ΑρχικήinetΓιατί δεν πρέπει να περπατάτε και να χρησιμοποιείτε το smartphone;

Γιατί δεν πρέπει να περπατάτε και να χρησιμοποιείτε το smartphone;

Αν παρατηρήσετε τον κόσμο λίγο πιο προσεκτικά θα δείτε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων περπατάει και χρησιμοποιεί το smartphone της. Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων που διασχίζουν διασταυρώσεις είναι κολλημένοι σε μια συσκευή smartphone.

 smartphone

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο αποσπάται η προσοχή τους και πόσο αλλάζει η επίγνωση της κατάστασης όταν περπατούν και χρησιμοποιούν το smartphone», δήλωσε ο Wayne Giang, επίκουρος καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ο οποίος εξέτασε τη σχέση μεταξύ χρήσης τηλεφώνου και τραυματισμών στο περπάτημα.

Πράγματι, οι συσκευές μας μπορούν να προκαλέσουν αυτό που ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν «inattentional blindness». Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν τις μισές πιθανότητες να παρατηρήσουν έναν κλόουν σε μονόκυκλο – ένα αναιδές άγγιγμα – ενώ περπατούσε και μιλούσε στο τηλέφωνο.

Ωστόσο, αυτή η οθόνη στο χέρι σας δεν απλώς αποσπά την προσοχή σας. Αλλά αλλάζει και τη διάθεσή σας, τον τρόπο που περπατάτε και τη στάση σας – και δυσχεραίνει την ικανότητά σας να μετακινηθείτε από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Πώς ένα smartphone “σπάει” το βήμα σας

Σύμφωνα με τον Δρ. Γιανγκ, όταν περπατάμε και χρησιμοποιούμε το smartphone, προσαρμόζουμε αυτόματα τον τρόπο που κινούμαστε. Βίντεο υλικό με πεζούς έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το smartphone τους περπατούν περίπου 10% πιο αργά από τους υπόλοιπους.

«Βλέπετε μια σειρά από αλλαγές στο βάδισμα που αντανακλούν την επιβράδυνση», είπε ο Πάτρικ Κρόουλι, διευθυντής έργου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, ο οποίος έχει μελετήσει τη βιομηχανική του περπατήματος ενώ χρησιμοποιεί τηλέφωνο. «Οι άνθρωποι κάνουν πιο σύντομα βήματα και περνούν περισσότερο χρόνο με τα δύο πόδια στο έδαφος».

Το να περπατάτε πιο αργά μπορεί να έχει επιπτώσεις στη φυσική σας κατάσταση, αναφέρει ο Elroy Aguiar, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμας.

Το να κοιτάτε το smartphone ενώ περπατάτε μπορεί επίσης να αυξήσει το βάρος ή τη δύναμη που ασκείται στους μύες του λαιμού και της πάνω πλάτης, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα του “text neck”. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gait & Posture υποδηλώνει ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να μειώσουν την ισορροπία και να αυξήσουν τον κίνδυνο πεσμάτων ή πτώσεων.

 smartphone

Πώς επηρεάζει τη διάθεσή σας

Όταν οι επιστήμονες επιθυμούν να μελετήσουν το άγχος, συχνά ζητούν από τους ανθρώπους να εκτελέσουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Αυτό γίνεται διότι το multitasking αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσο για να προκαλέσουν άγχος στους ανθρώπους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το περπάτημα ενώ χρησιμοποιείτε ένα τηλέφωνο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή. Ένα πείραμα διαπίστωσε επίσης ότι αυξάνονται και τα επίπεδα κορτιζόλης τους, η λεγόμενη ορμόνη του στρες.

Μια μελέτη του 2023 εξέτασε τις ψυχολογικές επιπτώσεις του περπατήματος σε ένα υπαίθριο πάρκο κοιτάζοντας ένα τηλέφωνο — ή όχι. «Γενικά, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν για μια βόλτα, αισθάνονται καλύτερα μετά, και αυτό είδαμε στην ομάδα περπατήματος χωρίς τηλέφωνο», δήλωσε η Elizabeth Broadbent, μια από τις συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

«Στις ομάδες που χρησιμοποιούν τηλέφωνο, αυτά τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν», πρόσθεσε. «Αντί να νιώθουν πιο θετικοί μετά το περπάτημα, οι άνθρωποι ένιωσαν λιγότερο θετικοί – λιγότερο ενθουσιασμένοι, λιγότερο χαρούμενοι, λιγότερο χαλαροί».

Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις σε μια μειωμένη σύνδεση με το περιβάλλον – είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το περπάτημα στην φύση είναι καλό για την ψυχική υγεία. “Φαίνεται ότι για να έχετε αυτά τα οφέλη, είναι σημαντικό η προσοχή σας να είναι στο περιβάλλον και όχι στο τηλέφωνό σας”, ανέφερε. Είναι επίσης δυνατόν, πρόσθεσε, ότι το περπάτημα και η προσπάθεια χρήσης του τηλεφώνου απλά είναι ενοχλητική, και αυτό εξηγεί γιατί χαλάει τη διάθεσή σας.

Οι κίνδυνοι του αφηρημένου περπατήματος

Οι περισσότεροι από εμάς κατανοούμε ότι το περπάτημα και η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η έρευνα του Δρ. Γιανγκ εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ του “αφηρημένου περπατήματος λόγω τηλεφώνου” και των επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Χρησιμοποιώντας δεδομένα της κυβέρνησης για τα έτη 2011 έως 2019, ανακάλυψε, μαζί με τους συνεργάτες του, σχεδόν 30.000 τραυματισμούς κατά τη διάρκεια περιπάτου λόγω τηλεφώνου. Ενώ πολλά από αυτά τα ατυχήματα συνέβησαν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, σχεδόν το ένα τέταρτο συνέβη στο σπίτι. Ο κίνδυνος να σκοντάψεις ή να πέσεις από τις σκάλες είναι πραγματικός, σύμφωνα με τον Δρ. Γιανγκ.

Η ηλικία αποδείχθηκε ως ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τραυματισμούς κατά την πεζοπορία λόγω του τηλεφώνου, όπως αποκάλυψε η μελέτη αυτή. Οι νεαροί άνθρωποι ηλικίας από 11 έως 20 ετών είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό τραυματισμών, ακολουθούμενοι από ενήλικες στα 20s, 30s και 40s – ίσως επειδή οι νεότεροι χρησιμοποιούν περισσότερο τα τηλέφωνά τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ανέφερε.

Πώς λοιπόν παραμένετε ασφαλείς; Εάν θέλετε να ελέγξετε το τηλέφωνό σας, ο Δρ. Γιανγκ συνιστά απλώς να σταματήσετε για μια στιγμή να περπατάτε.

Εάν περπατάτε και χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας ταυτόχρονα, συνιστά να αποφεύγετε να το κάνετε όταν βρίσκεστε κοντά σε σκάλες, διαβάσεις πεζών και ακατάστατο έδαφος – περιβάλλοντα όπου, σύμφωνα με την έρευνά του, είναι πιο πιθανό να συμβούν ατυχήματα.

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS