ΑρχικήSecurityDoubleVPN: Οι αρχές έκλεισαν τη VPN υπηρεσία που χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες

DoubleVPN: Οι αρχές έκλεισαν τη VPN υπηρεσία που χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες

Αρχές επιβολής του νόμου έθεσαν εκτός λειτουργίας μια underground virtual private network (VPN) υπηρεσία, το DoubleVPN, που χρησιμοποιείται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να αποκρύψει τις δραστηριότητές τους κατά την πραγματοποίηση ransomware επιθέσεων, phishing απατών και άλλων κακόβουλων επιχειρήσεων.

VPN εγκληματίες

Το DoubleVPN προσέφερε στους χρήστες τη δυνατότητα να αποκρύψουν τις τοποθεσίες και τις ταυτότητές τους. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αξιοποίησαν αυτή τη VPN υπηρεσία για να πραγματοποιούν τις κακόβουλες δραστηριότητές τους ανώνυμα.

Δείτε επίσης: Zyxel: Τα συστήματα firewall και VPN δέχονται ξανά επίθεση

Τώρα οι servers και τα web domains της έχουν κατασχεθεί και τεθεί εκτός λειτουργίας χάρη σε μια συντονισμένη επιχείρηση της Ολλανδικής Εθνικής Αστυνομίας (Politie) και άλλων υπηρεσιών, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της Europol (EC3), η Eurojust, το FBI και η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τη Europol, η VPN υπηρεσία, DoubleVPN, διαφημιζόταν σε ρωσικά και αγγλόφωνα hacking forums ως ένα μέσο για να κρύψουν οι εγκληματίες (ransomware συμμορίες και χειριστές phishing επιθέσεων) τις δραστηριότητές τους. Η φθηνότερη σύνδεση VPN που προσφερόταν, κόστιζε μόλις 25 $.

Ωστόσο, οι servers που φιλοξενούσαν το DoubleVPN σε όλο τον κόσμο έχουν κατασχεθεί και τα web domains που σχετίζονται με την VPN υπηρεσία έχουν αντικατασταθεί με μια ειδοποίηση, η οποία λέει: “Στις 29 Ιουνίου 2021, οι αρχές επιβολής του νόμου κατάργησαν το DoubleVPN. Οι αρχές απέκτησαν πρόσβαση στους servers του DoubleVPN και απέκτησαν προσωπικές πληροφορίες, logs και στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το DoubleVPN για όλους τους πελάτες του. Οι κάτοχοι του Double VPN απέτυχαν να παρέχουν τις υπηρεσίες που υποσχέθηκαν“.

Δείτε επίσης: Τέσσερα νέα εργαλεία malware επηρεάζουν συσκευές Pulse Secure VPN

DoubleVPN

Αυτή η έρευνα πρέπει να ανησυχήσει τους δράστες που πιστεύουν ότι μπορούν να παραμείνουν ανώνυμοι”, δήλωσε εισαγγελέας του ολλανδικού δικαστηρίου, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η συντονισμένη επιχείρηση των αρχών δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για τέτοιου είδους εγκληματίες. “Οι εγκληματικές τους πράξεις βλάπτουν την ψηφιακή κοινωνία και διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των εταιρειών στις ψηφιακές τεχνολογίες, επομένως η δράση τους πρέπει να σταματήσει“, είπε.

Δείτε επίσης: Anom app: Έλληνες εγκληματίες συνομιλούν μυστικά σε εφαρμογή-παγίδα του FBI;

Οι αρχές επιβολές του νόμου είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνεργάζονται με άλλους ειδικούς και η σημερινή ανακοίνωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εγκληματίες που χρησιμοποιούν τέτοιες υπηρεσίες: η χρυσή εποχή των VPN για εγκληματίες έχει τελειώσει. Μαζί με τους διεθνείς συνεργάτες μας, δεσμευόμαστε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα δυνατά και καθαρά“, είπε ο Edvardas Šileris, επικεφαλής του EC3 της Europol.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου από τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ελβετία συμμετείχαν επίσης στη συγκεκριμένη επιχείρηση κατάργησης της VPN υπηρεσίας DoubleVPN.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS