ΑρχικήsecurityClearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου

Clearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου

Ακτιβιστές μηνύουν την Clearview AI, εταιρεία που παρέχει software αναγνώρισης προσώπου σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ιδιωτικές εταιρείες παγκοσμίως, υποστηρίζοντας ότι συγκέντρωσε παράνομα δεδομένα για 3 δισεκατομμύρια άτομα χωρίς τη γνώση ή την άδειά τους. Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου στο ανώτερο δικαστήριο της κομητείας Alameda στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζει ότι η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη παραβιάζει το σύνταγμα της Καλιφόρνια, επιδιώκοντας επίσης να απαγορεύσει τη συλλογή βιομετρικών πληροφοριών στην πολιτεία. Η αγωγή στοχεύει επίσης στη διαγραφή των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί για κατοίκους της Καλιφόρνια.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα: Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο από την αστυνομία!

Επιπλέον, η αγωγή αναφέρει ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει «την πιο επικίνδυνη» βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου στο έθνος, καθώς έχει συγκεντρώσει μια βάση δεδομένων σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του FBI.

Η αγωγή υποβλήθηκε από τέσσερις ακτιβιστές και τις ομάδες Mijente και Norcal Resist, που έχουν υποστηρίξει κινήματα όπως το “Black Lives Matter” και έχουν επικρίνει τις πολιτικές της αμερικανικής μετανάστευσης και της επιβολής του τελωνείου, η οποία έχει συμβόλαιο με την Clearview AI.

Clearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου
Clearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου

Δείτε ακόμη: Διανομή Trickbot μέσω phishing εκστρατείας για το Black Lives Matter

Ακόμη, η αγωγή αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Clearview έχει δώσει σε χιλιάδες κυβερνήσεις, κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικούς φορείς πρόσβαση στη βάση δεδομένων της, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αναγνωρίσουν αντιφρονούντες και να παρακολουθούν τις ενώσεις και την ομιλία τους».

Επισημαίνει επίσης ότι η Clearview AI κάνει scraping σε διάφορα sites, όπως το Facebook, το Twitter, το Google και το Venmo, για να συλλέξει φωτογραφίες προσώπου. Το scraping περιλαμβάνει τη χρήση προγραμμάτων υπολογιστών για αυτόματη σάρωση και αντιγραφή δεδομένων, τα οποία σύμφωνα με την αγωγή αναλύονται από την Clearview AI για τον εντοπισμό μεμονωμένων βιομετρικών στοιχείων, όπως το σχήμα και το μέγεθος των ματιών που στη συνέχεια τοποθετούνται σε μια βάση δεδομένων “faceprint” που οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αναγνωρίσουν άτομα.

Πρόταση: Ο νέος αλγόριθμος AI του Facebook διδάσκει τον εαυτό του να δουλεύει με λιγότερη ανθρώπινη βοήθεια

Ανάμεσα στις φωτογραφίες περιλαμβάνονται όχι μόνο εκείνες που έχουν δημοσιευτεί από άτομα και την οικογένειά τους και τους φίλους τους, αλλά και εκείνες που τραβήχτηκαν εν αγνοία τους. Η εταιρεία προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες της στην επιβολή του νόμου ακόμη και σε πόλεις που απαγορεύουν τη χρήση αναγνώρισης προσώπου, ισχυρίζεται η αγωγή.

Όπως αναφέρει το Securityweek, πολλές πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της περιοχής Area της Alameda, του Σαν Φρανσίσκο, του Όουκλαντ και του Μπέρκλεϊ, έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Clearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου
Clearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου

Από την άλλη μεριά, ο Floyd Abrams, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Clearview AI, δήλωσε τα εξής: «Η Clearview AI συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και η συμπεριφορά της προστατεύεται πλήρως από την Πρώτη Τροποποίηση.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες αύξησαν κατά 26% τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της Clearview AI, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου αντιμετωπίζουν κριτική λόγω των δυνατοτήτων μαζικής επιτήρησής τους, που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία του απορρήτου και επειδή ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνολογία είναι πολύ πιο πιθανό να αναγνωρίσει εσφαλμένα τους Μαύρους και άλλους ανθρώπους χρώματος από τους λευκούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες συλλήψεις.

Ωστόσο, η διευθύνων σύμβουλος της Clearview AI, Hoan Ton-That, ανέφερε σε μια δήλωση πως «μια ανεξάρτητη μελέτη έδειξε ότι η εταιρεία δεν έχει φυλετική προκατάληψη». Υποστήριξε επίσης ότι η χρήση ακριβούς τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες λανθασμένων συλλήψεων.

Clearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου
Clearview AI: Ακτιβιστές μηνύουν την εταιρεία για ζητήματα απορρήτου

Η αγωγή ανέφερε ότι το Facebook, το Twitter, η Google και άλλες εταιρείες social media ζήτησαν από την Clearview AI να σταματήσει τη σάρωση εικόνων επειδή παραβίαζε τους όρους υπηρεσίας τους απέναντι στους χρήστες.

Η Clearview AI αντιμετωπίζει κι άλλες προκλήσεις. Μια αγωγή που κατατέθηκε στο Ιλινόις ισχυρίζεται ότι η εταιρεία παραβιάζει το νομοσχέδιο περί απορρήτου της πολιτείας, ενώ οι παρατηρητές απορρήτου τόσο στον Καναδά όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Η Clearview διέκοψε τις δραστηριότητές της στον Καναδά πέρυσι, ενώ οι επίτροποι απορρήτου ζήτησαν φέτος στην εταιρεία να διαγράψει δεδομένα που αφορούν Καναδούς πολίτες.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS