ΑρχικήsecurityAirbnb: Ο ιδιοκτήτης έχει βάλει κάμερες και με παρακολουθεί. Τι κάνω;

Airbnb: Ο ιδιοκτήτης έχει βάλει κάμερες και με παρακολουθεί. Τι κάνω;

Η Airbnb έχει καταστήσει την ενοικίαση χώρων για τις διακοπές σας μία πολύ απλή υπόθεση. Ωστόσο, η Airbnb μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους που ούτε έχετε φανταστεί. Επομένως αξίζει να γίνει μία αναφορά σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, ώστε να ξέρετε τί να περιμένετε σε μελλοντικές κρατήσεις σας. Πιο συγκεκριμένα, η Airbnb έχει πλέον αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τις κάμερες ασφαλείας και άλλες συσκευές εγγραφής στους χώρους ενοικίασης. Η εταιρεία τονίζει ότι οι οικοδεσπότες πρέπει να ενημερώνουν τους επισκέπτες τους για οποιαδήποτε παρουσία συσκευών εγγραφής, είτε αυτές βρίσκονται σε λειτουργία είτε όχι. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που υπάρχουν κάμερες σε ένα δωμάτιο, θα πρέπει οι επισκέπτες να λαμβάνουν την απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με το πού υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες αλλά και τί δείχνουν αυτές.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τους επισκέπτες αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να καταγράφουν οποιοδήποτε χώρο χωρίς τη συγκατάθεση του οικοδεσπότη. Ωστόσο, ορισμένοι οικοδεσπότες συνήθως παραβλέπουν και δεν τηρούν αυτούς τους κανόνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο Μαϊάμι, όπου ένα ζευγάρι από το Gainesville της Φλόριντα, ο Max Vest και η κοπέλα του έκαναν κράτηση για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων μέσω της εφαρμογής Airbnb, δεδομένου ότι προηγούμενοι επισκέπτες είχαν αξιολογήσει θετικά το διαμέρισμα και τον οικοδεσπότη του, Ray. Ωστόσο, ο Max ένα βράδυ διαπίστωσε κάτι ύποπτο στο υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος. Στο πάτωμα του δωματίου υπήρχαν τοποθετημένοι δύο φορτιστές ορθογώνιου σχήματος, οι οποίοι ήταν στραμένοι προς το κρεβάτι, γεγονός που του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και ύστερα από μια πιο προσεκτική ματιά διαπίστωσε ότι οι φορτιστές είχαν μέσα τους κρυμμένες κάμερες που κατέγραφαν κάθε κίνηση του ζευγαριού.Airbnb κάμερες

Η Airbnb σχολίασε το περιστατικό δηλώνοντας πως τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν πολύ σπάνια. Ωστόσο, το θέμα δεν τελειώνει εκεί αλλά έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με το Business Insider, υπάρχουν στο Facebook ομάδες όπου χιλιάδες οικοδεσπότες Airbnb κοινοποιούν φωτογραφίες των επισκεπτών τους που έχουν τραβηχτεί εν αγνοία τους από κρυφές κάμερες οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμη και σε φορτιστές τηλεφώνων ή λαμπτήρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να αναφερθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε να γίνετε πρωταγωνιστές τέτοιων περιστατικών:Airbnb κάμερες

  • Αρχικά, μπορείτε να ρωτήσετε τον οικοδεσπότη του χώρου που πρόκειται να επισκεφθείτε σχετικά με το εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας ή άλλες κρυφές συσκευές εγγραφής, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό του συγκεκριμένου χώρου.
  • Μόλις φτάσετε στον χώρο που έχετε κάνει κράτηση, καλό θα ήταν να ρίξετε μία ματιά για τυχόν κρυφές κάμερες ή άλλες συσκευές. Θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι τέτοιες συσκευές μπορεί να κρύβονται οπουδήποτε – σε κορνίζες, λαμπτήρες, φορτιστές, ακόμα και σε ανιχνευτές καπνού- που είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες συσκευές κατασκοπείας που πωλούνται στο site της Amazon. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους ανιχνευτές καπνού που τοποθετούνται ακριβώς επάνω από το κρεβάτι.
  • Ένα άλλο σημαντικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να ελέγξτε εάν υπάρχουν φορτιστές και ξυπνητήρια τοποθετημένα απέναντι από το ντους. Εάν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα gadgets, παρατηρήστε το προσεκτικά και να δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον φακό του κινητού σας για να φωτήσετε την συσκευή και να δείτε αν τυχόν αντανακλάσεις φακού αναπηδούν.Airbnb κάμερες και gadgets
  • Κυκλοφορούν επίσης εργαλεία που εντοπίζουν συσκευές κατασκοπείας και είναι χρήσιμα για την εύρεση ραδιοσυχνοτήτων και πηγών σύνδεσης Wi-Fi σε συγκεκριμένα gadgets. Ωστόσο, πολλές από τις κρυφές κάμερες ούτε εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες ούτε χρησιμοποιούν σύνδεση Wi-Fi, καθιστώντας τους ανιχνευτές κατασκόπων αναποτελεσματικούς. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ότι η συσκευή χρησιμοποιεί σήματα Wi-Fi για live streaming, εντοπίστε τον δρομολογητή και απενεργοποιήστε τον. Αφού απενεργοποιήσετε τη σύνδεση Wi-Fi, ο οικοδεσπότης ίσως επικοινωνήσει μαζί σας, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθεί κάθε σας κίνηση.
  • Αν ανακαλύψετε μια κρυφή συσκευή κατασκοπείας στον χώρο ενοικίασης, μπορείτε είτε να καλύψετε τον φακό που διαθέτει η συσκευή είτε να αποχωρήσετε από τον χώρο χωρίς δεύτερη σκέψη. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να συνδυάσετε και τα δύο. Πρώτα, δηλαδή να τραβήξετε μια φωτογραφία της συσκευής ως απόδειξη της ημερομηνίας, της ώρας και της θέσης. Μπορείτε στη συνέχεια να καλύψετε τον φακό της συσκευής με ένα χαρτί. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι απενεργοποιήσατε τη συσκευή καθώς και να ψάξετε να βρείτε αν υπάρχει κάποια κάρτα μνήμης. Αν βρείτε κάποια κάρτα μνήμης, πάρτε την και κρατήστε την ως απόδειξη της κατασκοπείας.

Ύστερα από αυτά, θα μπορέσετε να αποχωρήσετε, χωρίς να κάνετε τον κόπο να ειδοποιήσετε αμέσως την αστυνομία, καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε την αντίδραση του οικοδεσπότη, ενώ θα αυξήσετε και τις πιθανότητες να βρεθείτε εκτεθειμένοι σε περαιτέρω κίνδυνο. Επομένως, είναι καλό να απομακρυνθείτε πρώτα από τον χώρο κι ύστερα να απευθυνθείτε στην αστυνομία για το περιστατικό.Airbnb κάμερες και gadgets

Ο κίνδυνος κατασκοπείας από οικοδεσπότες είναι παρόμοιος με τον κίνδυνο που διατρέχετε από χάκερς οι οποίοι μπορούν επίσης να σας κατασκοπεύουν χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Η χρήση μη ασφαλών δικτύων μπορεί να εκθέσει την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο σε κακόβουλους χάκερς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν τα προσωπικά σας δεδομένα, ακόμη και πληροφορίες για τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Για να προστατευθείτε από τέτοια περιστατικά, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα VPN (Virtual Private Network). Ένα VPN δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και ενός server. Η σύγχρονη τεχνολογία κρυπτογράφησης καθιστά σχεδόν αδύνατο να σπάσει ο κωδικοποιημένος κωδικός πρόσβασης, ο οποίος προστατεύει την διαδικτυακή σας κίνηση και δραστηριότητα. Εκτός από αυτό, η χρήση ενός VPN σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο του διαδικτύου το οποίο διαφορετικά μπορεί να περιοριστεί στη χώρα σας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS