ΑρχικήinetFacebook: καταπολεμά τα deepfakes όχι όμως την παραπληροφόρηση

Facebook: καταπολεμά τα deepfakes όχι όμως την παραπληροφόρηση

To Facebook εντείνει τις προσπάθειές του για τον εντοπισμό των deepfakes που διαδίδονται μέσω της πλατφόρμας του.

deepfakes

Όπως αποκάλυψε η εταιρεία την Παρασκευή, μέσω ενός blogpost, η συνεργατική δουλειά των ερευνητών της έχει παρουσιάσει μέτρια πρόοδο. Οι προσπάθειές τους, στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πλαισίου που θα ανιχνεύει αυτόματα τα μέσα που δημιουργούνται από μηχανική εκμάθηση, γνωστά ως deepfakes και έχουν σκοπό την χειραγώγηση του κοινού. Το έργο ονομάζεται Deepfake Detection Challenge και έχει συγκεντρώσει χιλιάδες συμμετέχοντες, σε μια κοινή προσπάθεια να μετριάσουν την εξάπλωση των deepfakes, όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία ωστόσο.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του Facebook αναφέρει ότι η κορυφαία απόδοση, για τα περισσότερα από 35.000 μοντέλα που υποβλήθηκαν σε δοκιμή, μπόρεσε να εντοπίσει τα deepfakes με ακρίβεια 65,18 τοις εκατό.

“Τα αποτελέσματα του έργου DFDC δείχνουν ότι τα deepfakes εξακολουθούν να είναι ένα άλυτο πρόβλημα”, αναφέρει η ανάρτηση εν μέρει. “Κανένας από τους 2.114 συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονταν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, δεν πέτυχε μέση ακρίβεια 70 τοις εκατό σε αόρατα deepfakes στο black box data set.”

Οι ερευνητές του Facebook αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες με αυτό το πρόβλημα.

“Οι ερευνητές του Facebook συμμετείχαν στην πρόκληση (αν και δεν ήταν επιλέξιμοι για βραβεία λόγω του ρόλου μας στη διοργάνωση του διαγωνισμού)”, προσθέτει η ανάρτηση της εταιρείας. “Η τελική υποβολή της ομάδας δεν εμφανίστηκε στον τελικό βαθμολογικό πίνακα λόγω προβλημάτων χρόνου εκτέλεσης, όταν αξιολογήθηκε σε αυτό το ιδιωτικό σύνολο δοκιμών.”

Το Facebook έχει απαγορεύσει την χρήση deepfakes στην πλατφόρμα του ήδη από τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί, εξακολουθούν να αγνοούν αυτή την απαγόρευση και σε ορισμένες περιπτώσεις καταφέρνουν ακόμα να δημιουργούν deepfakes, προκειμένου να χειραγωγήσουν τους χρήστες.

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι φανερό ότι επιθυμεί διακαώς να σταματήσει την εξάπλωση των deepfakes, όμως την ίδια στιγμή δεν κάνει καμία προσπάθεια για να μετριάσει την παραπληροφόρηση που διαδίδεται μέσω της πλατφόρμας του, κάτι που φυσικά δεν έχει καμία απολύτως λογική.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS