ΑρχικήyoutubeΟ αντιδραστήρας «Artificial Sun» της Κίνας έσπασε νέο παγκόσμιο ρεκόρ

Ο αντιδραστήρας «Artificial Sun» της Κίνας έσπασε νέο παγκόσμιο ρεκόρ

Ένα νέο ορόσημο έχει πετύχει η Κίνα, στις προσπάθειες των ανθρώπων να αξιοποιήσουν τη δύναμη των αστεριών. Την Παρασκευή, η μηχανή πυρηνικής σύντηξης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, γνωστη και ως “Artificial Sun” έφτασε τους 120 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και έμεινε για 101 δευτερόλεπτα.

Artificial Sun Κίνα

Δείτε επίσης: Κίνα: Στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να αντιμετωπίσει πληθυσμιακά ζητήματα

Η τελευταία φορά που το EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak ή HT-7U) κράτησε ένα βρόχο πλάσματος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το 2017, αλλά η θερμοκρασία έφτασε μόλις στους 50 εκατομμύρια ° C.

Το 2018, ο αντιδραστήρας διατηρούσε θερμαινόμενο αέριο πέρα ​​από το σημείο αναφοράς των 100 εκατομμυρίων βαθμών κελσίου, που θεωρείται κρίσιμο για την παραγωγή ισχύος, αλλά μπορούσε να διατηρήσει το πλάσμα μόνο για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Τώρα που συγκρατεί πλάσμα σε οκτώ φορές τη θερμοκρασία του πυρήνα του Ήλιου των 15 εκατομμυρίων ° C για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, το νέο ρεκόρ έχει ωθήσει τον κόσμο λίγο πιο κοντά σε αυτήν την αόριστη, αλλά εξαιρετικά περιζήτητη καθαρή πηγή ενέργειας.

«Αυτή η σημαντική ανακάλυψη είναι σπουδαία πρόοδος και ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο φυσικός του Southern University of Science and Technology, Li Miao στους Global Times.

Η ισχύς σύντηξης χρησιμοποιεί τις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα βαθιά μέσα στον Ήλιο, συμπιέζοντας τα άτομα υδρογόνου μαζί σε μεγαλύτερα στοιχεία όπως το ήλιο. Όπου ο Ήλιος βασίζεται στη βαρύτητα για να εξαναγκάσει τα άτομα να μέινουν ενωμένα, εδώ στη Γη πρέπει να καταφύγουμε σε λιγότερο διακριτικά μέσα, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες σε ειδικά κατασκευασμένες γεννήτριες για να δημιουργήσουμε τις δυνάμεις τήξης των ατόμων.

Artificial Sun Κίνα

Δείτε ακόμα: Πως το Solar Orbiter δεν καίγεται από την θερμοκρασία του Ήλιου;

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποσότητα του Δευτερίου – μια σταθερή μορφή υδρογόνου που περιέχει ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο – σε ένα λίτρο θαλασσινού νερού θα μπορούσε να παράγει το ισοδύναμο ενέργειας 300 λίτρων βενζίνης μέσω πυρηνικής σύντηξης.

Χρειάζονται περίπου 300 επιστήμονες και μηχανικοί για την υποστήριξη και τη λειτουργία της πειραματικής εγκατάστασης που βρίσκεται το EAST. Αυτός ο μεγάλος, μεταλλικός σωλήνας σε σχήμα ντόνατ έχει μια σειρά μαγνητικών πηνίων που χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση υπερθέρμανσης ρευμάτων πλάσματος υδρογόνου γύρω από τον πυρήνα.

Η πρόκληση είναι να κρατηθεί το πλάσμα στη θέση του για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί σύντηξη. Πρέπει να είναι ακόμη πιο ζεστό από τον Ήλιο, επειδή η πολύ ισχυρότερη βαρύτητά του βοηθά στη συμπίεση των πυρήνων, κάτι που δεν μπορούμε να αντιγράψουμε εδώ στη Γη.

Με τη δυνατότητα να παράγει με ασφάλεια τόσο τεράστιες ποσότητες ενέργειας χωρίς αέρια θερμοκηπίου και σχεδόν καθόλου ραδιενεργά απόβλητα, η ισχύς σύντηξης θεωρείται από ορισμένους ως το λίκνο της καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, προς το παρόν η πυρηνική σύντηξη δεν είναι έτοιμη, με έναν πλήρως λειτουργικό «τεχνητό ήλιο» να είναι ακόμα πιθανότατα δεκαετίες μακριά. Επίσης δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο όπου ένας αντιδραστήρας σύντηξης μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πλησιάζουμε.

Δείτε επίσης: Οι επιστήμονες κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη για τις αράχνες στον Άρη

Η Κορέα είχε το προηγούμενο ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ° C για 20 δευτερόλεπτα. Τώρα, το Artificial Sun της Κίνας κατάφερε επίσης να φτάσει τους 160 εκατομμύρια βαθμούς ° C (288 εκατομμύρια ° F) για 20 δευτερόλεπτα, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να σταθεροποιηθεί το πλάσμα στις απαιτούμενες υψηλές θερμοκρασίες.

Φυσικά όλες οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει να υιοθετήσουν από τώρα πιο βιώσιμες και οικολογικές πρακτικές, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του πλανήτη μας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS