ΑρχικήsecurityTesla: Παρακολουθούσε στα social media υπαλλήλους που ήθελαν να συνδικαλιστούν;

Tesla: Παρακολουθούσε στα social media υπαλλήλους που ήθελαν να συνδικαλιστούν;

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά που είδε το φως της δημοσιότητας, η Tesla είχε χρησιμοποιήσει μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που παρακολουθούσε υπαλλήλους της (τη δραστηριότητά τους) στα social media, σε μια εποχή που κάποιοι προσπαθούσαν να συνδικαλιστούν.

Λέγεται ότι η εταιρεία του Elon Musk προσέλαβε την MWW PR με έδρα τη Νέα Υόρκη για να παρακολουθεί τους υπαλλήλους “σε μια ομάδα Facebook και ευρύτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” κατά το 2017 και το 2018. Η έκθεση με αυτά τα στοιχεία δημοσιεύτηκε από το CNBC την Παρασκευή, το οποίο ανέφερε ως αποδείξεις κάποια τιμολόγια και άλλα απροσδιόριστα έγγραφα. Σύμφωνα με την έκθεση, η MWW έδινε ιδιαίτερη προσοχή στις συζητήσεις που αναφέρονταν σε αθέμιτες εργασιακές πρακτικές στην Tesla και σε συζητήσεις που σχετίζονταν με μια μήνυση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Δείτε επίσης: Οικιακή μπαταρία από την Toyota ανταγωνίζεται το Tesla Powerwall

Tesla παρακολουθούσε υπαλλήλους συνδικαλιστούν
Tesla: Παρακολουθούσε στα social media υπαλλήλους που ήθελαν να συνδικαλιστούν;

Η έκθεση αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σωματεία για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Φυσικά, οι περισσότερες εταιρείες (Apple, Amazon κλπ) είναι αντίθετες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους. Τo ίδιο ισχύει και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Musk, ο οποίος είχε πει ότι θεωρεί τα σωματεία ως υπόλειμμα ενός ξεπερασμένου επιχειρηματικού μοντέλου. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις μεγάλες εταιρείες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.

Υπάλληλοι από τουλάχιστον τρία καταστήματα της Apple έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να οργανωθούν. Η εταιρεία σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιθανότητες δημιουργίας ενός συνδικάτου, προσφέρει διάφορα προνόμια, όπως αύξηση του κατώτατου μισθού, πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας κλπ. Την Πέμπτη, η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση πιθανής οργάνωσης των εργαζομένων σε μια προφανή προσπάθεια να αποφευχθούν οι δημόσιες συγκρούσεις που έχουν συμβεί σε άλλες μεγάλες εταιρείες.

Δείτε επίσης: Elon Musk στους υπάλληλους της Tesla: Επιστρέψτε στο γραφείο ή παραιτηθείτε

Αυτή η τάση (δημιουργία συνδικάτων) δεν είναι καινούρια για όλες τις εταιρείες. Οι υπάλληλοι της Tesla είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να συνδικαλιστούν. Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία που είχε προσλάβει η Tesla, παρακολουθούσε υπαλλήλους που συμμετείχαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα Facebook αλλά και στο site γενικότερα. Η εταιρεία προσπαθούσε να ανακαλύψει συζητήσεις για πιθανή οργάνωση.

Tesla social media

Η MWW έχει επιβεβαιώσει προηγούμενη συνεργασία της με την Tesla και φαίνεται να είχε πει ότι “αποτελούσε κοινή πρακτική να εξετάζονται τα social media και οι δημόσιες συνομιλίες σχετικά με μια εταιρεία“.

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο οι εταιρείες να παρακολουθούν αναφορές στα social media που σχετίζονται την επωνυμία τους, καθώς και να αναθέτουν τέτοιου είδους εργασίες σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ. Ωστόσο, ο Νόμος για τις Εθνικές Εργασιακές Σχέσεις απαγορεύει στους εργοδότες να “κατασκοπεύουν” τη δραστηριότητα των συνδικάτων εργαζομένων.

Δείτε επίσης: Έρευνα για ιδιοκτήτες Tesla που οδηγούν και άλλο όχημα: Ποιες οι πιθανότητες να τρακάρουν;

Εκπρόσωπος της MWW είπε ότι θα ήταν “παραπλανητικό και ανακριβές” να “ταξινομηθεί το monitoring των social media ως παρακολούθηση“.

Η MWW δεν έκανε και δεν θα διεξήγαγε δραστηριότητα αυτού του είδους”, είπε ο εκπρόσωπος. “Η έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιοριζόταν σε ανοιχτές και δημόσιες επικοινωνίες και δεν περιελάμβανε ομάδες ή συνομιλίες invite-only“.

Πέρυσι, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έλαβε εντολή να αποκαταστήσει έναν απολυμένο εργαζόμενο αφού το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων αποφάσισε ότι η Tesla είχε ανακρίνει παράνομα εργαζομένους για ύποπτες προσπάθειες συνδικαλιστικών οργανώσεων και είχε απαγορεύσει στους υπαλλήλους της να επικοινωνούν με τα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: www.washingtonpost.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS