ΑρχικήSecurityΗ βιβλιοθήκη του Τορόντο ανακάμπτει 4 μήνες μετά την κυβερνοεπίθεση

Η βιβλιοθήκη του Τορόντο ανακάμπτει 4 μήνες μετά την κυβερνοεπίθεση

Περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά από μια κυβερνοεπίθεση ransomware που έκλεισε τα υπολογιστικά συστήματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Τορόντο, το προσωπικό τελικά επανατοποθετεί ένα εκατομμύριο βιβλία στα ράφια.

Δείτε επίσης: Η Βρετανική Βιβλιοθήκη άρχισε να αποκαθιστά τις διαδικτυακές της υπηρεσίες

βιβλιοθήκη Τορόντο κυβερνοεπίθεση

Στο κέντρο διανομής της βιβλιοθήκης στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ο Domenic Lollino έσπρωχνε αλλεπάλληλες παλέτες βιβλίων της βιβλιοθήκης από ένα φορτηγό ένα από τα 15 οχήματα που αποθηκεύουν αυτά τα βιβλία που επεστράφησαν, όσο το ηλεκτρονικό σύστημα καταλόγου ήταν εκτός λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι σαν κι αυτόν χρειάστηκε να δουλέψουν βάρδιες 12 ωρών για να ξεπεράσουν τα θέματα που δημιούργησε το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης, το TPL είναι το πιο πολυσύχναστο αστικό δημόσιο σύστημα βιβλιοθηκών στον κόσμο. Τα μέλη δανείστηκαν περίπου 27 εκατομμύρια φορές το 2022, ενώ το κέντρο διανομής του εξυπηρετεί και τα 100 παραρτήματά του.

Ωστόσο, ο χρόνος σταμάτησε τον Οκτώβριο και αυτό φαίνεται. Στην κορυφή μεγάλων σωρών βιβλίων, βρίσκονται αμέτρητοι τίτλοι παιδικών βιβλίων για το φθινόπωρο και το Χαλοουίν, που επιστράφηκαν μετά την επίθεση των κυβερνοεγκληματιών που έριξε τα συστήματα που απαιτούνταν για να τα ξαναβάλουν στα ράφια.

Τώρα, οι ταινίες μεταφοράς της γιγαντιαίας μηχανής “ταξινομητή” λειτουργούν ξανά, χωρίζοντας αυτά τα βιβλία σε κάδους που προορίζονται για τα καταστήματα σε όλη την πόλη.

Δείτε ακόμα: Δημόσια Βιβλιοθήκη του Τορόντο κυβερνοεπίθεση: Οι υπηρεσίες θα επανέλθουν από Ιανουάριο

Το TPL έχει διατηρήσει σιγή σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση που είχε ανατρέψει τα συστήματα στις 28 Οκτωβρίου και ποιες ήταν οι απαιτήσεις τους, αλλά έχει δηλώσει δημόσια ότι κυβερνοεγκληματίες κρυπτογράφησαν τα συστήματα υπολογιστών τους και έκλεψαν δεδομένα εργαζομένων. Η βιβλιοθήκη δήλωσε ότι δεν πλήρωσε λύτρα για την αποκατάσταση των συστημάτων της. Αντίθετα, επέλεξε να τα ανακατασκευάσει – κρατώντας τις πόρτες της ανοιχτές για το κοινό.

Η ανάκτηση των υπηρεσιών που έπεσαν — συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής σχεδόν 5.000 υπολογιστών υπαλλήλων και κοινού — ανακουφίζει το προσωπικό της βιβλιοθήκης που υπέφερε από αναλογικές λύσεις για πολλές από τις καθημερινές τους εργασίες.

Μια πρόσφατη έρευνα για τους χρήστες της Βιβλιοθήκης του Τορόντο ανέδειξε ότι, για το 80% των ανταποκρινομένων, οι βιβλιοθήκες της ήταν το μοναδικό μέρος όπου μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι βιβλιοθήκες βοηθούν επίσης τις μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες της πόλης με διάφορους τρόπους, παρέχοντας ζεστασιά και καταφύγιο σε όσους το χρειάζονται, καθώς και ευκαιρίες για τους νέους να επικοινωνήσουν με συγγενείς στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης: Δημόσια Βιβλιοθήκη του Τορόντο: Το Black Basta ransomware βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη επίθεση;

Ποια είναι τα βασικά βήματα για την αντιμετώπιση μιας κυβερνοεπίθεσης;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση μιας κυβερνοεπίθεσης όπως αυτή στη βιβλιοθήκη του Τορόντο είναι η αναγνώριση της επίθεσης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της παρακολούθησης των συστημάτων και των δικτύων για ασυνήθιστη δραστηριότητα ή μέσω της λήψης ειδοποιήσεων από συστήματα ασφαλείας. Αφού αναγνωριστεί η επίθεση, το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του τύπου της επίθεσης, της έκτασης της ζημιάς και των πιθανών επιπτώσεων. Έπειτα, είναι σημαντικό να αντιδράσετε στην επίθεση. Αυτό μπορεί να σημαίνει την απομόνωση των επηρεασμένων συστημάτων για να περιορίσει τη ζημιά, την αποκατάσταση των συστημάτων σε ασφαλή κατάσταση ή την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της επίθεσης. Τέλος, μετά την αντιμετώπιση της επίθεσης, είναι σημαντικό να γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση του πώς και γιατί συνέβη η επίθεση, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των αντιδράσεων και την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.

Πηγή: cbc

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS