ΑρχικήSecurityΝοσοκομεία: Κυβερνοεπιθέσεις και τρόποι προστασίας

Νοσοκομεία: Κυβερνοεπιθέσεις και τρόποι προστασίας

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει γνωστές πολλές κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Οι hackers “χτυπούν” αυτόν τον τομέα γιατί ξέρουν ότι οι οργανισμοί υγείας φυλάσσουν πολύτιμα δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι κρίσιμη για τη ζωή των ασθενών. Επομένως, γνωρίζουν ότι ένας τέτοιος οργανισμός ή νοσοκομείο είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματά τους για να μην προκληθούν προβλήματα στους ασθενείς. Οι συχνές επιθέσεις που έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων προστασίας.

Νοσοκομεία Κυβερνοεπιθέσεις

Εδώ, θα δούμε τις πιο συχνές κυβερνοεπιθέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, τις επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων και κάποιους τρόπους προστασίας των συστημάτων και των δεδομένων τους.

Δείτε επίσης: Blackcat ransomware: Στοχεύει κέντρα υγειονομικής περίθαλψης

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές κυβερνοεπιθέσεων σε νοσοκομεία;

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους κυβερνοεπιθέσεων σε νοσοκομεία είναι το phishing. Το phishing είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από κυβερνοεγκληματίες για την απόκτηση πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα, όπως ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης και πιστωτικές κάρτες, μέσω δόλιων μηνυμάτων και emails. Στην περίπτωση των νοσοκομείων, οι επιτιθέμενοι μπορεί να κλέβουν και ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες.

Το ransomware είναι επίσης μια συνηθισμένη μορφή κυβερνοεπίθεσης σε νοσοκομεία. Οι hackers χρησιμοποιούν ransomware για να κρυπτογραφήσουν δεδομένα και συστήματα και στη συνέχεια απαιτούν λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους. Κατά την κρυπτογράφηση πολλά συστήματα δεν είναι διαθέσιμα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παροχή βοήθεια σε ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή ανθρώπων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Στο παρελθόν, αρκετά νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, λόγω μη λειτουργίας των μηχανημάτων τους. 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ransomware επιθέσεις συνδυάζονται και με παραβίαση δεδομένων των ασθενών, όπου οι επιτιθέμενοι κλέβουν σημαντικά δεδομένα και απειλούν να τα διαρρεύσουν αν δεν λάβουν λύτρα.

Οι κυβερνοεπιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service) είναι επίσης συνηθισμένες σε νοσοκομεία. Μια επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service) είναι μια μορφή κυβερνοεπίθεσης που στοχεύει στη διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών ενός συστήματος ή μιας ιστοσελίδας, καθιστώντας τη μη προσβάσιμη για τους χρήστες. Στην ουσία, η επίθεση αυτή προκαλεί μια υπερφόρτωση των πόρων του συστήματος, καθιστώντας το ανίκανο να ανταποκριθεί στα αιτήματα των χρηστών. 

Δείτε επίσης: Change Healthcare: Έρευνα για κλοπή πληροφοριών υγείας

Τέλος, τα νοσοκομεία έρχονται αντιμέτωπα με κυβερνοεπιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες σε παλιό ή μη ενημερωμένο λογισμικό για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα και συστήματα και να εγκαταστήσουν malware για περαιτέρω ζημιές.

Πώς επηρεάζουν οι κυβερνοεπιθέσεις τη λειτουργία των νοσοκομείων;

Οι κυβερνοεπιθέσεις στα νοσοκομεία μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Αρχικά, μπορεί να προκληθεί διακοπή των υπηρεσιών τους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παροχή ιατρικής φροντίδας, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ασθενών.

Επιπλέον, οι επιθέσεις μπορούν να οδηγήσουν στην κλοπή ή την απώλεια ευαίσθητων δεδομένων, όπως οι ιατρικές πληροφορίες των ασθενών. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς τα δεδομένα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η κλοπή ταυτότητας ή η απάτη ασφάλισης.

Τέλος, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημιά στα νοσοκομεία. Η αποκατάσταση των συστημάτων και των δεδομένων μετά από μια επίθεση μπορεί να είναι δαπανηρή, ενώ η ζημιά στην εμπιστοσύνη των ασθενών και του κοινού μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υπόληψη και την οικονομική επιβίωση του νοσοκομείου.

Νοσοκομεία: Αποτελεσματικότερες στρατηγικές προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις

Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές προστασίας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού. Το προσωπικό που είναι ενημερωμένο για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι, μπορεί να αναγνωρίσει και να αποφύγει σε ένα βαθμό τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η εφαρμογή ενημερωμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας είναι άλλη μια σημαντική στρατηγική. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική ενημέρωση του λογισμικού και των συστημάτων, την εγκατάσταση των τελευταίων ενημερώσεων ασφαλείας και την εφαρμογή διαδικασιών που προστατεύουν τα δεδομένα.

Δείτε επίσης: Οι οργανισμοί υγείας κινδυνεύουν από το Akira ransomware

Νοσοκομεία: Κυβερνοεπιθέσεις και τρόποι προστασίας

Η χρήση προηγμένων εργαλείων ασφαλείας, όπως τα συστήματα προστασίας από εισβολές και τα εργαλεία ανίχνευσης και αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των απειλών πριν προκαλέσουν ζημιά.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές πρόσβασης για να ελέγχουν ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα των ασθενών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση διαπιστευτηρίων, όπως ονόματα χρηστών και κωδικοί πρόσβασης, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών που απαιτούν από το προσωπικό να αλλάζει τους κωδικούς πρόσβασής τους τακτικά.

Μπορούν, ακόμα, να χρησιμοποιούν εξωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας για να παρακολουθούν τα δίκτυά τους για πιθανές επιθέσεις. Αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του network traffic, την ανίχνευση “ανωμαλιών” και την αντίδραση σε πιθανές απειλές.

Τέλος, η δημιουργία ενός σχεδίου αντίδρασης σε περίπτωση παραβίασης μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την ανάλυση των απειλών, την αναγνώριση των επιθέσεων, την απομόνωση του συστήματος που έχει παραβιαστεί και την αποκατάσταση των συστημάτων σε ασφαλή κατάσταση.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS