ΑρχικήUpdatesApple: Θα λάβει πρώτη το chip 2nm της TSMC

Apple: Θα λάβει πρώτη το chip 2nm της TSMC

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει chip, κατασκευασμένα με διαδικασία 2 νανομέτρων της TSMC.

chip apple tsmc

Αρχικά καταγράφηκε από τον κορεάτικο ιστότοπο gamma0burst και δημοσιεύθηκε στο Twitter από τον χάκερ Revegnus (@Tech_Reve). Οι πληροφορίες παρουσιάζονται με λεπτομέρεια, αναφέροντας την προηγούμενη και τρέχουσα εργασία του υπαλλήλου στην Apple.

Δείτε επίσης: CFO της Qualcomm: Αναφορές πρωτοπορίας στα AI chip

Ένα μέρος της διαφάνειας αναφέρει “TS5nm, TS3nm, που εργάζεται σε TS2nm”, οι οποίοι αναφέρονται στις διαφορετικές διαδικασίες κατασκευής που έχει υιοθετήσει η Apple για προηγούμενα, τρέχοντα και μελλοντικά chip. Οι όροι “3nm” και “2nm” αναφέρονται στους συγκεκριμένους κανόνες αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού που χρησιμοποιεί η TSMC για μια σειρά chip. Η μείωση του μεγέθους του κόμβου οδηγεί σε μικρότερα τρανζίστορ, επιτρέποντας την ενσωμάτωση περισσότερων σε κάθε chip. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Κυκλοφόρησαν φήμες που υπονοούν ότι η TSMC έχει αρχίσει να αναπτύσσει πιο προηγμένα chips μεγέθους 1,4 νανομέτρων, τα οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμα το 2027. Σύμφωνα με αναφορές, η Apple προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία της με την TSMC για τεχνολογίες 1,4 nm και 1 nm. Για να κατανοήσουμε την κλίμακα των νανομέτρων, το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας είναι περίπου 80.000 έως 100.000 nm.

Το περασμένο έτος, η Apple υιοθέτησε chip 3nm για iPhone και Mac, μια αναβάθμιση από την προηγούμενη τεχνολογία 5nm. Η μετάβαση στα 3nm έφερε αύξηση της τάξης του 20% στις ταχύτητες του GPU, 10% στις ταχύτητες του CPU και διπλάσια ταχύτητα στο Neural Engine των iPhone, με παρόμοιες βελτιώσεις και στα Mac.

Η Apple πιστεύει ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα υιοθετήσει chip βασισμένα στη μελλοντική διαδικασία 2nm της TSMC, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή της μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η διαδικασία κατασκευής στα 2nm, γνωστή και ως “N2”, αναμένεται να προσφέρει αύξηση της τάξης του 10% έως 15% στην ταχύτητα με την ίδια ισχύ, ή μείωση της τάξης του 25% έως 30% στην ισχύ με την ίδια ταχύτητα σε σύγκριση με chip που βασίζονται στην τεχνολογία 3nm του προμηθευτή.

chip apple tsmc

Διαβάστε ακόμη: Imec: Μειώνει τις εκπομπές CO2 στα εργοστάσια chip

Η TSMC δημιουργεί δύο νέα εργοστάσια για την παραγωγή chip 2 νανομέτρων και περιμένει έγκριση για τρίτο. Ο γίγαντας από την Ταϊβάν επενδύει δισεκατομμύρια για αυτή τη μετάβαση, ενώ η Apple θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στο νέο chip νανομέτρων. Η Apple είναι ο κύριος πελάτης της TSMC και συνήθως είναι η πρώτη που υιοθετεί τα νέα chip της εταιρείας. Το 2023, η Apple απέκτησε όλα τα chip 3 νανομέτρων από την TSMC για τα iPhone, iPad και Mac.

Πηγή: macrumors.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS