ΑρχικήUpdatesMicrosoft: Το 'Sudo' του Linux στα Windows Server 2025

Microsoft: Το ‘Sudo’ του Linux στα Windows Server 2025

Microsoft Sudo
Windows Server 2025

Η Microsoft εισάγει το χαρακτηριστικό ‘sudo‘ του Linux στα Windows Server 2025, προσφέροντας έναν νέο τρόπο στους διαχειριστές να ανυψώνουν τα δικαιώματά τους για εφαρμογές κονσόλας.

Δείτε επίσης: Νέος Σχεδιασμός OneDrive: Η Εξέλιξη της Εμπειρίας Χρήστη με τη Microsoft

Το Superuser do, ή sudo, είναι ένα πρόγραμμα κονσόλας του Linux που επιτρέπει σε χρήστες με χαμηλά προνόμια να εκτελούν μια εντολή με αυξημένα προνόμια, συνήθως ως root.

Αυτή η εντολή προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στο Linux, καθώς οι διακομιστές μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά υπό λογαριασμούς με χαμηλά προνόμια, επιτρέποντας παράλληλα στους χρήστες να αναβαθμίζουν τα προνόμιά τους όταν εκτελούν συγκεκριμένες εντολές.

Ένα παράδειγμα της εντολής sudo παρουσιάζεται παρακάτω, όπου εκτελούμε το ‘whoami‘ ως χρήστης με χαμηλά προνόμια και στη συνέχεια το εκτελούμε χρησιμοποιώντας το sudo.

Παρατηρήστε ότι η εντολή whoami δείχνει ότι την εκτελείτε ως χρήστης bleeping. Ωστόσο, όταν εκτελείτε το whoami με το sudo, ανυψώνονται τα προνόμιά σε root.

Microsoft Sudo

Επίδειξη της εντολής sudo χρησιμοποιώντας το whoami

Δείτε επίσης: Microsoft Edge: Σφετερίζεται τη θέση του Chrome στους υπολογιστές

Δοκιμή του sudo στα Windows Server 2025

Η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη προεπισκόπηση του Windows Server 2025 την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, λίγο μετά, μια νεότερη έκδοση διέρρευσε στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρεται για πρώτη φορά από το Windows Latest, η έκδοση που διέρρευσε περιλαμβάνει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά που είναι υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων νέων ρυθμίσεων για μια εντολή ‘sudo’ των Windows.

Microsoft Sudo
Windows Server 2025
Νέες ρυθμίσεις sudo στην προεπισκόπηση της έκδοσης των Windows Server 2025

Δείτε ακόμα: Microsoft: Σκέφτεται να κυκλοφορήσει το Indiana Jones στο PS5

Αυτές οι ρυθμίσεις είναι διαθέσιμες μόνο μετά την ενεργοποίηση της λειτουργίας προγραμματιστή, και η εντολή sudo δεν λειτουργεί προς το παρόν από τη γραμμή εντολών, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

Ωστόσο, οι ρυθμίσεις του sudo παρέχουν κάποια υποδείγματα για το πώς θα λειτουργήσει η εντολή, με τη δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών sudo ‘Σε ένα νέο παράθυρο’, ‘Με απενεργοποιημένη την είσοδο’, και ‘Ενσωματωμένο’.

Τα Windows προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα ανύψωσης των προγραμμάτων αυτόματα χρησιμοποιώντας τις προτροπές UAC, προκαλώντας τα προγράμματα να τρέχουν με αυξημένα προνόμια σε δικό τους παράθυρο.

Ωστόσο, ορισμένα διαχειριστικά εργαλεία, όπως το bcdedit και το reagentc, απαιτούν να είστε διαχειριστής για να εκτελέσετε αυτές τις εντολές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εντολή sudo θα επιτρέπει στα προγράμματα να τρέχουν βάσει των ρυθμίσεών του Windows, όπως σε ένα νέο παράθυρο, ενσωματωμένο στο τρέχον παράθυρο, ή πιθανώς σε ένα μη-διαδραστικό κέλυφος χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση απενεργοποιημένης εισόδου.

Παρότι αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στα Windows 11, δεν θα ήταν έκπληξη εάν η Microsoft προσθέσει το sudo σε αυτό το λειτουργικό σύστημα στο μέλλον.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Microsoft συχνά δοκιμάζει νέα χαρακτηριστικά σε προεπισκοπήσεις που δεν καταλήγουν πάντα στις τελικές εκδόσεις.

Ωστόσο, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ενσωματώσει η Microsoft αυτό το χαρακτηριστικό στα Windows και θα αξίζει να παρακολουθήσουμε.

Πηγή: bleepingcomputer

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS