ΑρχικήYoutubeΜια αποστολή της NASA μπορεί να "σκότωσε τη ζωή" στον Άρη

Μια αποστολή της NASA μπορεί να “σκότωσε τη ζωή” στον Άρη

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο, που θα μπορούσε να αποδείξει ότι υπήρξε ή ότι υπάρχει κάποια μορφή ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Η γενική άποψη ήταν ότι για να βρούμε ζωή στον Άρη πρέπει πρώτα να βρούμε νερό. Και ελλείψει νερού, οι επιστήμονες προσπάθησαν κάποτε να δουν τι θα συμβεί αν εισάγουν οι ίδιοι νερό στον πλανήτη. Σύμφωνα με έναν επιστήμονα, όμως, αυτή η αποστολή της NASA μπορεί τελικά να σκότωσε τη ζωή στον Άρη.

Ο Γερμανός αστροβιολόγος Dirk Schulze-Makuch πιστεύει ότι η εισαγωγή νερού ήταν λάθος προσέγγιση και μπορεί στην πραγματικότητα να σκότωσε τη ζωή στον Άρη.

Advertisement

Ο Schulze-Makuch δημοσίευσε τη θεωρία του στο Nature Astronomy τον Σεπτέμβριο σε ένα άρθρο με τίτλο, «Μπορεί να ψάχνουμε για τη ζωή στον Άρη στο λάθος μέρος».

Δείτε επίσης: Παράξενες πράσινες κηλίδες στον Άρη ανακαλύφθηκαν από τη NASA

[youtube-feed feed=1]

Σε αυτό το άρθρο, αμφισβητεί τη χρησιμότητα της προσθήκης νερού στο έδαφος του Άρη, κάτι που έγινε κατά τη διάρκεια των πειραμάτων Viking τη δεκαετία του 1970. «Ο Άρης είναι τόσο ξηρός που η εισαγωγή υγρού νερού μπορεί να σκοτώνει τη ζωή εκεί», υποστήριξε ο Γερμανός ερευνητής. Συνηθισμένη σε άλλες συνθήκες, πιθανή εναπομείνασα ζωή δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το νερό.

NASA κατέστρεψε ζωή στον Άρη

Ο Schulze-Makuch έδωσε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητός. Είπε να φανταστούμε εξωγήινους που έρχονται στη Γη με διαστημόπλοιο και βρίσκουν έναν άνθρωπο «κάπου στην έρημο», που χρειάζεται νερό. Αν τον έπαιρναν και τον πετούσαν κατευθείαν στη μέση του ωκεανού, δεν θα του άρεσε.

Ο επιστήμονας ανέφερε και μια άλλη μελέτη για την έρημο Atacama στη Χιλή, την πιο ξηρή έρημο στον πλανήτη. Η μελέτη έδειξε ότι η καταρρακτώδης βροχή σκότωσε το 70% έως 80% των φυσικών βακτηρίων της περιοχής «επειδή δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τόσο πολύ νερό τόσο ξαφνικά».

Έτσι, ο επιστήμονας πρότεινε ότι ίσως είναι καιρός να απομακρυνθούμε από την προσέγγιση με το νερό.

Ο Schulze-Makuch πιστεύει ότι οι επιστήμονες πρέπει να επικεντρωθούν στα άλατα του κόκκινου πλανήτη «Σε υπεράνυδρα περιβάλλοντα, πρέπει να εστιάσουμε σε άλατα που αντλούν υγρασία από την ατμόσφαιρα», γράφει. «Αυτά τα άλατα, λοιπόν, θα πρέπει να είναι το επίκεντρο των αναζητήσεων για ζωή στον Άρη».

«Τα άλατα και οι οργανισμοί, με τη βοήθεια των αλάτων, μπορούν να τραβήξουν νερό απευθείας από την ατμόσφαιρα», είπε ο Schulze-Makuch στο Space.com. «Το νερό μπορεί να παραμείνει στα άλατα περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι που είναι κρίσιμο γιατί αυξάνει τη δραστηριότητα του νερού σε μικροσκοπικό επίπεδο, καθιστώντας το προσβάσιμο στα μικρόβια».

Δείτε επίσης: Perseverance – Άρης: Μαγευτική εικόνα του κρατήρα Jezero

Για να κατανοήσει καλύτερα τις συνθήκες στον Άρη, ο αστροβιολόγος μελέτησε και ο ίδιος τη ζωή στην έρημο Ατακάμα. «Φυσικά, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει σίγουρα ένας οργανισμός στον Άρη που εκμεταλλεύεται αυτές τις συνθήκες», εξήγησε στο Space.com. «Αλλά ο Άρης, σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, έμοιαζε τόσο πολύ με τη Γη. Είχε άφθονο νερό. Καθώς γινόταν πιο ξηρός, προχωρώντας προς την τρέχουσα κατάστασή του, πιστεύω ότι θα έγιναν τέτοιου είδους προσαρμογές από οποιαδήποτε εναπομείνασα ζωή».

Ο Schulze-Makuch συμφωνεί με τους άλλους επιστήμονες ότι μια πιθανή μορφή ζωής στον Άρη θα απαιτούσε νερό, αλλά πιστεύει ότι τα άλατα είναι το μέρος που πρέπει να αναζητήσουμε αυτή τη ζωή.

Αυτή η μετατόπιση της εστίασης από το νερό στα άλατα θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση ζωής πέρα ​​από τη Γη, επεκτείνοντας τελικά την κατανόησή μας για την προσαρμοστικότητα της ζωής σε σκληρά περιβάλλοντα.

Δείτε επίσης: NASA: Νέο πείραμα προσομοίωσης της ζωής στον Άρη διάρκειας 45 ημερών

Επιπλέον, η μελέτη των αλάτων στον Άρη θα μπορούσε να ρίξει φως στη γεωλογική ιστορία του πλανήτη. Εξετάζοντας αυτά τα κοιτάσματα, οι επιστήμονες μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσουν εάν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τη ζωή.

Συνολικά, ενώ η προσθήκη νερού στον Άρη ήταν ένα λογικό σημείο εκκίνησης στην αναζήτηση ζωής, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εξερευνούμε άλλους δρόμους και να προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας καθώς έρχονται στο φως νέες πληροφορίες.

Πηγή: qz.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS