ΑρχικήrapidalertSocialTruth project: Το σύστημα εντοπισμού fake news

SocialTruth project: Το σύστημα εντοπισμού fake news [Updated]

SocialTruth project: Τα πάντα για το σύστημα εντοπισμού fake news Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στη 13.00 έρχεται ένα άκρως ενδιαφέρον live stream στο SecNews TV. Θα μάθουμε τα πάντα για το SocialTruth project, ένα νέο ευρωπαϊκό έργο που ξεκίνησε το 2019 με σκοπό την δημιουργία ενός συστήματος για την ανάλυση και τον εντοπισμό των fake news.

Δείτε Ακόμα: Το σύστημα κατά των ψευδών ειδήσεων ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες πιλοτικές δοκιμές του

Το SecNews TV είναι στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσει μια αποκλειστική συνέντευξη με τον κύριο Γιώργο Κουταλιέρη, Μηχανικός Έρευνας και Καινοτομίας – Διαχείριση έργου και αξιοποίηση αποτελεσμάτων του SocialTruth και τον κύριο Νίκο Πεππέ, Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης Έργων – Τεχνική Ομάδα Ανάπτυξης Λογισμικού και Ασφάλειας.

Μείνετε συντονισμένοι στο SecNews TV για να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση τη συνέντευξη!

Δείτε Ακόμα: Μην πιέζετε τους υπαλλήλους σας να ανοίγουν την κάμερα στα meetings

SocialTruth project: Τα πάντα για το σύστημα εντοπισμού fake news
SocialTruth project: Τα πάντα για το σύστημα εντοπισμού fake news

Τι είναι το SocialTruth Project;

Το SocialTruth είναι ένα διεπιστημονικό Ευρωπαϊκό έργο έρευνας και καινοτομίας που σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία 11 εταίρων, με επικεφαλής το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αναλύοντας και αξιολογώντας τις ειδήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο και ταξινομώντας τις με βάση την αξιοπιστία τους, το SocialTruth επιδιώκει να καταστήσει τη διάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη.

Δείτε Ακόμα: Πώς το phishing-as-a-service αποτελεί απειλή για τους οργανισμούς

Έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης του συστήματος, διεξήχθησαν τα πρώτα στάδια πιλοτικών δοκιμών από τους τελικούς χρήστες του SocialTruth. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι και φοιτητές δημοσιογραφίας, εκπαιδευτικοί και μέλη ινστιτούτων καταναλωτών, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες του συστήματος σε πάνω από 700 διαφορετικές δοκιμές, οι οποίες περιλάμβαναν πάνω από 500 περιπτώσεις διαδικτυακών ειδήσεων ή άρθρων.

SocialTruth project

Τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές καθώς και τα σχόλια από τους τελικούς χρήστες αξιοποιούνται ήδη για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του συστήματος. Η ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, οδηγώντας στα τελικά στάδια της αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ ξεπερνούν και τις αρχικές προσδοκίες. Συγκεκριμένα, το σύστημα SocialTruth αναγνώρισε με ακρίβεια περίπου το 63% των ειδήσεων και άρθρων. Μάλιστα στην περίπτωση των δοκιμών που αφορούσαν πραγματικές ειδήσεις και άρθρα, το ποσοστό αυτό πλησίασε το 90%.

Δείτε Ακόμα: Πως να χακάρω το Instagram κάποιου; (2021)

Η διεξαγωγή των πιλοτικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε με χρήση του Digital Companion, ενός προσθέτου που μπορεί να εγκατασταθεί σε γνωστούς περιηγητές (browsers). Το πρόσθετο αυτό σχεδιάστηκε με γνώμονα την παροχή μιας απλής, ευνόητης αλλά και ευχάριστης εμπειρίας χρήσης.

Σύστημα εντοπισμού fake news

Στο πλαίσιο του SocialTruth χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνολογίες αιχμής, όπως το blockchain προκειμένου να διασφαλίσουν την ακρίβεια και τη φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων. Στις τελικές φάσεις των πιλοτικών δοκιμών, το σύστημα θα δοκιμαστεί από ακόμα μεγαλύτερο εύρος τελικών χρηστών.

Το SocialTruth είναι έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοτυπία του έργου έγκειται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοικτού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού οικοσυστήματος με εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες επαλήθευσης καθώς και στη διασφάλιση της επεκτασιμότητας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, στα πλαίσια ενός πλήρως αποκεντρωμένου περιβάλλοντος.

Δείτε Ακόμα: Best video conferencing apps 2022 – Όσα πρέπει να ξέρετε

Η κοινοπραξία του SocialTruth περιλαμβάνει 11 εταίρους από 6 ευρωπαϊκές χώρες: τρεις ευρέως αναγνωρισμένους ερευνητικούς οργανισμούς (το ΕΠΙΣΕΥ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών από την Ελλάδα, το UTP – Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας από την Πολωνία και το LSBU – Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου), τρεις μεγάλους προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων από τη Γαλλία, (Thales, Expert AI και Qwant), δύο έμπειρους οργανισμούς συμβούλων επιχειρήσεων από την Ιταλία (Tecoms και Zanasi & Partners), δύο οργανισμούς ειδησεογραφίας και μέσων ενημέρωσης από την Ιταλία (Adnkronos και De Agostini Scuola) καθώς και έναν ενεργό οργανισμό καταναλωτών από τη Ρουμανία (InfoCons).

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS