστήματος, σχεδόν στην αυγή του ηλιακού συστήματος».
Δείτε επίσης: NASA Perseverance rover: Βίντεο από τον κρατήρα Belva στον Άρη
Οι πρώτες μέρες του ηλιακού συστήματος είναι ελάχιστα κατανοητές επειδή η Γη δεν έχει πετρώματα από αυτήν την περίοδο λόγω των ηφαιστειακών και άλλων διαδικασιών που προκαλούν διάβρωση. Αλλά το περιβάλλον του Άρη μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες.
Με συνεχείς αποστολές από διάφορες διαστημικές υπηρεσίες, όπως η NASA, η SpaceX και η ESA, μπορούμε να περιμένουμε πρωτοποριακές ανακαλύψεις στο μέλλον. Η μελέτη των βράχων θα εμβαθύνει την κατανόησή μας για τον Άρη και θα ανοίξει το δρόμο για πιθανή ανθρώπινη εξερεύνηση και αποικισμό του κόκκινου πλανήτη.
Πηγή: edition.cnn.com