Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες (19%) εργαζόμενους, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από τη ρυθμιστική αρχή απορρήτου του Ηνωμένου Βασιλείου, πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους (πρώην ή νυν) τους έχουν παρακολουθήσει κάποια στιγμή. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι εργοδότες παρακολουθούν τα emails και τις τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ μπορεί να τους κατασκοπεύουν και μέσω web κάμερας.
Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) εξέτασε 1012 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο (ηλικίας 18+) μεταξύ 1-3 Αυγούστου προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη φύση και την έκταση της παρακολούθησης στο χώρο εργασίας.
Από εκείνους που πίστευαν ότι ένας νυν ή πρώην εργοδότης τους κατασκόπευε στο χώρο εργασίας, το 40% ισχυρίστηκε ότι παρακολουθούνταν η πρόσβαση και ο χρόνος εργασίας, το 25% είπε το ίδιο για τις κλήσεις, τα email και τα μηνύματά τους και το 15% πιστεύει ότι παρακολουθούνταν μέσω ηχογραφήσεων ή βίντεο. Ένα επιπλέον 10% ισχυρίστηκε ότι ένας εργοδότης μπορεί να είχε τραβήξει screenshots ή βίντεο από την web κάμερα.
Δείτε επίσης: Όλο και πιο δύσκολος ο εντοπισμός AI-generated phishing emails
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βρίσκει παρεμβατική και ενοχλητική την παρακολούθηση στο χώρο εργασίας, ενώ μόνο το ένα πέμπτο (19%) θα ένιωθε άνετα και θα δεχόταν μια νέα δουλειά αν ήξερε από την αρχή ότι ο εργοδότης τους παρακολουθεί.
Η αναπληρώτρια επίτροπος για τη ρυθμιστική πολιτική, Emily Keaney, εξήγησε ότι επιτρέπεται η παρακολούθηση στο χώρο εργασίας βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, ωστόσο υπάρχουν κάποια όρια. Πρέπει να γίνεται στο βαθμό που είναι απαραίτητη και να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων.
Προειδοποίησε ότι η ρυθμιστική αρχή θα αναλάβει δράση εάν πιστεύει ότι το απόρρητο των εργαζομένων κινδυνεύει και προέτρεψε τους εργοδότες να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες οδηγίες για την παρακολούθηση των υπαλλήλων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν κάνουν κάτι παράνομο.
“Η έρευνά μας δείχνει ότι η παρακολούθηση στην εργασία είναι μια πραγματική αιτία ανησυχίας, ιδιαίτερα με την άνοδο της ευέλικτης εργασίας – κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι η ιδιωτικότητά του κινδυνεύει, ειδικά στο σπίτι του“, πρόσθεσε η Keaney.
Δείτε επίσης: LockBit: Η σχολική περιφέρεια της Βιρτζίνια άνοιξε παρά την επίθεση ransomware
Η επίτροπος είπε ακόμα ότι η παρακολούθηση των υπαλλήλων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία του εργαζομένου.
“Θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους βάσει της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να αμφισβητούν τις παρεμβατικές πρακτικές στην εργασία“, είπε ακόμα.
Συνήθως, οι εργοδότες εγκαθιστούν λογισμικό παρακολούθησης στις συσκευές των υπαλλήλων τους για τον εντοπισμό ύποπτης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με μελέτη της Proofpoint το 2022, τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας που προκαλούνται από κακόβουλους και αμελείς insiders (άτομα που εργάζονται μέσα στις εταιρείες) κοστίζουν στους οργανισμούς κατά μέσο όρο πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Δείτε επίσης: TeamCity RCE: Συμμορίες ransomware εκμεταλλεύονται κρίσιμο ελάττωμα
Επιπλέον, η παρακολούθηση των υπαλλήλων ενισχύει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα.
Ωστόσο, αυτή η πρακτική πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των εργαζομένων για ιδιωτικότητα. Είναι σημαντικό για τους εργοδότες να κατανοήσουν ότι η υπερβολική ή αδικαιολόγητη παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του στρες και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας βασισμένου στην ανασφάλεια.
Πηγή: www.infosecurity-magazine.com