Πράσινες κηλίδες εντοπίστηκαν στον Άρη από το Perseverance ρόβερ της NASA. Το Perseverance ρόβερ πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια δραστηριότητας στην επιφάνεια του Άρη — και όλο αυτό το διάστημα, το ρόβερ εξερευνά αρχαία περιβάλλοντα, συλλέγει δείγματα και ερευνά εάν ο κοκκινωπός γείτονάς μας μπορεί κάποτε να υποστήριζε μικροβιακή ζωή.
Δείτε επίσης: NASA: Νέο πείραμα προσομοίωσης της ζωής στον Άρη διάρκειας 45 ημερών
Στα πιο πρόσφατα ευρήματά του, το Perseverance τράβηξε μια νυχτερινή εικόνα του Malgosa Crest, σε μια τοποθεσία που ονομάζεται “Serpentine Rapids“, χρησιμοποιώντας την κάμερα SHERLOC WATSON. Η εικόνα αποκάλυψε λευκές, μαύρες και παραδόξως πράσινες κηλίδες μέσα στο βραχώδες έδαφος του Άρη. Ενώ η σύνθεση αυτών των πετρωμάτων παραμένει μυστήριο, το απροσδόκητο εύρημα έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες σχετικά με το τι άλλοι κρυμμένοι θησαυροί μπορεί να συναντήσει το Perseverance στο μέλλον.
Για να αποκτήσει εικόνες από το εσωτερικό του βράχου, το Perseverance ερεύνησε ένα βράχο που ονομάζεται “Wallace Butte“. Η μεγάλη πράσινη κηλίδα που φαίνεται στο επάνω αριστερό μέρος της εικόνας έχει διάμετρο περίπου δύο χιλιοστά. Η εικόνα αποκτήθηκε στις 19 Αυγούστου.
Μυστήρια drones στο New Jersey: Τι λέει το Πεντάγωνο;
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
Δείτε ακόμα: Το Perseverance κατέγραψε εντυπωσιακή ηλιακή έκλειψη από τον Άρη
Οι βράχοι στη Γη που μοιάζουν με τα κόκκινα πετρώματα του Άρη παίρνουν συνήθως το χρώμα τους από οξειδωμένο σίδηρο, τον ίδιο τύπο σιδήρου που κάνει το αίμα μας κόκκινο και παρόμοιο με την οξειδωμένη κόκκινη σκουριά που μπορεί να βρείτε στο αυτοκίνητό σας. Οι πράσινες κηλίδες που φαίνονται στη νέα εικόνα από τον Άρη, είναι επίσης κοινές σε κόκκινους βράχους στη Γη και σχηματίζονται όταν υγρό νερό διαρρέει το ίζημα πριν σκληρυνθεί σε βράχο. Αυτή η διαδικασία υποστηρίζει μια χημική αντίδραση που μετατρέπει τον οξειδωμένο σίδηρο στη μειωμένη του μορφή, δημιουργώντας μια πράσινη απόχρωση στο βράχο.
Μερικές φορές, τα μικρόβια παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία στη Γη, αλλά η αποσύνθεση οργανικής ύλης μπορεί επίσης να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την αντίδραση αναγωγής. Η χημική αλληλεπίδραση μεταξύ θείου και σιδήρου μπορεί επίσης να διευκολύνει τις αντιδράσεις μείωσης του σιδήρου χωρίς τη βοήθεια μικροοργανισμών.
Δείτε επίσης: NASA: Θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη έως το 2035
Το ποιος ακριβώς τύπος αντίδρασης ήταν υπεύθυνος για τις πράσινες κηλίδες που βρέθηκαν από το Perseverance στον Άρη, θα παραμείνει ένα μυστήριο ωστόσο, καθώς δεν υπήρχε αρκετός χώρος για το rover να τοποθετήσει με ασφάλεια τα όργανα SHERLOC και PIXL ακριβώς πάνω από το πράσινο σημείο. Η ομάδα ελπίζει ότι το Perseverance θα ανακαλύψει κάτι παρόμοιο στο μέλλον για να κατανοήσει καλύτερα το είδος των χημικών αντιδράσεων που δημιουργούν αυτά τα χαρακτηριστικά στο βράχο.
Πηγή: livescience