ΑρχικήinetΜπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;

Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;

Ο Elon Musk τερματίζει την συμφωνία αγοράς του Twitter, κάτι που θα οδηγήσει σε δικαστική μάχη με την εταιρεία.

Ο Elon Musk ισχυρίζεται ότι «τερματίζει» τη συμφωνία του για την αγορά του Twitter. Αλλά το να «λύσεις» μια εταιρική συμφωνία συγχώνευσης 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι τόσο απλό όσο να πεις «Hasta la vista» και να του ρίξεις με ένα πιστόλι. Ο Musk, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, τερμάτισε την Παρασκευή τη συμφωνία του, λέγοντας ότι το Twitter απέτυχε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με ψεύτικους λογαριασμούς στην πλατφόρμα. Έτσι, το Twitter, από την πλευρά του, βρίσκεται στα πρόθυρα της διεξαγωγής νομικού πολέμου και, κάπως με περίεργο τρόπο, προσπαθεί να κάνει τον Musk να ολοκληρώσει την αγορά της εταιρείας είτε το θέλει είτε όχι.

Παρόλο που η υπάρχουσα νομική ομάδα του Twitter περιλαμβάνει τους Simpson Thacher & Bartlett LLP και Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, η εταιρεία προσέλαβε την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Wachtell, Lipton, Rosen & Katz LLP καθώς ετοιμάζεται να μηνύσει τον Elon Musk μέσα στην εβδομάδα και να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει την εξαγορά της εταιρείας social media, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;
Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;

H Wachtell, Lipton, Rosen & Katz ήταν ένας από τους νομικούς συμβούλους για το σχέδιο του Musk να κάνει ιδιωτική την Tesla το 2018. Ο Musk έγραψε στο Twitter ότι «εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση» για μια συμφωνία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά δεν προχώρησε σε προσφορά. Εν κατακλείδι, Ο Musk και η Tesla πλήρωσαν 20 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας σε αστικά πρόστιμα και ο Musk παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Tesla για να επιλύσει τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι εξαπάτησε τους επενδυτές.

Αλλά μπορούν πραγματικά τα δικαστήρια να αναγκάσουν αυτή τη συναλλαγή να ολοκληρωθεί όταν ένα μέρος θέλει να βγει; Και είναι πραγματικά αυτό το αποτέλεσμα που θέλει το Twitter;

Δείτε επίσης: Το Twitter ξεκινά να δοκιμάζει τη νέα λειτουργία CoTweets

Απ’ότι φαίνεται, είναι αυτό που σηματοδοτεί το Twitter ότι θέλει, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce, Bret Taylor, προφανώς κάνοντας tweet εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, στο οποίο είναι μέλος, ισχυρίζεται ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι σίγουρα στο στάδιο «να κλείσουν τη συναλλαγή με την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Musk» και ότι το Twitter, «σχεδιάζει να κινήσει νομικά μέτρα για την επιβολή της συμφωνίας συγχώνευσης».

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα επικρατήσουμε στο Delaware Court of Chancery», πρόσθεσε ο Taylor, αναφερόμενος σε ένα κρατικό δικαστήριο όπου διευθετούνται διαφορές όπως η πτώχευση από έναν αξιωματούχο με τον τίτλο «καγκελάριος» αντί για «δικαστής». Το μέρος του «Delaware» οφείλεται στο γεγονός ότι το Twitter έχει ενσωματωθεί στην πολιτεία του Delaware, αντί στην Καλιφόρνια όπου έχει την έδρα του.

Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;
Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;

Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν: Οι μέτοχοι του Twitter σέρνουν τον Musk σε ένα σκοτεινό (για τους περισσότερους ανθρώπους) δικαστήριο στο Delaware με την ελπίδα ότι ένας καγκελάριος θα τον αναγκάσει να τους αγοράσει το Twitter με την εκπληκτικά γενναιόδωρη τιμή των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, η κεφαλαιοποίηση αγοράς του Twitter ήταν πιο κοντά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε μπορείτε να δείτε γιατί ο Musk μπορεί να μην το θέλει αυτό.

Όμως, σύμφωνα με τον Ronald Gilson, καθηγητή Νομικής και Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Columbia, αυτό απέχει πολύ από το μόνο δυνατό αποτέλεσμα. «Μια λύση είναι ο Musk να πληρώσει στο Twitter ένα ποσό που αντικατοπτρίζει την απώλεια από τον Musk που δεν ολοκλήρωσε την αγορά», είπε ο Gilson στο Mashable. «Ο αγώνας είναι τελικά για χρήματα», επεσήμανε.

Δείτε επίσης: Βρετανικός στρατός: Παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί του σε Twitter και YouTube

Έτσι, η νομική διαδικασία μπορεί, όπως φαίνεται, να μην καταλήγει σε δίκη, αλλά σε μια διαμάχη για τις ενέργειες του Musk που στέρησαν από τους μετόχους του Twitter ένα χρηματικό ποσό που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, μαζί με το ποιό ακριβώς είναι αυτό το ποσό και αν είναι νομικά υποχρεωμένος να το δώσει ή όχι. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα ενσωματωμένα στο πώς οι εμπειρογνώμονες θα υπολογίσουν αυτό το ποσό, αλλά το Chancery Court έχει πολλούς τρόπους να κάνει τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν προκειμένου να αποφύγουν μια δίκη», είπε ο Gilson.

Η εξεύρεση συμβιβασμού από τα δύο μέρη προκειμένου να αποφευχθεί η δίκη θα ήταν ένα σχετικά επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, συνέχισε ο Gilson, «καταλαβαίνω ότι η συμφωνία εξαγοράς συντάχθηκε για να περιορίσει σοβαρά την ικανότητα του Musk να κάνει ακριβώς αυτό που κάνει τώρα».

Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;
Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;

Πράγματι, το πραγματικό κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει αναφορά σχετικά με μια νομική έννοια γνωστή ως «specific performance», μια εναλλακτική λύση στην επιδίκαση αποζημίωσης σε μια διαφορά, η οποία, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα απαιτούσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο Matt Levine, νομικός αρθρογράφος στο Bloomberg, έγραψε το Σάββατο: «Μου αρέσουν οι πιθανότητες του Twitter – οι πιθανότητες του να επιτύχει specific performance και να κάνει τον Musk να κλείσει τη συμφωνία – στο δικαστήριο, αλλά δεν νομίζω ότι τίποτα είναι σίγουρο σε αυτό το σημείο».

Ο Musk ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η εξαγορά του στο Twitter ήταν «σε αναμονή» τον Μάιο, επειδή ισχυρίστηκε ότι το Twitter τον είχε εξαπατήσει – και κατ’ επέκταση τον κόσμο – σχετικά με τον αριθμό των bots στην υπηρεσία τους. Πολλοί σχολιαστές το αντιμετώπισαν αυτό σαν μια διαφανή τακτική στασιμότητας, αλλά είναι επίσης ένας αρκετά σοβαρός ισχυρισμός που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απάτη. Τον Ιούνιο, το Twitter αφιέρωσε στον Musk δεδομένα για να αποτρέψει τους φόβους του για τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Αν δεχτούμε τον Musk στα λόγια του, η χιονοστιβάδα δεδομένων του Twitter δεν ηρέμησε καθόλου τους φόβους του. Στην πραγματικότητα, είναι προφανώς πιο σίγουρος από ποτέ ότι προσφέρουν εν γνώσει τους μια υπηρεσία που έχει κατακλυστεί από ανεπιθύμητα μηνύματα. Η επιστολή που έγραψαν οι δικηγόροι του Musk στο Twitter προσπαθώντας να διακόψουν τη συμφωνία υποστηρίζει ότι ο Musk έκανε προσπάθεια για να βρει έναν ακριβή αριθμό «ενεργών καθημερινών χρηστών με δυνατότητα δημιουργίας εσόδων» ή «mDAU», σε αντίθεση με τα spambots και δεν είναι ευχαριστημένος για το τι βρήκε.

Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;
Μπορούν τα δικαστήρια να αναγκάσουν τον Musk να αγοράσει το Twitter;

«Ενώ αυτή η ανάλυση παραμένει σε εξέλιξη, όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι αρκετές από τις δημόσιες αποκαλύψεις του Twitter σχετικά με τα mDAU του είναι είτε ψευδείς είτε ουσιωδώς παραπλανητικές», αναφέρει η επιστολή. Τώρα ο ισχυρισμός για spambots στην επιστολή φαίνεται ότι θα είναι ο κύριος πυλώνας του νομικού επιχειρήματος που θα προβάλουν οι δικηγόροι του Musk σε αυτό το προαναφερθέν δικαστήριο του Delaware.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει και οι δύο πλευρές δεν συμβιβαστούν, φαίνεται ότι ο Musk μπορεί πραγματικά να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης ενός ιστότοπου κοινωνικών μέσων με θέμα τα πουλιά που δεν θέλει πλέον.

Πηγή: mashable.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS