ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΔίκτυα νανοκαλωδίων θυμούνται και μαθαίνουν όπως ο εγκέφαλος

Δίκτυα νανοκαλωδίων θυμούνται και μαθαίνουν όπως ο εγκέφαλος

Τον τελευταίο χρόνο περίπου, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το DALL-E έχουν καταστήσει δυνατή τη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων (φαινομενικά) ανθρώπινου, υψηλής ποιότητας δημιουργικού περιεχομένου από ένα απλό σύνολο οδηγιών.
εγκέφαλος

Δείτε επίσης: Είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρόμοιος με ένα κβαντικό υπολογιστή;

Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ισχυρά – ξεπερνώντας τους ανθρώπους σε εργασίες αναγνώρισης μοτίβων μεγάλων δεδομένων – τα σημερινά συστήματα AI δεν είναι ευφυή με τον ίδιο τρόπο που είμαστε εμείς. Τα συστήματα AI δεν είναι δομημένα με τον ίδιο τρόπο όπως ο εγκέφαλός μας και δεν μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο.

Τα ΑΙ καταναλώνουν επίσης τεράστιες ποσότητες ενέργειας και πόρων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης (σε σύγκριση με τα τρία ή περισσότερα γεύματά μας κάθε μέρα). Σε σύγκριση με εμάς, η ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να λειτουργούν σε δυναμικές, απρόβλεπτες και θορυβώδεις καταστάσεις είναι χαμηλή και δεν διαθέτουν ικανότητες μνήμης όπως οι άνθρωποι.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε μη βιολογικά συστήματα που μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπινους εγκεφάλους. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, ανακαλύφθηκε ότι αυτοοργανωμένα δίκτυα μικροσκοπικών ασημένιων συρμάτων φαίνεται να μαθαίνουν και να θυμούνται με τον ίδιο τρόπο όπως το κύκλωμα σκέψης του εγκεφάλου μας.

Η μίμηση του εγκεφάλου

Αυτό είναι ένα μέρος μιας έρευνας με όνομα neuromorphics, η οποία στοχεύει να αντιγράψει την δομή και την λειτουργικότητα τον βιολογικών νευρώνων και συνάψεων σε μη βιολογικά συστήματα.

Η έρευνα εστιάζει σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο νανοκαλωδίων για να μιμηθεί τους νευρώνες και τις συνάψεις στον εγκέφαλο.

Αυτά τα νανοκαλώδια είναι μικροσκοπικά σύρματα με πλάτος περίπου ένα χιλιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Είναι κατασκευασμένα από ένα ιδιαίτερα αγώγιμο μέταλλο, όπως ο άργυρος, συνήθως επικαλυμμένο με ένα μονωτικό υλικό όπως το πλαστικό.

Τα νανοκαλώδια αυτοσυναρμολογούνται για να σχηματίσουν μια δομή δικτύου παρόμοια με ένα βιολογικό νευρωνικό δίκτυο. Όπως οι νευρώνες, οι οποίοι διαθέτουν μονωτική μεμβράνη, κάθε μεταλλικό νανοσύρμα είναι επικαλυμμένο με ένα λεπτό μονωτικό στρώμα. Όταν διεγείρουμε τα νανοκαλώδια με ηλεκτρικά σήματα, τα ιόντα μεταναστεύουν διαμέσου του μονωτικού στρώματος σε ένα γειτονικό νανοκαλώδιο (όπως οι νευροδιαβιβαστές στις συνάψεις). Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε ηλεκτρική σηματοδότηση που μοιάζει με σύναψη στα δίκτυα νανοσυρμάτων.

Πρόταση:AI: Χρειάζεται ύπνο όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Left: microscope image of silver nanowire networks. Right: strengthened and pruned (weakened) pathways in nanowire networks. (Loeffler et al., Science Advances)

Μάθηση και μνήμη

Αυτό το σύστημα νανοσυρμάτων χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση του θέματος της ανθρώπινης νοημοσύνης. Δύο σημαντικά χαρακτηριστικά της νοητικής λειτουργίας είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνά μας: η μάθηση και η μνήμη.

Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι συναπτικές συνδέσεις στα δίκτυα νανοσυρμάτων μπορούν να ενισχυθούν (ή να αποδυναμωθούν) επιλεκτικά. Αυτό είναι ανάλογο με την “επιβλεπόμενη μάθηση” στον εγκέφαλο.

Η έξοδος των συνάψεων συγκρίνεται με ένα επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία. Οι συνάψεις στη συνέχεια είτε ενισχύονται (εάν η έξοδός τους είναι κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα) είτε κλαδεύονται (εάν η έξοδός τους δεν είναι κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα).

Αυτό το εύρημα βασίστηκε αποδεικνύοντας πώς μπορούμε να αυξήσουμε το ποσό της ενίσχυσης “ανταμείβοντας” ή “τιμωρώντας” το δίκτυο. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην “ενισχυτική μάθηση” στον εγκέφαλο.

Συνθετική νοημοσύνη

Η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι πολύ πιθανό να απέχει ακόμα πολύ από το να αντιγραφεί.

Ανεξάρτητα, η έρευνα στα νευρομορφικά δίκτυα νανοκαλωδίων δείχνει ότι είναι πιθανό να εφαρμοστούν χαρακτηριστικά απαραίτητα για την νοημοσύνη – όπως η μάθηση και η μνήμη – σε ένα μη βιολογικό, φυσικό υλικό.

Τα δίκτυα νανοκαλωδίων είναι διαφορετικά από τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται στο AI. Παρόλα αυτά, μπορούν να οδηγήσουν στην «συνθετική νοημοσύνη»

Ίσως ένα νευρομορφικό δίκτυο νανοσυρμάτων θα μπορούσε μια μέρα να μάθει να έχει συνομιλίες που μοιάζουν με τις ανθρώπινες περισσότερο από το ChatGPT και να τις θυμάται.

Διαβάστε επίσης: Η επιστολή παύσης ανάπτυξης AI και η πορεία του GPT-5

πηγή πληροφοριών: sciencealert.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS