Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 14:09
Αρχική inet Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα

Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα

Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται ως ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς οι άνθρωποι που δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο – ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες – δεν έχουν ουσιαστικούς τρόπους να επηρεάσουν τους παγκόσμιους παίκτες, που διαμορφώνουν την καθημερινή τους ζωή.

διαδίκτυο

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα, μία νέας μελέτης περί του διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε από τον Δρ. Merten Reglitz, λέκτορα του πανεπιστημίου του Μπέρνιγχαμ, στην Journal of Applied Philosophy (Περιοδικό Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας).

Σύμφωνα με την μελέτη “The Human Right to free Internet Access“, οι δεσμεύσεις των πολιτικών ηγετών πραγματοποιούνται πλέον όλο και περισσότερο σε απευθείας σύνδεση (online), και έτσι οι βασικές ελευθερίες που θεωρούνται δεδομένες, όπως η ελεύθερη έκφραση, η ελευθερία της πληροφόρησης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, υπονομεύονται εάν κάποιοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλοι όχι.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό μέσο προστασίας άλλων βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ζωή, η ελευθερία και η αποτροπή βασανιστηρίων.

 

Σε σχόλιο του ο Δρ Reglitz αναφέρει:

“Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αντίθετα ένα ηθικό ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστα και χωρίς λογοκρισία, πρόσβαση σε αυτό το παγκόσμιο μέσο. Θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όσους δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Χωρίς μία μια τέτοια πρόσβαση, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν έναν ουσιαστικό τρόπο να επηρεάσουν και να φέρουν προ των ευθυνών τους υπερεθνικούς νομοθέτες και θεσμούς. Αυτοί οι άνθρωποι απλά δεν έχουν λόγο στη διαμόρφωση των κανόνων, που πρέπει να υπακούν και που διαμορφώνουν την ζωή τους”.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση της ελευθερίας του λόγου και η απόκτηση πληροφοριών ήταν πλέον εξαρτημένη από την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πολλές από τις σημερινές πολιτικές συζητήσεις διεξήχθησαν σε απευθείας σύνδεση και αρκετές πληροφορίες σχετικά με την πολιτική μοιράζονται στο διαδίκτυο.

Η έρευνα του Dr. Reglitz αποδίδει στο διαδίκτυο πρωτοφανείς δυνατότητες για την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στη ζωή, την ελευθερία και την σωματική ακεραιότητα. Αν και αναγνωρίζει ότι το διαδίκτυο δεν εγγυάται αυτά τα δικαιώματα, παραθέτει παραδείγματα συμμετοχής που κόσμου που μέσα από αυτό βοήθησαν την εκάστοτε κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα, να λάβουν υπόψη τους την γνώμη του. Αυτά τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Την «Αραβική άνοιξη» και τους νέους τρόπους παγκόσμιας αναφοράς για τις κυβερνητικές φρικαλεότητες.
  • Την τεκμηρίωση αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας κατά των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.
  • Την καμπάνια #MeToo που συνέβαλε στη «αποτροπή» της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών από ισχυρούς άνδρες.

Η μελέτη καταδεικνύει μια σειρά σημαντικών πολιτικών θεσμών που έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πληθυσμούς τους, πεπεισμένοι ότι ο στόχος αυτός είναι προσιτός:

  • Το ινδικό κράτος της Κεράλα έχει κηρύξει την καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα και έχει ως στόχο να το παράσχει σε 35 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2019.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει την πρωτοβουλία WiFi4EU για να παρέχει «σε κάθε δημόσιο κέντρο κάθε  ευρωπαϊκού χωριού και πόλης, δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet μέχρι το 2020».
  • Η παγκόσμια πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών  στο διαδίκτυο αποτελεί μέρος των Στόχων της UN Sustainable Development Goals (Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών).

Πολλοί άνθρωποι σε φτωχότερα μέρη του κόσμου εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται καθώς η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη. Ωστόσο, η επέκταση του διαδικτύου έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καθολική πρόσβαση δεν θα συμβεί χωρίς μία, εκ προθέσεως, προώθηση.

Η μελέτη προσθέτει ότι το δικαίωμα του ανθρώπου στην πρόσβαση στο internet είναι παρόμοιο με το παγκόσμιο δικαίωμα στην υγεία. Όμως, πολλά κράτη είναι πάρα πολύ φτωχά για να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Αντ ‘αυτού, καλούνται πρώτιστα να παράσχουν βασικές ιατρικές υπηρεσίες και να εργαστούν για την παροχή υψηλότερης ποιότητας παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Τέτοια κράτη θα πρέπει αρχικά να προσφέρουν δημόσιους τόπους με πρόσβαση στο διαδίκτυο και να αναπτύξουν υποδομή πληροφορικής (όπως τηλεφωνία) που θα αυξήσει την πρόσβαση.

διαδίκτυο

Εμείς, στο SecNews, συνυπογράφουμε τα συμπεράσματα της μελέτης. Η τάση τους διαδικτύου είναι να υπερσκελίσει  την τηλεόραση και τα έντυπα μέσα, όσο αναφορά τουλάχιστον τις ειδήσεις και τα πολιτικά γεγονότα.

Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο επικοινωνίας πιο γρήγορο, πιο άμεσο και με πολύ μεγαλύτερο κοινό από οποιοδήποτε διεθνές κανάλι της τηλεόρασης. Μπορεί να μεταφράζει άμεσα όλα τα πολιτικά μηνύματα και γεγονότα και επί πλέον δύσκολα μπορεί να χαλιναγωγηθεί. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να γίνει το βασικό μέσο επικοινωνίας και μεταφοράς πληροφορίας.

Παρότι έχει πολλά μελανά σημεία , όπως τα fake news, να είστε σίγουροι ότι σε λίγα χρόνια θα κυριαρχεί στην ζωή σας. Θεωρούμε λοιπόν ότι, ναι, πρέπει να χαρακτηριστεί ως ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση από όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Κυκλοφόρησε η προαιρετική ενημέρωση των Windows 10 KB4577062

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη παρτίδα προαιρετικών ενημερώσεων του Σεπτεμβρίου για τα Windows 10. Η προαιρετική ενημέρωση είναι διαθέσιμη...

Telecom Italia: Η ΕΕ ενάντια στη συγχώνευση των ευρυζωνικών δικτύων;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αντιταχθεί στη συγχώνευση ευρυζωνικών δικτύων της Ιταλίας, υπό τον έλεγχο της Telecom Italia SpA.

Ρώσοι χάκερς κατηγορούνται από τις ΗΠΑ για κλοπή εκατομμυρίων μέσω cryptocurrency phishing sites

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) υπέβαλε χθες κατηγορίες εναντίον δύο Ρώσων χάκερς, οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονται πίσω από μία μακροχρόνια...

Η Google “απαγορεύει” τις stalkerware εφαρμογές από το Play Store

Η Google έκανε κάποιες αλλαγές στο Play Store για να επιβάλει μια "επίσημη απαγόρευση" στις stalkerware εφαρμογές. Ωστόσο, επιτρέπει αυτό το λογισμικό...

Οι χρήστες του APP θα στέλνουν στη Google ύποπτα αρχεία για σάρωση

Νέα δυνατότητα ασφαλείας πρόσθεσε η Google στην εφαρμογή Advanced Protection Program (APP). Το APP είναι το πρόγραμμα...

LockBit ransomware: Λανσάρει data leak site για διπλούς εκβιασμούς

Η συμμορία του LockBit ransomware λάνσαρε έναν νέο ιστότοπο διαρροής δεδομένων (data leak site) που θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος της στρατηγικής διπλού...

Ο Google Chrome διευκολύνει την επαναφορά των παραβιασμένων password

Ο Google Chrome προσθέτει μια νέα λειτουργία που θα διευκολύνει τους χρήστες να επαναφέρουν τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης που έχουν εντοπιστεί ότι...

ΗΠΑ: Καταζητούν δύο Ιρανούς χάκερς για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις

Οι ΗΠΑ καταζητούν δύο Ιρανούς χάκερς που πιστεύεται ότι πραγματοποιούσαν για χρόνια κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις, κατόπιν αιτήματος της ιρανικής κυβέρνησης, επιδιώκοντας παράλληλα...

Οι συσκευές IoT αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τις εταιρείες

Αρκουδάκια, καφετιέρες και αυτοκίνητα είναι μερικές από τις συσκευές Internet of Things (IoT) που συνδέονται στα εταιρικά δίκτυα και θα μπορούσαν να...

Brexit: Το πληροφοριακό σύστημα συνοριακού ελέγχου δεν θα είναι έτοιμο

Το βασικό πληροφοριακό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει το χάος των συνόρων όταν η Βρετανία τελικά διαχωριστεί από την Ευρωπαϊκή...